Uusimmat

Ihmisyyden puolesta vai sitä vastaan? Arvostelussa Deus Ex: Mankind Divided

11.09.2016 12:00 Jukka O. Kauppinen

Deus Ex -pelisarja on kasvanut jo kuuden teoksen mittaiseksi. Uusin osa, Mankind Divided, ei kuitenkaan yllä ihan kärkeen.

Ensimmäinen Deus Ex julkaistiin vuonna 2000. Sen taustalta löytyy kova suunnittelijakaksikko Warren Spector / Harvey Smith ja tekijästudiona surullisenkuuluisan Ion Stormin se puolisko, joka sai joskus jotain laadukasta aikaankin. Eli Ion Storm Austin.

Deus Ex löi monet pelaajat ällikällä, sillä se oli harvinaisen korkealaatuisesti käsikirjoitettu ja tuotettu kyberpunk-jännäri, joka lähestyi räiskintäpeligenreä avoimin mielin eikä pakottanut pelaajia ennaltamäärättyyn putkeen. Teos ei ollut suuren yleisön mieleen, mutta haastavaa pelaamista kaivanneille se jäi mieliin yhtenä kaikkien aikojen nerokkaimmista videopeleistä.

Peli sijoittuu dystooppiseen maailmaan vuonna 2052. Pelaaja on Yhdistyneiden Kansakuntien terrorisminvastaisen erikoisyksikön agentti J.C. Denton. Maailma on suistumassa yhä syvemmälle kaaoksen ja anarkian kuiluun, kun maailmanlaajuinen parantumaton pandemia, ”harmaa kuolema”, tappaa ihmisiä miljoonittain.

Myöhemmät Deus Exit ovat jatkaneet samalla teknologisesti paranneltujen ja ”tavallisten” ihmisten ristiriitojen ja kyberpunk-unelmaa elävän yhteiskunnan saralla. Ihmisyyden käsite muuttuu ja maailmaa hallitsevat jättiyritykset, eivät valtiot. Etenkin vuoden 2011 Deus Ex: Human Revolution häikäisi vakuuttavalla tarinankerronnallaan, joka tempaisi mukaansa ja pakotti pelaajat miettimään.

Mankind Divided jatkaa samoilla teemoilla, mutta jotain puuttuu. Heikki Takala mietistekelee mitä pelille on oikein tapahtunut…

Ei liene spoileri sanoa, että Mankind Divided ainakin yrittää ottaa kantaa niin eettisiin kysymyksiin, kuin vanhan liiton rasismiin. Jensen heitetään pelin alussa Prahaan, jossa pommi-isku juna-asemalla laukaisee tapahtumasarjan, josta ei salaseuroja, maailmanlopun salaliittoja tai hämäriä hakkereita puutu. Synkkään sarjakuvamaiseen pääjuoneen sotkeutuu vielä jossain määrin päälleliimatusti pohdintaa ihmisyydestä, sekä teknologian mahdollisuuksista ja uhista, jotka sekoittuvat mukavasti peliksi, jonka nimi on Deus Ex.

Tällä kertaa kirjoittamisen taso kuitenkin heittelee. Mankind Divided on parhaimpina hetkinään kevyttä viihdettä, ja huonoimmillaan töksähtelevää muka-kommentaaria, josta alatekstejä on turha etsiä.

Tähän vaikuttaa kenties eniten se, että tehtävärakenne tuntuu usein turhan nopeasti kasaan kyhätyltä. Pelin päätehtävät usein vilisevät silmissä, ja niiden pointti on helppo hävittää valtavaan e-kirjojen ja piilotettujen viestien mereen. Taustakirjallisuus ja vihollisten toisilleen jättämät sähköpostit avaavat heidän motivaatioitaan joskus liiankin paljon, ja nämä missaamalla saattaa joskus herätä kysymys: miksi minä olinkaan täällä?

Lue koko arvostelu: Deus Ex: Mankind Divided jää trilogian lepsummaksi väliteokseksi (PS4, PC, Xbox One)

Deus Ex: Mankind Divided

Lisää aiheesta

Missing Link tarjoaa selityksen Jensenin riisumiseen, vaikkakin ohuen. Jonkinlainen EMP-kenttä on sotkenut Jensenin augmentit. Se, miksi tällaista kenttää ei ole keksitty käyttää aiemmin jää kommentoimatta.

Deus Ex: Human Revolution Missing Link DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Human Revolution muuttaa kaiken. Se on tyylikäs paluu takaisin pelisarjan juurille, nykyajan ehdoilla. Vaikka olemme jo kertaalleen ehtineet arvostella pelin, niin sen PC-versio osoittautui kestotestissä sen verran konsoliversioitaan piukemmaksi, että se ansaitsee oman juttunsa.

Deus Ex: Human Revolution (PC)

Lommoistaan huolimatta Human Revolution on rautaa. Se yhdistää mainion ja old school –henkisen tarinan pelattavuuteen, joka on parhaimmillaan suorastaan erinomaista. Vaikka jouduin itse sykkimään pelin läpi vauhdilla, se oli alusta loppuun kiinnostava ja hauska kokemus. Mutta toisaalta minä pelasinkin peliä ”oikein”, eli niin, että kiersin ne pahimmat ongelmakohdat.

Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, Xbox 360)

Pienistä vioistaan huolimatta Deus Ex: Invisible War on rautainen tieteisseikkailu. Vaikka grafiikkapuoli latistaakin tunnelmaa, pitävät erinomainen tarina ja hyvät ääninäyttelyt pelimaailman hengissä. Kiinnostus uudelleen pelaamiseen on taattu monipuolisen henkilönkehityksen ja tehtävien vapauden ansiosta.

Deus Ex: Invisible War (Xbox)

Deus Ex:n tapahtumat sijoittuvat Cyber Punk -henkiseen lähitulevaisuuteen. Deus Ex:n maailma on synkkä paikka, jossa suuryhtiöt hallitsevat käytännöllisesti katsoen kaikkea. Suuri osa ihmisistä elää jatkuvassa nälässä ja köyhyydessä taistellen elämästään huumeiden, korruption sekä väkivallan runtelemassa maailmassa. Rikkaat elävät puolestaan tyylikkäissä luksuslähiöissä keräten ympärilleen rahaa sekä valtaa.

Deus Ex (PS2)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat