Hyvästi E3?

31.07.2006 10:17 | Miikka Lehtonen

Hei hei, E3?Jo vuosikausia pelimaailman vuoden kohokohtana toimineet E3-messut ovat viikonloppuna nettiin levinneiden huhujen mukaan uudistusten tai jyrän edessä. Paljon huhuja, vähän faktaa ja reipas annos paniikkia. Mihin menet, E3?

Pelisaitti Next-Gen uutisoi viikonlopun aikana vuoden 2006 messujen jäävän myös viimeisiksi, koska tapahtumasta oli tullut liian suuri ja liian kallis. Pienen nettipaniikin ja yleisen hampaiden kiristelyn jälkeen messujen organisoinnista huolehtiva ESA kiirehti kuitenkin Ars Technican mukaan korjaamaan, että messuja ei suinkaan olla peruuttamassa, joskin muutoksia on odotettavissa.

E3-tapahtumia seuranneet ovat muutaman vuoden aikana todistaneet messujen paisuvan kuin pullataikina ja muuttuvan vain pienen porukan insider-tapahtumasta jättimäiseksi showksi, jonne on kelpuutettu ”alan väkeä” viheliäisimmistäkin fanisivustoista. Monet ovat samalla valitelleet, että tapahtuman todellinen tarkoitus ja kontaktien luominen on miltei mahdotonta, koska kaikki tärkeä tapahtuu suljettujen ovien takana ja erillisissä tapaamisissa.

Toisaalta samalla tapahtuma on noussut pelaajien vuoden kohokohdaksi ja messuviikon aikana miljoonat ympäri maailmaa takovat pakkomielteen omaisesti F5-nappejaan ja seuraavat verkon kautta muutamaan päivään keskittynyttä uutispommitusta. Muutos pienempään ja vähemmän spektaakkelimaiseen tapahtumaan olisi varmasti tapahtumaa bisnesmielessä tarkastelevien kannalta mukava, mutta ei välttämättä pelaajien mieleen.

Vuotuinen E3-tapahtuma aiheuttaa myös ylimääräistä stressiä kehitysstudioille, joiden vuotuinen aikataulu määräytyy messujen mukaan. Sinne kun on pakko saada mahdollisimman viimeisteltyä esiteltävää, mikä väkisinkin vaikuttaa monien pelien aikatauluihin. Useat koodarit ja suunnittelijat ovatkin tervehtineet uutisia riemunkiljahduksin.

Päivitys 21:20

Ja se on virallista. ESA:n edustajat ovat avanneet sanaisen arkkunsa ja lopettaneet spekulaatiot. Lausunnon mukaan E3 tulee jatkossa olemaan pienempi tapahtuma, eikä nykyisen kaltainen sirkus.

”Vuosien varrella on tullut selväksi, että tarvitsemme intiimimmän tapahtuman, joka painottaa korkeampaa laatua ja henkilökohtaista dialogia maailmanlaajuisen median, kehittäjien, jälleenmyyjien ja muiden alan ammattilaisten välillä”, toteaa ESA:n puhemies Douglas Lowenstein.

E3 2007:n ilmoitetaan kehittyvän ja hakevan muotoaan tulevien kuukausien aikana, eikä ESA ilmoittanut vielä varmaksi muuta kuin tapahtuman järjestyspaikan, joka on perinteisesti Los Angeles. Tapahtuman pääpaino tulee olemaan pienillä alan henkilöiden välisillä tapaamisilla ja vaikka peliesityksiä saa järjestää, nykyisen kaltaista showmeininkiä ei ole enää tarjolla.

”Ei ole enää tarpeellista tai tehokasta järjestää yhteistä ’mega-showta’. Keskittymällä tarkoin suunnattuun tapahtumaan uskomme voivamme palvella paremmin ESA:n jäseniä ja koko alaa”, Lowenstein päättää lausuntonsa.

Tässä vaiheessa lienee kuitenkin jo selvää, että E3 sellaisena kuin me sen tunnemme on historiaa. Pienempi ja intiimimpi tapahtuma tuskin houkuttelee koko pelibisnestä säästämään puolen vuoden paukkujaan yhteen megapamaukseen, vaan uutiset ja julkaisut tulevat jakaantumaan tasaisemmin pitkin vuotta. Oli muutos sitten parempi tai huonompi, monet tulevat varmasti kaipaamaan tapahtuman spektaakkelimaista luonnetta ja pelifanien viikon mittaista joulua.

Muropaketin uusimmat