UUSIMMAT

Haluatko GeForcestasi enemmän irti? Kokeile nVidian optimointityökalua!

07.12.2012 13:00 | Muropaketin toimitus

Eräs PC-pelaamisen keskeisistä jutuista on näyttöasetusten kanssa vääntäminen ja parhaan laatu/nopeussuhteen jahtaaminen. Miten pelin saa näyttämään mahdollisimman hyvältä, mutta silti pyörimään mahdollisimman nopeasti? GeForcen omistajille prosessi saattoi juuri helpottua.

nVidia esitteli GeForce 600 -korttiensa ohella projektin, joka pyrkii tekemään PC:n grafiikka-asetusten kanssa pelehtimisestä helpomman prosessin. GeForce Experience -nimellä kulkeva ohjelma lupasi tehdä asetusten kohdalleen säätämisestä käytännössä automaattista puuhaa. Ja nyt se on täällä.

Äskettäin betaan hurahtanut optimizer hyödyntää käytännössä pilviteknologiaa. Ohjelma ottaa yhteyden nVidian servereille ja hakee sieltä parhaaksi osoittautuneet asetukset eri peleille käyttäjän näytönohjaimen, prosessorin, näytön resoluution ja muiden muuttujien perusteella. Samaan syssyyn ohjelma pyrkii myös tekemään prosessista helpommin hahmotettavan tarjoamalla peleistä kuvakaappauksia, joissa esitellään eri asetusten käytännön vaikutuksia.

Annetaan nVidian insinöörin selittää enemmän.

 

Beta todellakin pyörähti käyntiin äskettäin ja mukaan mahtuu 10 000 nopeinta. Toistaiseksi GeForce Experience tukee vain Kepler- ja Fermi-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia, eli 500- ja 600-sarjan korttien omistajat voivat ainakin hymyillä. Kokeilemaan!

Lähde: GeForce Experience

Keskustelu

@10 ja @13. Niin, riippuu aika paljon siitä millaisia pelejä pelaa ja mitä niiltä peleiltä hakee. Ne, jotka pelaavat hidastempoisempia pelejä laittavat mieluummin silmäkarkkia ruudunpäivityksen kustannuksella ja ne jotka pelaavat reaktiohippaa tahtovat mahdollisimman korkean ruudunpäivitysnopeuden.

Kukin makunsa mukaan. Tuo ohjelma taitaa pyrkiä sellaiseen sopivaan kompromissiin, mutta olisihan se hyvä jos sille voisi asettaa vaikka jonkun tavoitteen, että millaista ruudunpäivitysnopeutta haluaa.

@10 Laittaisin ne alimmat asetukset tietenkin. Niin paljon karsitaan karkista kuin tarvii että saa 60+ fps. Osa asetuksista toki laitetaan täysin sen mukaan mikä tuo parhaan edun vaikka kone pyörittäisikin. Eli nurmikot minimiin, SSAO:t ja motion blurit pois jne.

@9 ”. Jos meinaat saada 60fps pelissä joka pyörii täysillä 30fps, se tarkoittaa todennäköisesti sitä että täytyy laittaa sitten alimmat asetukset.”

Ei pidä paikkaansa. Oma 6870 pyörittää BF3 kaikki tapissa n. 30-40fps mutta ainoastaan AA pudotaamalla 2X MSAA saan jo 60-70fps

ei todellakaan tarvitse kaikkea pudottaa

Oikein mukavasti ne 11 peliä löytyi ja ihan osuvasti ohjelma tuntui optimoivan. Ikäviä yllätyksiä odotellessa

@9 Kysymys on siitä pienentääkö mieluummin asetuksia vai pelaako 30fps. Jos meinaat saada 60fps pelissä joka pyörii täysillä 30fps, se tarkoittaa todennäköisesti sitä että täytyy laittaa sitten alimmat asetukset. Mitä itse siis tekisit? Kyllä ainakin omasta mielestäni 30fps on aivan siedettävä jos joutuu pakon edessä valitsemaan pelin grafiikkojen ja ruudunpäivitysnopeuden välillä. Kolmannesta persoonasta pelattavissa peleissä tuota eroa ei meinaa edes huomata. Ensimmäisen persoonan räiskinnät ovat sitten toki asia erikseen.

@7 Mitä tollasia pelikelvottomia fps:iä listailet? Vähintään 60 oltava että voi alkaa puhua pyörimisestä.

@7
Niin, jos 30 fps on riittävä. Kyllä ite haluisin hieman enemmän, jonka takia olenkin vaihtamassa 560 Ti:tä tehokkaampaan.

”GeForce Experience tukee vain Kepler- ja Fermi-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia, eli 500- ja 600-sarjan korttien omistajat voivat ainakin hymyillä”

Jos käytössä on GTX 560 tai parempi, niin lähes jokainen tuettujen pelien listalla oleva peli toimii täysillä yli 30fps. Witcher 2 taitaa olla ainoa jossa joutuu asetuksia hölläämään jos meinaa 1920×1080 resolla pelailla, mutta siinäkin vain järjettömän raskaan uber sampling-asetuksen takia. Sitten sitä huonommillakin korteilla toimii täysillä ainakin 2/3 näistä. Tästä järjestelmästä ei siis ole juurikaan hyötyä pöytäkoneiden käyttäjille.

Melkosen turha ohjelma. Tehosyöpöissä peleissä haluis nostaa asetuksia ja kevyissä peleissä laskea vaikka on varsin optimaaliset itse asetettuna.

@5 Muistitko asetuksista valita missä asennetut pelit omalta koneelta löytyy?

3: Noista koneelta löytyy 11, mutta tunnistui vain neljä. Aina ei voi voittaa :)

Kuulostaa hienolta. Selvästi huomaa, että on Beta, mutta ominaisuudet on hienot :)

560 Ti kiittää.

Aika vähän pelejä tuntuu löytävän. Minulla on koneella asennettuna Steamin kautta 120 peliä, Originista puoli tusinaa ja muita vielä pari tusinaa päälle. Optimizer löysi neljä. Battlefield 3, SW:TOR, League of Legends ja World of Tanks.

Positiivisesti tosin sitten ainakin nämä tunnistetut pelit tunnistetaan perusteellisesti ja esim. World of Tanksin kaikki grafiikka-asetukset decaileista lähtien on selitetty hyvin ja kuvien kanssa. En odottanut tällaista syvyyttä, eli ei sinänsä ihme, jos betavaiheessa pelivalikoima on vähän rajoittunut.

Muropaketin uusimmat