UUSIMMAT

Huippuluokan Steam Machinessa ei ole huikeaa kuin hintalappu

07.01.2014 14:30 | Miikka Lehtonen

Kun Valve julkisti Steam Machine -projektinsa, moni oli skeptinen. Yleisen kommentin mukaan moni epäili, että Steam Machinet tulevat jakautumaan kahteen ääripäähän: ylihintaisiin ja alitehoisiin, eikä kumpikaan niistä ole hyvä paikka olla. Ensimmäinen Steam Machine on nyt esitelty virallisesti ja voi pojat, että se kuuluukin ensimmäiseen kategoriaan!

Digital Storm ehti CES2014-elektroniikkamessuilla esittelemään oman huippuluokan Steam Machine -koneensa suurelle yleisölle. Sinänsä todella nätin näköinen ja mukavan modulaariseksi suunniteltu vempele pitää sisällään ”perustason” nestejäähdytyssysteemin, Intelin Core i5-4670k-prosessorin, yhden teran kiintolevyn, 120 gigatavun SSD-levyn ja vielä määrittelemättömän näytönohjaimen. Kaikki on paketoitu kompaktiin ja nättiin koteloon, josta on tehty sillä tavalla hauskasti modulaarinen, että komponentit on pakattu omiin, vaihdettaviin laatikoihinsa.

Hieman erikoisesti Steam Machine -projektiin kuuluva kone ei sisällä julkaisukunnossaan lainkaan SteamOS-käyttistä, vaan boottaa suoraan Windowsiin. Kuulemma vehje on suunniteltu rautatasolta tukemaan tuplaboottausta, joten SteamOS:n asentaminen ei ole sinänsä paha rasti. Mutta hei, Steam Machine. Olisi kiva, jos se sisältäisi sen SteamOS:n. Tai vaikka sen Steam-peliohjaimen. Koska sellaistakaan ei mukana tule.

Mitä tällainen ihme sitten kustantaa? No miten olisi 1899 taalaa? Aika suolainen hinta, joka vahvistaa ainakin omia pelkojani siitä, että Steam Machinet tulevat tekemään niin sanotusti Alienwaret. Toisaalta Alienwaren tietokoneet myyvät kuin häkä joten ehkä olen taas kerran kujalla kuin lumiukko? No, ihan hyvää PC-rautaa tarjolla silti, mutta kun 1899 taalan koneessa uudemmat GeForce-näyttikset ovat lisähintaisia lisukkeita, vähän kyllä hyytää. Parempaa kun saa paljon halvemmallakin, mutta ei ehkä yhtä söpössä paketissa.

Lähde: The Verge

Lisää aiheesta

iBuyPower esitteli Steam Machine –prototyypin

Valve julkisti lisätietoja ensimmäisistä Steam Machine-prototyypeistä

SteamOS on Valven ikioma käyttöjärjestelmä

Keskustelu

@18:

Steam koneiden vahvuus (kuten pc:nkin) on kuitenkin se hardiksen päivitettävyys, ei niinkään se että päätetään tehdä yksi halpakonsoli jolle tuotetaan ja optimoidaan jokaikinen peli.

Mielestäni kuitenkin steam koneen kanssa saisi putkauttaa sen steam OS ja ohjaimen, tai muuten se ei ole omissa silmissä muuta kuin hieman erikoinen modulaarinen pakettikone.

@18

Koska tarkoituksena ei ole saada konsolipelaajia PC-pelaajiksi vaan Windows Pelaajia Linux Pelaajiksi. Eikös me kaikki tätä haluta? Lukaiseppas aikaismpi viestini tuolta vähän ylempää niin ei tarvitset toiseen kertaan laittaa.

@17

Miljoonan taalan paikka olisi ollut puskea pois pari jättiläistä, eli miksi ei?

@16 Huoh… Kuten moneen kertaan sanottu, ei nämä ole tarkoitettu konsolien kilpailijoiksi.

Olisi Valve julkaissut sen yhden konsolin tappo koneensa, mutta EI ulkoisti noi boxit 20 eri tekijälle.
Siinä olisi heti tippunut PS4 ja Xboxone kyydistä.
Vielä kun tuo Oculus Riftikin olisi siihen sopinunut.

Nyt on normi kuluttajan helppo tehdä valinta ja ostaa konsoli eikä tätä höyrykoneiden sekamelskaa.

”Aika suolainen hinta, joka vahvistaa ainakin omia pelkojani siitä, että Steam Machinet tulevat tekemään niin sanotusti Alienwaret. Toisaalta Alienwaren tietokoneet myyvät kuin häkä joten ehkä olen taas kerran kujalla kuin lumiukko?”

Melkoisen hellyyttävää kun toimittaja piehtaroidessaan asiantuntemuksessaan ampuu laukauksen pimeään ja ”tavallaan” jopa osuu maaliin. ”Tavallaan” koska Steam Machine ei tee Alienwareja vaan Alienware tekee Steam Machinen.

http://www.theverge.com/2014/1/6/5281824/steam-machines-are-here-how-alienware-is-realizing-valve-console-dream

Jos kalliiden huippumallien hinnat hirvittävät, niin voi tuudittautua samaan tosiseikkaan kuin normaalien PC-koneiden puolellakin, että pakko ei ole ostaa niitä kalleimpia mitä rahalla saa, vaan rahalla saa myös kustannustehokkaampia malleja. Vai mitä olette mieltä 500 taalaa maksavasta CyberPowerPC:n paketista? Pari satkua lisää ja saa jo vähän tehokkaamman paketin. Molemmissa 8gb RAM ja Steam-ohjain.

http://www.engadget.com/2014/01/06/cyberpowerpc-steam-machines/

Monella tuntuu olevan kummallisia käsityksiä SteamOS:stä ja Steam Machineistä. Tarkoitus ei ole tehdä mitään tiettyä laitetta konsolityyliin, mikä pysyy vuodesta toiseen samana tai tarkoitus ei ole korvata Windowsia kuin korkeintaan pelikäytössä. Tarkoitus on tehdä laitevalmistajille avoin ja ilmainen alusta peli ja viihdekäyttöön. Lähin vertailukohde lienee Android. Käyttötarkoitus on toki erilainen. Laitevalmistajat tulevat itse määrittelemään speksinsä ja hintansa. Kilpailu tulee karsimaan huonoimmat laitteet pois. Kun homma on vasta aluillaan, kaikenlaista yrittäjää on markkinoilla. Joka tapauksessa laitteita tulee olemaan halvimmasta kalleimpaan.

Koska SteamOS on Linux-jakelu muiden joukossa tulee tämä vaikuttamaan Linuxiin niin että ajurituki ja pelien määrä paranee huomattavasti. Vaikka nämä Steam-laitteet tuskin saavat alkuun kovin kummoista markkinaosuutta, tulevat ne luultavasti yleistymään hitaasti mutta varmasti sitä mukaa kun uusia ja parempia laitteita tulee markkinoille.

No halutaanko sitä linuxia pelikäyttikseksi vai ei? Imeisesti kukaan ei haluakkaan siitä windowsista eroon ja se onkin ihan hyvä. Steam tuli ubuntulle pari vuotta sitten mutta eipä sen suosio hirveästi tilastojen mukaan noussut. Taitaa olla alle prosentilla kaikista steam käyttäjistä ja tuki oli olematonta. Valve ei päässyt oikein käsiksi käyttiksen saloihin ja ajuritkin pysyivät surkeina.

No seuraava idea olikin sitten laittaa pystyyn ihan oma linux käyttis. SteamOS on 100% muokattavissa ja helpommin tuettavissa valven toimesta. Rautavalmistajatkin ovat ihan uudella innolla mukana tekemässä uusia ajureita helposti kohdistettavalle käyttikselle.

No luuletteko että ihmiset tuosta vain alkaisivat asentelemaan uutta käyttistä koneilleen ja linuxin vallankumous voisi alkaa? No ei todellakaan. Pelejä on nyt jo ihan mukava määrä mutta ennen kuin kehittäjät saadaan kiinnostumaan SteamOS:sta, pitää myös käyttäjäkunta olla kunnossa. Tähän mennessä valmiskoneiden valmistajat ovat varustaneet koneensa windowsilla ja selvää on että nämä koneet myös myyvät. Ei nämä yritykset muuten menestyisi. No nyt mukaan tulevat Steam Machinet helppokäyttöisine linux käyttiksineen. Ne ovat esimerkkilaitteita ja niiden tarkoitus on saada vihdoin linux käyttiksen asemaa nostettua pelikäyttiksenä windowsin sijaan. Toivottavasti tämä idea toimii koska jos nyt ihmiset vieläkin haluavat sen windows versiollisen koneen niin voi olla varma että linux ei tule ikinä nousemaan sieltä marginaalikäyttisten montusta.

@9
Jopas porukalla on outo käsitys ”sehän on perus-PC, eikä eroa siitä mitenkään”. Ei ollut tarkoituskaan erota muuten kuin käyttiksellä.

Mieluummin, jos haluaa päästä vähän halvemmalla, rakentaa itse PC:n ja asentaa siihen SteamOS:n. Ei tarvitse maksaa brändeistä.

Ihmiset silti tulevat ostamaan näitä paljon (jos markkinointi menee nappiin), vaikka ne maksaisivat 50% enemmän kuin samanlainen PC ilman sitä fabulous-logoa kyljessä.

Suosittelen lukemaan 8:n postaaman Muropaketti-linkin. Tässä kuitenkin kone kalliimmasta päästä. Siellä on niitä pieniä ja sieviäkin tarjolla. Kaikille jotain.

Eikö tämä nyt ole vain hyvä juttu, että tulee montaa erinlaista kokoonpanoa myyntiin? On sitä siroa telkkarin alle hyllyyn menevää laitetta ja myös isompaa ja tehokkaampaa. Kyll luulen, että pelit saa tehonvaatimustaso-systeemin ja koneet myös luokitellaan jotenkin.

Johan meni mielenkiinto. Eipä tarvi enää Steam Machinea odotella. Koko alkuperäinen idea tunnuttu hukkaavan. Telkkarin taakse siro boksi kiinni ja siinäpä esteettisesti hieno ratkaisu. Nyt tuo tuntuu perus PC:ltä.

Siis häh? Pitikö tämän erota jotenkin PC:stä? Vai mikä tämä Steam Machine hässäkkä nyt on?

”Moni yrittää lokeroida nämä samaan kastiin konsoleiden kanssa”

Mikäs ihme se on kun laitetta tarjotaan ja markkinoidaan nimenomaan vaihtoehdoksi / kilpailijaksi pelikonsoleille.

meni kyllä vituiks tää steammachine juttu ku tulee kauheesti eri kokoonpanoja.

eiks täs pitäny olla ideana viedä pc pelaamista konsolimaisempaan suuntaan ja helpottaa kuluttajien päätöstä ostaa kone niin että ois vaan muutama vakiokokoonpano, josta valita.
esim. ois yks low-end, yks midrange ja yks high-end kokoonpano.

Silloin pelinkehittäjätki vois paremmi optimoida pelejään jos ois vaa muutama kokoonpano.

Olen pettymys.

Alienwaren koneetkin sisältää kovempaa rautaa tuohon hintaan kuin tämä steam laatikko… joka oikeastaan on ylihinnoiteltu pakettikone.

Mikä tästä tekee steam machinen muuta kuin modulaarisuus? Haiskahtaisi vähän, että nyt kyllä iski valve kirveensä kiveen pahemman kerran.

eli tämä ei eroa nyt vielä mitenkään perus-pc:stä? pc-osat ja buuttaa vielä windowsiin. Ok.

Itse toivoisin kuluttajille tässä jonkun ”steam machine rankin”, jolla kuluttaja voisi koneita vertailla. Kaikkia ei kiinnosta tietää koneista, joillakin vain on rahaa ja halu pelata. Olisi valve saannut speksata, että ohjain, steamOS asennettuna, jonkinlainen rankki systeemi jolla koneiden pelitehoa olisi helppo vertailla (melu mukaanlukien).

Vesijäähy? Noissa valmisroskissa on yhtäpaljon nestejäähyä kun heatpipessä…

No ei haittaa minua, kun itse itselleni koneet kasailen.

” joten ehkä olen taas kerran kujalla kuin lumiukko? ”

”Uutisen” luettuani, niin taidat olla… Custom huippukoneita myydään melkoisia määriä ja hintalappu ei ole ikinä ollut näissä este. Lisäksi steam machineita tulee myös aluksi hintaluokassa 499$ ja speksien mukaan laitteet ovat tehokkaampia mitä konsoleilla on tarjota. Myöhemmin hinta pysyy samana tai laskee mutta suorituskyky vain nousee. Moni yrittää lokeroida nämä samaan kastiin konsoleiden kanssa mutta koska kyseessä on PC ja avoimuus, ei pitäisi tulla yllätyksenä että hinta ja suorityskykyluokkia on useita. Ihmisillä nyt kun tahtoo olla erilaisia tarpeita.

Muropaketin uusimmat