Hyvä hup-peli vai huono hup-peli? Muistatko Alkon valistuspelin?

12.05.2014 20:30 | Jukka O. Kauppinen

Aina energinen ja yllättävä mösjöö Rautiainen oli männäpäivä yhteyksissä Tikkurilan maalitehtaaseen ja kyseli, jotta josko firman arkistoista löytyisi vielä tietoja vanhasta kunnon Painterboy-pelistä. Jos joku ei kyseistä teosta tunne, niin sehän on suomalaisen pelihistorian klassikko, jonka teetti Tikkurila itse promotarkoituksiin. Hyvin onnistui, kun hörhöt sedät muistavat pelin yhä.

Vaan eipä ollut Tikkurila ainoa yhtiö, joka kokeili muinoin askeliaan tietokonepelien maailmassa. Jos Tikkurila mainosti tuotteitaan, niin Alkon haittavalistusyksikön tuottama Hup-peli ei niinkään mainostanut. Suomessako mainostettaisiin viinaa? Hui kerrakseen! Noh, kyseessä oli kuitenkin nuorille suunnattu valistuspeli, jonka tarkoitus oli opettaa nuorille päihteiden kohtuukäyttöä. Noin 1986-1987 julkaistu peli tehtiin PC:lle ja 700 markan hinnastaan päätellen se oli tarkoitettu enemmänkin oppilaitoksille ja muille nuorisojärjestötahoille, ei niinkään pelaajille myytäväksi.

Hup-pelin mainos MikroBitti-lehdessä 11/1988. Skannasi Rautiainen itte.

Hup-peli on siitäkin harvinainen suomipeli, ettei siitä ole tiemmä olemassa montaakaan kopiota. Ei edes Youtube-läpipeluuvideota! Keneltä löytyisi peli taltioitavaksi ja videoitavaksi jälkipolville? Pelitoimitukseen saa olla yhteydessä!

Keskustelu

Minä muistan KAKSI Alkon valistuspeliä. Toinen oli tämä ja tämähän oli kai seikkailupeli. Toinen oli sellainen enemmänkin viinanjuontisimulaattori, jossa juotiin annoksittain erilaisia juomia, ja sitten nähtiin miten promillet nousevat kellon käydessä.

Yläastepojat tietysti keksivät, että jos juomisnappia rämpyttää mahdollisimman nopeasti, ehtii juoda jopa 124 olutta ennenkuin maksa räjähtää.

Pelit sijaitsivat fyysisesti Kotkassa Katariinan Yläasteen ATK-luokassa jota koulua ei ole enää edes olemassa, joten noiden fyysisten kopioiden paikallistamisessa tämä ei auta…

Jos en väärin muista, niin tätä tuli pelattua ala-asteella 286:lla. Meidän mielestä se oli enemmänkin huvittava kuin varoittava peli. Ilmankos tuota alkoholia nykyään kuluukin.

Muropaketin uusimmat