Habbo Hotelin suomiteinit ovat pihalla muodista

28.04.2010 12:35 | Jukka O. Kauppinen

Suomalaissyntyinen netin nuorisovirtuaalimaailma Habbo Hotel on tehnyt laajan muotitutkimuksen – ja voi kauhistus. Suomalaisteinit ovat kansainvälisessä vertailussa näet pohjasakkaa, mitä muotitietoisuuteen tulee. Toisaalta. Ehkä se kertoo enemmänkin todistaa sitä, että meillä ei juoksennella ihan minkä tahansa muotioikun perässä?

Habbon kyselyssä selvitettiin muun muassa nuorison muotiin liittyviä kulutustottumuksia, muotibrändejä ja mielipidevaikuttajia. Kyselyyn vastasi kansainvälisesti yli 60 000 vastaajaa, Suomesta vastaajia oli hieman yli 1000.

Muoti ja muodikkuus ovat hyvin tärkeitä asioita teinien elämässä, noin 70 prosenttia vastaajia on vahvasti tätä mieltä. Noin 82 prosenttia kertoo pitävänsä shoppailusta, tyttöjen keskuudessa tämä osuus oli vielä selkeästi suurempi (tytöt 92%, pojat 74%).

Suomessa suhtaudutaan shoppailuun hieman muita maita vastahakoisemmin – täällä hieman yli 70 prosenttia kertoo pitävänsä siitä, ja noin 25 prosenttia ei pidä ostoksilla käynnistä lainkaan. Kansainvälisesti yli puolet kaikista nuorista kertoo ostavansa vaatteita, kenkiä ja asusteita vähintään parin viikon välein, Suomessa hieman harvemmin (45%).

Yli kolmannes kaikista vastaajista kertoo viimeisten muotivirtausten vaikuttavan jatkuvasti heidän pukeutumiseensa, kun taas 47 prosenttia sanoo, että trendeillä on vaikutusta, mutta eivät seuraa niitä jatkuvasti.

Kansainvälisesti trendeillä on huomattavasti suurempi vaikutus nuorison pukeutumiseen Etelä-Amerikassa kuin esimerkiksi Euroopassa. Suomen teinit eivät perusta niinkään viimeisimmistä trendeistä, sillä vain 16 prosenttia sanoo seuraavansa niitä jatkuvasti pukeutumisessaan – kansainvälisesti Suomen prosentti oli kyselyn matalin.

Kansainvälisesti teinien suosimia muoti-ikoneita kyselyssä olivat Lady Gaga, Paris Hilton, Gisele Bündchen ja Miley Cyrus. Lady Gaga oli sekä poikien että tyttöjen suosikki kaikissa muissa maissa paitsi Espanjassa, jossa Ronaldo vei ykköstilan. Kakkostila vaihteli paljon poikien ja tyttöjen välillä – tytöillä toiseksi suosituin oli Miley Cyrus, kun taas pojat rankkasivat kakkostilalle Michael Jacksonin. Suomessa ikonien järjestys oli: Lady Gaga, Paris Hilton, Madonna ja Anna Abreu.

Vaatekaupat (46%), kaverit (37%) ja lehdet (37%) sijoittuivat korkeimmalle kysyttäessä mistä nuoret hakevat muotivinkkejä. TV ja internet olivat lähes yhtä suosittuja, mutta sijoittuivat yllättäen vasta neljännelle ja viidennelle sijalle. Kolme suosituinta nettilähdettä olivat vaatekauppojen nettisivut, vaatemerkkien omat sivustot sekä muotiblogit, jotka olivat selkeästi suositumpia tyttöjen keskuudessa (34% sanoo seuraavansa aktiivisesti, pojista 19%).

Vastavuoroisesti pojat hakevat tyttöjä aktiivisemmin vinkkejä sosiaalisista verkostoista, kuten Facebookista. Suomen tulokset seurasivat aika tarkkaan kansainvälistä linjaa, ainoastaan vaatekauppojen rooli oli vahvempi (52% sanoi hakevan sieltä vinkkejä).

Lisätietoja: http://www.habbo.fi

Lue myös

Lucasin seikkailijagurut palaavat Monkey Island 2:n maailmaan – katso video

Okami saa jatkoa

Sims 3:n konsoliversio saapuu syksyllä

Voita upea Monster Hunter Tri -keräilyversio