UUSIMMAT

Indie-pelikehittäjä haastoi kopiopelin devaajat oikeuteen

31.01.2012 13:00 | Miikka Lehtonen

Jos mobiilipelien maailmassa on yksi syöpä, se on pelien kopiointi. En puhu nyt piratismista, vaan suoranaisesta B-luokan kopioiden tehtailusta. Joku tekee menestyvän pelin, 50 idioottia kopioi kaiken paitsi grafiikat ja yrittää rahastaa peleillään AppStoressa. Nyt asia on vihdoin menossa oikeuteen.

Pelien kopioinnista on tullut niin kannattavaa bisnestä, että miljoonan indie-kopioijan ohella alalle on noussut kaksi suurta firmaa, joiden koko bisnes keskittyy menestyneempien pelien kopiointiin. Veikkaankin, että esimerkiksi Zyngalla venytellään tällä hetkellä kauluksia ja pyyhitään hikeä ohimolta oikeusjutun kulkua seuratessa, sen verran härskejä heidän pelikopionsa ovat olleet.

Mutta itse juttuun. Kahden peliveteraanin pieni indie-paja Spry Fox löi itsensä viime vuoden lopussa läpi mainiolla Triple Town -pelillään. Alunperin Facebookissa ja Google+:ssa kansaa viehättänyt peli julkaistiin äskettäin iOS-laitteille ja osoittautui niilläkin menestykseksi. Klooneja ei tarvinnut kauaa odotella, sillä amerikkalainen LOLApps ehti julkaista hämmästyttävän samannimisen Yeti Towninsa aivan Triple Townin kantapäillä. Hämmästyttävä sattuma? Ei edes.

Arkipäiväisen pelikopioinnin takaa paljastuu nimittäin vielä likaisempia yksityiskohtia, joiden takia Spry Fox lähtikin lopulta käräjille hakemaan oikeutta. LOLApps nimittäin neuvotteli puoli vuotta salassapitovelvollisuuksien ja muiden kilkkeiden tukemana Spry Foxin kanssa heidän vielä tuolloin kehityksessä olleen Triple Town -pelinsä julkaisemisesta. Neuvotteluyhteys katkesi yllättäen ja sitten LOLApps julkaisikin oman pelinsä, joka on grafiikoita lukuunottamatta täydellinen kopio Spry Foxin originaalista. Oikeuteen toimitetut paperit yksityiskohtineen voi lukea Spry Foxin sivuilta ja niiden jälkeen ei ole kahta kysymystäkään siitä, mitä on oikeasti tapahtunut.

Nostan hattua ja hurraan konehuoneessani sille, että Spry Fox ei vain jäänyt kärsimään, vaan lähti hakemaan oikeutta. Sen kummemmin kiertelemättä suorilla pelikopioilla rahaa takovat paskiaiset ovat arvoasteikossani jopa ameebojen alapuolella ja toivon hartaasti, että taivaan isä nousee valtaistuimeltaan ja antaa heille vähän vanhan testamentin oikeutta. Sitä odotellessa toivottavasti amerikkalainen tuomioistuin edes sivaltaa paskiaisia suurilla sakoilla.

Ja nyt kun kerran tässä olemme, kannustan kaikkia iOS-laitteiden ja Android-vempeleiden omistajia kokeilemaan Triple Townia. Erinomainen peli!

Lähde: Spry Fox

Lue myös

iOS-pelit testissä 3: Elder Sign Omens HD, Triple Town, Monster Burner, Ice Rage, Where’s My Water

Perjantaikevennys: näitä pelihahmoja et haluaisi tavata oikeasti!

Sydämellinen tositarina – kotimainen pelistudio täytti halvaantuneen pelaajan toiveen

Tekken Hybrid (PS3)

Keskustelu

Amatöörit lainaa, mestarit varastaa. Montako oikeasti uutta peliä tulee vuodessa?

”Jos mobiilipelien maailmassa on yksi syöpä, se on pelien kopiointi. En puhu nyt piratismista, vaan suoranaisesta B-luokan kopioiden tehtailusta. […] Sen kummemmin kiertelemättä suorilla pelikopioilla rahaa takovat paskiaiset ovat arvoasteikossani jopa ameebojen alapuolella ja toivon hartaasti, että taivaan isä nousee valtaistuimeltaan ja antaa heille vähän vanhan testamentin oikeutta. Sitä odotellessa toivottavasti amerikkalainen tuomioistuin edes sivaltaa paskiaisia suurilla sakoilla.”

Voi jumalauta mikä trolli. Ensinnäkään, toisin kuin grafiikka tai ohjelmakoodi, gameplay ei kuulu minkään valtakunnan ns. IP-suojan alle. Ainoa syy, miksi tässäkin voidaan edetä lakiteitä on tuo salassapitovelvollisuus.

Mutta se, että samalla gameplayllä tehdään uusi peli, eri grafiikalla yms. on kaikkea muuta kuin syöpä. Se on liiketoimintaa, ja siinä toteutuu kysynnän ja tarjonnan laki. Jos onnistut tekemään pelin halvemmalla ja siten myös voit tarjota sitä edullisemmalla hinnalla, teet siitä kiinnostavamman näköisen tai tavoitat paremmin kohdeyleisön, tai mitä tahansa, niin siinä ei ole mitään väärää.

Suurin osa peleistä on muutenkin, ehkä eivät suoria kopioita, mutta lähinnä mukaelmia vanhoista peleistä tai yhdistelmiä vanhojen pelien pelimekanismeista. Mieluummin näkisin jopa enemmänkin vanhojen hyvien peli-ideoiden käyttöä nykypeleissäkin kuin tätä väsynyttä ”innovointia” jota pursuaa joka lävestä sisään. Miksi pitäisi unohtaa toimivat ratkaisut? Vanhassa vara parempi.

Ceterum censeo Aves Iratae esse delendam.

Näinhän se soppaa alkaa keskusteluissakin jo samenemaan. Mikä on kopio ja mikä ei? Mielestäni Angry Birds ei ole Crush the Castle -kopio.

Ja nyt kun Triple Townista puhutaan niin eikö ole hämmentävää kuinka yhdennäköinen DanC:n (SpryFoxin perustaja) Steambirds on takavuosien Wings of War -lautapeliin? Ainoa mitä pelissä on muutettu, on konetyypit ja lopulta mukaan tulevat ufoalukset sun muut.

Toisaalta DanC on blogissaankin puhunut paljon siitä mikä on kopiointia ja mikä ei. Skaala on kohtalaisen harmaasävyinen. Triple Townin tapauksessa plussaa tietty on, että LOLapps tosiaan lopetti neuvottelut ihan facebook-viestillä, ja siinä vielä pahoiteltiin että markkinoille tuli samanlainen match-3 ja toivottiin ettei SpryFox kamalasti pahastu.

Eikös se suomalainen bike baronkin ole kopio elasto maniasta?

nii mut ku… ne linnut….ku mutku… …..

njooh, iha perus castle crusher kyllä vie angrya iha 100-0

Ihan täyttä asiaa, hassua vaan silti että sitä roviota ja angry bidsiä jaksetaan ylistää päivästä toiseen :D

Muropaketin uusimmat