Uusimmat

Huijarit kalastelevat indie-kehittäjien rahoja

25.05.2016 21:00 Jukka O. Kauppinen

Pienet indiekehittäjät ovat helppoa – tai ainakin haluttua – riistaa pelialan haikaloille. Häikäilemättömät huijarit näet yrittävät koukuttaa pikkukehittäjät katteettomilla myyntilupauksillaan.

Olen itsekin törmännyt jossain vaiheessa erinäisiin ”julkaisijoihin”, jotka lupailevat kaikkea hienoa ja kimaltelevaa indiekehittäjille. Ja toki moisille on tarvetta: vaikka pelaajat miten kuvittelisivat, niin suusta suuhun -menetelmällä ei synny montaakaan megahittiä vuosittain. Menestyäkseen peli tarvitsee hypeä ja mielellään asiantuntevaa pr:ää, jotta se saataisiin edes sen yhden vaikutusvaltaisen ja potentiaalisesti läpimurron aiheuttavan pelilehden käsiin. Ei fiksu mainostaminenkaan haittaa.

Mutta ah ja voi. Pahimmillaan pr-firma onkin täysi mulkero, joka tarjoilee indiekehittäjälle yliampuvia lupauksia, surkeaa nettinäkyvyyttä ja vielä vie provikat kaikista myynneistä.

Yksi tällaisita on Ultrashock Gaming, johon lakitoimisto Morrison Lee kiinnitti huomiotaan useammankin pelikehittäjiltä saadun toimeksiannon jälkeen. Huijarifirman kanssa sopimuksen allekirjoittava indiekehittäjä saattaa näet päätyä maksamaan kolmanneksen tuloistaan täysin nollan arvoisista palveluksista, ja sopimuksesta irtipyristely ei ole aina helppoa.

UltraShock mainostaa itseään julkaisijana, mutta käytännössä lafka näyttää pelkältä ”annamme pelejä ilmaiseksi” -nettisaitilta, jolla on ulottuvuutta niin Steamissä kuin useissa sosiaalisissa medioissa. Kustantajaa ja mainostoimistoa leikkiessään firma lupaa indiekehittäjälle mittavaa näkyvyyttä, sekä kertataksaa että provikoita vastaan. Paskempi juttu, että todellinen näkyvyys on täysin merkityksetöntä, lähes spammia, johon kukaan ei edes kiinnitä huomiota.

Jotta hei indiekehittäjät, olkaa varovaisia siellä ulkona! Hyvä pr voi auttaa nostamaan pelinne myynnit ”hei, tienaan tällä elantoni” -tasolle, joskin hittiintymiseen tarvitaan jo sekä tosi hyvä peli että tuuria.

Lue juttu: Game Publishers in 2016: How to Throw Your Life’s Work Away in Seconds!