Uusimmat

Insinöörien epäonnistumisia: Toyotan sarana, Johnsonin tekonivelet ja Xbox 360

23.10.2012 21:00 Jukka O. Kauppinen

Eric Arnum on asiantuntija. Hyvin kapean alan asiantuntija. Hän näet syynää erilaisten laitevalmistajien tuotantoa ja tilastoi milloin asiat menevät pieleen. Kun jollakulla on laatuongelmia, Arnum on ensimmäinen joka raportoi niistä. Hän tutkii mikä menee pieleen, paljonko se maksaa ja niin edelleen.

Wired-lehti julkaisi upean artikkelin suurten ja pienten laitevalmistajien menetelmistä ja kuinka tuotantolinjoilla yritetään tasapainotella luotettavuuden ja kustannusten neutraalissa välimaastossa. Mikään tekninen asia ei kestä ikuisesti, joten valmistajille on elintärkeää tietää kuinka kauan asiat pysyvät ehjinä ja toimintakuntoisina. Arnum puolestaan seuraa muun muassa laadunvalvonnan toimintaa ja sen epäonnistumisia. Joskus asioita ei kuitenkaan ole testattu tarpeeksi ja tapahtuu kauheita: lentokone hajoaa ilmassa, ihmisiin asennetut tekonivelet pettävät tai 13 miljoonassa pyykinpesukoneessa on tulipalovaara.

Wired pyysi Arnumilta yhtä esimerkkiä laadunvalvonnan pettämisestä – ja Arnumilla oli heti vastaus.

”Xbox 360.”

Microsoft julkaisi Xbox 360 -konsolin vuoden 2005 joulukaudelle – ja sitten syntyikin kuuluisa termi. Red Ring of Death. RROD.

Ensimmäiset Xbox 360 -mallit eivät näet toimineet aivan suunnitellusti. Oli kyse sitten suunnitteluvirheestä, prototyyppien valmistusmateriaalien vaihtumisesta vähemmän toimiviin sarjatuotantolaitteissa tai konsolin asentamisesta liian pieneen tilaan, jossa ilma ei vaihtunut,, sama se. Ensimmäiset Xbox 360:t olivat surullisenkuuluisia hajoilustaan, kun laitteiden juotokset naksahtelivat emolevyn taipuessa kuumuudesta.

Microsoft viivytteli kuitenkin puolitoista vuotta, ennen kuin yhtiö tunnusti julkisesti RROD-ongelman, vaikka tässä välissä konsolien vaihtotakuukin oli kasvatettu kolmesta kuukaudesta vuoteen.

Microsoftille konsolien takuuvaihdot ja -korjaukset maksoivat yli miljardi dollaria.

Arnum kuitenkin muistuttaa, että ”jokaisella bisneksellä on oma Xboxinsa. Kaikki yrittävät tietenkin vaieta ja olla ongelmista hiljaa, joutuivat he sitten tekemään mitä tahansa kulissien takana.”

Luotettavuus ja laaduntarkkailu onkin miljardibisnestä. Oli asialla sitten Ford, Toyota tai kuka tahansa.

Kerta kaikkien upea ja kiinnostava artikkeli löytyy Wiredistä.

Lue juttu: Why Things Fail: From Tires to Helicopter Blades, Everything Breaks Eventually

Lue myös

Cypher (Mac, PC)

Medal of Honor Warfighter – melkein todellisia sotia ja taisteluja

Onko XCOM muka jo pelattu? Asenna nämä modit ja palaa rintamalle!

Wild Bill Kickstarteroi: ”antakaa rahaa F-35-simun tekemiseen”