Uusimmat

Haastava, mittava, kryptinen ja palkitseva – Europa Universalis IV on eeppisistä eeppisin historiasimulaatio

24.10.2013 19:15 Jukka O. Kauppinen

Miikka Lehtonen suuntasi historian valtamerille ja nautti suuresti. Sen jälkeen kun hän oli päässyt sitkeän yrittämisen jälkeen vähän jyvälle Europa Universalis IV:n saloista.

Aloitin pelaamaan Portugalilla, sillä heidän kansallisena erikoisuutenaan voi jo pelin alusta rakentaa laadukkaita tutkimusmatkailijoita ja näin saada etulyöntiaseman uuden maailman valtauksesta kisattaessa. Rakentaessani voittamatonta armadaani päätin kuitenkin ensin toteuttaa pelin alussa saamani tehtävän ja vallata Portugalin eteläpuolella sijaitsevan Tangerin alueen. Ei voi olla paha nakki, eihän?

Kasasin armeijani, palkkasin tueksi hieman palkkasotureita ja heilahdin rapakon yli Afrikkaan. Tangerista ei kauheasti puolustajia irronnut, vaan vastaan marssineet 5000 marokkolaissotilasta kokivat tappion ja perääntyivät dyyneille.

Sota ei toki loppunut tähän, vaan jouduin painimaan marokkolaisten kanssa luoteis-Afrikan rannikkoalueiden hallinnasta miltei 10 vuoden ajan. Kun heidät oli lyöty, murskattu ja piiritetty niin monta kertaa, että kansallinen sotahalu romahti ja sain vihdoin rauhan, en ehtinyt juuri henkeä vetämään. Kävi ilmi, että alueen sunnimuslimit eivät olleet kovin iloisia siitä, että heidän kotimaidensa uusi virallinen uskonto oli katolilaisuus.

Alkoi sodan toinen vaihe, ”hearts and minds”. Alueelta toisensa jälkeen paukahteli esiin ilmoituksia uhkaavista kapinoista. Koska vaihtoehtoina oli joko päästää alueet itsenäistymään, hyväksyä islam koko valtion viralliseksi uskonnoksi tai lähettää armeija tukahduttamaan kapinoita, väsyneet sotajoukkoni pääsivät harjoittamaan loputonta väestönhallintaoperaatiota.

Samaan aikaan lähetyssaarnaajani ja diplomaattini yrittivät muuttaa alueita kulttuurillisesti yhteensopiviksi Portugalin kanssa. Tuoreimman arvion mukaan Tanger on portugalilainen yhteiskunta vain 1111 kuukauden kuluttua.

Tässä olisi jo paljon kestettävää yhdelle kuninkaalle, mutta ei selvästikään tarpeeksi. Rauhanturvaoperaationi lähti raiteiltaan, kun Algeria, Marokko ja useat muut paikalliset valtiot perustivat liittouman minua vastaan ja julistivat uudestaan sodan. Tämä oli liikaa kuninkaalleni, joka otti ja kyykkäsi, jättäen vallan kahvaan kiinni nuoren ja kokemattoman poikansa, joka ei nauti lainkaan kansansa luottamusta.

Lue koko arvostelu: Europa Universalis IV (Mac, PC)

Lisää aiheesta

Europa Universalis III (PC)

Europa Universalis IV -ensikosketus – kaupankäynti ja sotiminen ovat sama asia 

Europa Universalis: Rome (PC) 

Haastattelussa Paradox Entertainment