Uusimmat

Hearts of Iron IV mullistaa maailmanhistorian ympärikympärihellurei – lue arvostelu

Hearts of Iron 4

22.06.2016 11:00 Jukka O. Kauppinen

Voiko puhua edes vaihtoehtohistoriasta, jos kaikki menee jo alusta lähtien ihan omille raiteilleen? Sitä sopii kysyä Hearts of Iron -pelien kohdalla, jotka ovat tarjonneet aina ällistyttäviä käänteitä ja kummallisia tapahtumasarjoja.

Miikka Lehtonen sukelsi uusimman Heartsin syövereihin, lähes pelokkaana. Peleillä kun on hurja maine, ja ihan syystäkin. Mutta samalla Hearts on myös jotain ainutlaatuisen omaperäistä ja palkitsevaa:

Hearts of Iron 4 on eeppinen strategiapeli, jossa pelaaja ottaa haltuunsa yhden maailman maista toisen maailmansodan kynnyksellä. Suuret linjaukset on hakattu kiveen – kävi miten kävi, natsi-Saksa ja vapaa maailma ottavat tavalla tai toisella yhteen – mutta kaikki vähänkään pienempi vaihtelee pelistä toiseen suurestikin.

Arvostelua varten pelaamiini Hearts of Iron 4 -peleihin mahtuu monta aloitettua ja miltei yhtä monta kesken jäänyttä kampanjaa eri mailla, joiden aikana nähtiin yllättäviä ja ihmeellisiä vaihtoehtohistorioita.

Joskus fasistien haltuun joutunut Yhdysvallat otti ja valloitti koko Pohjois-Amerikan. Toisen kerran liittoutuneiden rivit hajosivat jo ennen sodan alkua, jättäen Ranskan taistelemaan yksin akselivaltioiden mahtia vastaan. Kerran Hitleriä vastaan juonineet kenraalit aloittivat avoimen kapinan ja Saksa jakautui jo sodan alkuvuosina kahtia, käyden kipeää sisällissotaa samalla kun koko muu Eurooppa hakkasi kepillä laidoilta.

Tällaiset tarinat ovat se syy, miksi Hearts of Iron 4 on niin erinomainen peli. Vaikka se ei sisälläkään samanlaisia proseduraalisia tarinatapahtumia kuin vaikka Crusader Kings II, pelatessa tulee silti luotua aina tarinoita. Joskus tarinat ovat hienoja, toisinaan taas pelin pienten (ja suurempien) outouksien aiheuttamia huumoripläjäyksiä. Yleensä ne kuitenkin ovat kiehtovia, kiinnostavia ja niin erilaisia kuin kaverilla.

Lue koko arvostelu: Hearts of Iron IV – fantastinen peli haastaa ja koukuttaa (Linux, Mac, PC)

Hearts of Iron IV

Lisää aiheesta

Ruotsalainen Paradox Entertainment on erikoistunut historiallisesti pikkutarkkojen raskaansarjan strategiapelien tekemiseen. Yhtiön pelit ovat yleensä keskittyneet yhteen tiettyyn aikakauteen, joista eräs on ollut toinen maailmansota. Ensimmäinen Hearts of Iron oli yritys pureutua tähän aikakauteen ja sotaan, mutta peli oli äärimmäisen raskas ja käyttöliittymältään kömpelö, eikä sen pelattavuutta tai lukuisia bugeja saatu korjattua edes useiden päivitysten avulla. Niinpä Paradox päätti tehdä pelille jatkoa korjaamaan kaikki ykkösosan puutteet.

Hearts of Iron II (pc)

HOI-sarjaan on julkaistu tähän mennessä kaksi, tulkinnasta riippuen kolme pääpeliä sekä 1-2 lisäriä. Erityisesti 2006 julkaistu Hearts of Iron II: Doomsday on kestänyt hyvin pelaajien käsissä. Kolmososa tuo muassaan muun muassa uuden, modernin pelimoottorin, uusiksi työstetyn tekoälyn ja uusitun diplomatiajärjestelmän. Maailmankarttakin on pistetty uusiksi siten, että nyt pelimaailma koostuu 15 000 alueesta, joita pelaajien kelpaa valtailla.

“Haluamme pelin olevan enemmän strategisen ja taktisen tason simulaatio”, Andersson tiivistää tiimin tavoitteet.

Hearts of Iron 3 -haastattelu – parhaan sotapelin uusi sukupolvi