Haastattelu: Samuli “elfi” Sihvonen on pian Suomen ensimmäinen eSports-ammattivalmentaja

06.06.2017 10:00 | Ilari Hauhia

Aiemmin StarCraft II -peliä ammatikseen pelannut Samuli “elfi” Sihvonen, 26, valmentaa nykyään muita eSports-pelaajia ja auttaa heitä kehittymään ammattilaistasolle asti. Pian Sihvonen on virallisesti Suomen ensimmäinen eSports-ammattivalmentaja.

Samuli “elfi” Sihvonen innostui Blizzardin kehittämästä WarCraft III -pelistä jo 14-vuotiaana. Myöhemmin Sihvonen siirtyi WarCrafista niin ikään Blizzardin kehittämään, avaruuteen sijoittuvaan strategiapeli StarCraftiin.

– StarCraft oli mielestäni kiinnostava peli, ja minulle kerrottiin että olin myös aika lahjakas pelaaja siinä, Sihvonen kertoo.

Samuli Sihvonen kiinnostui nopeasti StarCraft II -pelin ympärillä pyörivästä kilpailullisesta toiminnasta. Pian pelaamisen aloittamisen jälkeen Power Gaming -niminen eSports-organisaatio värväsi hänet kansainväliseen talliinsa. Tästä alkoi Protoss-rodulla pelaavan Sihvosen ura StarCraft II -ammattilaisena.

Ammattilaispelajaauransa aikana Sihvonen edusti Power Gamingin lisäksi muun muassa Virus Gaming-, Team Acer-, ENCE- sekä Vega Squadron -eSports-organisaatioita. Uransa huippuhetkeksi Sihvonen nimeää Kiinan Guangzhoussa pelatun IEM Season VI -turnauksen hopeasijan. Siitä hän tienasi henkilökohtaisesti 3300 dollaria.

Sihvonen lopetti StarCraft -ammattilaisen uransa vuonna 2015.

– Halusin silti tehdä jotain eSportsiin liittyvää. Siksi päätin hakea Vierumäen urheiluopistolle opiskelemaan Suomen ensimmäiseksi eSports-valmentajaksi.

Samuli Sihvosen hakemus valmentajaksi huomioitiin Vierumäellä hyvin nopeasti. Urheiluopisto räätälöi yhdessä ”elfin” kanssa valmennuksen ammattitutkinnosta sopivaa versiota eSports-käyttöön. Samalla Suomen elektronisen urheilun liitto tuki Sihvosen opintoja myöntämällä miehelle 2500 euron stipendin.

Suomen ensimmäinen eSports-valmennuksen opiskelija

Nykyään 26-vuotiaan Samuli “elfi” Sihvosen mukaan opiskelut Vierumäellä ovat sujuneet pääosin hyvin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, onko eSports ylipäänsä urheilua ja onko sen paikka Vierumäellä, mutta pääsääntöisesti Sihvonen on otettu Suomen urheiluopistolla vastaan positiivisella asenteella.

– Välillä vähän naljaillaan, mutta ei juurikaan pahempaa, Sihvonen kuittaa.

Urheiluopiston tavallinen valmentajakoulutus ei Sihvosen mukaan soveltunut suoraan elektronisen urheilun tarpeisiin.

– Kursseilla on ollut jossain määrin säätöä, sillä olen ensimmäinen Vierumäellä opiskeleva eSports-valmentaja, eivätkä kaikki tavanomaisten urheilulajien valmennusharjoitteet istu suoraan eSportsiin. Suurimmassa osassa tavallisista urheilulajeista erilaiset lihasten ja liikkuvuuden perusharjoitteet ovat tärkeitä, mutta eSportsissa niiden merkitys ei ole yhtä suuri. Siksi minun onkin pitänyt keksiä omia harjoitteita, jotka toimivat myös elektronisessa urheilussa.

Vierumäellä järjestettävässä valmentajakoulutuksessa opiskelu koostuu koululla järjestettävistä lähijaksoista, joiden aikana keskitytään lähinnä valmentamisen teoriapuoleen ja muuhun opiskeluun, sekä käytännön jaksoista, joiden aikana valmentajaopiskelijat pääsevät auttamaan omia valmennettaviaan.

Samuli Sihvosen valmennettavana on tällä hetkellä suomalaisen eSports-organisaatio ENCE:n Overwatch-joukkue. Harjoituksia on viisi kertaa viikossa. ENCE:n lisäksi Sihvonen on jo aiemmin valmentanut muutamia StarCraftin pelaajia.

– Valmennuksessa analysoimme pelejä yhdessä joukkueen kanssa sekä kehitämme yhdessä pelaamista yleisellä tasolla ottamalla oppia tehdyistä virheistä. Lisäksi mietimme, mikä olisi tehokkain tapa saada kaikki irti joukkueen potentiaalista. Se on kokonaisvaltainen juttu, Sihvonen tiivistää.

Vierumäki

eSports-valmentajan palkkauksesta Sihvonen suostuu kertomaan sen verran, että hän saa palkkaa, mutta summat eivät ole valtavia.

Tällä hetkellä Samuli Sihvonen keskittyy lähinnä opiskeluun sekä Overwatch-valmentamiseen. Itse hän ei juurikaan omaksi huvikseen pelaa.

– Olen pelannut StarCraftia vain pari kertaa ammattilaisuran lopettamisen jälkeen, se on jäänyt taka-alalle näiden muiden juttujen takia. Tällä hetkellä valmentaminen vie minulta todella paljon aikaa.

Sihvosen mukaan valmennusuran tulevaisuudesta sekä mahdollisista uusista valmennettavista pelaajista on vaikea sanoa mitään.

– Katsotaan miten menee, toistaiseksi työskentelen ENCE:n kanssa, hän toteaa.

Samuli Sihvosen on määrä valmistua Vierumäeltä lähiaikoina. Viimeiset tehtävät on jo palautettu. ”Elfi” suosittelee valmentajakoulutusta myös kaikille muille, joita elektronisen urheilun valmennus kiinnostaa.

– Valmentajakoulutus ei ehkä vielä tässä vaiheessa toimi suoraan eSportsin kanssa, mutta se antaa hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä valmennustyö on ja mitä valmentajana toiminen vaatii.

Elektronisen urheilun tie tähtiin

Samuli “elfi” Sihvosen mukaan eSports on lähtenyt mukavaan nousuun myös Suomessa, mutta parannettavaakin löytyy vielä runsaasti varsinkin suomalaisten eSports-organisaatioiden saralta.

– ENCE lienee tällä hetkellä Suomen ainoa varteenotettava, pelkästään eSportsiin keskittyvä organisaatio. Tilanne on kuitenkin muuttumassa kohti parempaa, sillä muutamat “oikeat” urheiluseurat, kuten HIFK sekä SJK, ovat lähteneet mukaan toimintaan. Se tuo lajille uskottavuutta, mikä on hyvä asia.

Tärkeimpänä lajina suomalaiselle elektroniselle urheilulle Sihvonen näkee Counter-Strike: Global Offensiven, mutta myös Overwatchin suosio on hyvässä kasvussa. Globaalista näkökulmasta tärkeitä e-lajeja ovat Sihvosen mielestä myös muun muassa League of Legends sekä Dota 2.

– MOBA:t eivät ole oikein saaneet jalansijaa Suomessa. Toistaalta, parhaiten menestyneet suomalaiset e-Sports-pelaajat pelaavat Dotaa, Sihvonen kertoo viitaten OG:ssa pelaavaan Jesse “JerAx” Vainikkaan sekä Team Liquidissa pelaavaan Lasse “MATUMBAMAN” Urpelaiseen.

Haasteista huolimatta Samuli Sihvonen povaa suomalaiselle eSportsille loistavaa tulevaisuutta.

– Tähän mennessä eSportsia on nähty TV:ssä jo Assemblyjen CS-turnausten sekä Dotan The Internationalin muodossa. On ihan mahdollista, että 5-10 vuoden kuluttua eSportsia näytetään myös urheiluruudussa.

esports
Kaikki jutut aiheesta

Muropaketin uusimmat