iPhone 7 on tehokkaampi, vähävirtaisempi ja pyörittää ”konsolitasoisia pelejä”

08.09.2016 12:00 Jukka O. Kauppinen

Apple esitteli eilen odotetusti kaksi uutta iPhone-puhelinta, iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan. Uudet puhelimet ovat aiempaa tehokkaampia mutta samalla myös virtapihimpiä, mikä varmasti ilahduttaa reissupelaajia.

Uusissa puhelimissa on Applen kaikkien aikojen tehokkaimmaksi mobiiliprosessoriksi kehuma 64-bittinen A10 Fusion, joka sisältää neljä prosessoriydintä. Näistä kaksi on tehokkaita, raskaaseen käyttöön tarkoitettuja ytimiä, toiset kaksi taasen energiapihistimiä. Lisäksi tekniikassa on ohjainyksikkö, joka hallinnoi prosessoriytimien ja muiden piirien käyttöä ja virrankulutusta.

Lopputuloksena iPhone 7:t ovat kuutosiin verrattuna noin 40 % tehokkaampia. Ihan ensimmäiseen iPhoneen nähden tehoa on 120-kertaisesti.

Applen mukaan puhelin on varustettu myös erittäin tehokkaalla grafiikkapiirillä, joka kykenee pyörittämään puhelimen näytöllä ”konsolitasoista grafiikkaa.”

Näytönohjaimen suorituskyvyn kerrotaan olevan 50 % kovempi kuin iPhone 6:ssa ja 240-kertainen alkuperäiseen iPhoneen nähden.

iPhone 7:n vääntöä esiteltiin Oz: Broken Kingdom -pelillä, joka pyöritti älyluurin ruudulla reaaliaikaisia heijastuksia, säätiloja ja tuhoutuvia ympäristöjä hyvinkin näyttävästi ja tyylikkäästi. Ruudulle viskattiin jopa 400 lentävää apinaa, eikä ruudunpäivitys vapissut lainkaan.

iPhone 7

Muistia puhelimissa on kaksi gigatavua ja tallennustilaa 32-256 gigatavua. Näyttöjen koot ovat 4,7 ja 5,5 tuumaa. Lisäksi puhelimissa on stereokaiuttimet, seitsemän megapikselin etukamera ja kaksi takakameraa, kuvanvakain, vesitiivis rakenne eikä enää lainkaan kuulokeliitäntää.

Käytännössä uusi älyluurimalli on siis tehokkaampi ja sille voidaan tehdä aiempaa merkittävästi näyttävämpiä ja raskaampia pelejä. Vaihtoehtoisesti se toki pyörittää vanhoja pelejä sulavammin ja on vähävirtaisempi. Hyviä uutisia esimerkiksi aktiivisille Pokemon Go -pelaajille, joiden puhelin ei jatkossa huuda akkunsa tyhjyyttä ihan niin nopeasti.

Myös säänkestävyys on hyvä uutinen ulkoileville applisteille, etenkin jos Pokemon Go -villityksen jälkeen täydennetyn todellisuuden pelit jatkavat muodin aallonharjalla. Puhelimen hajoaminen kosteusvahinkoihin pelikävelyn mittaan ei ole kovinkaan mukava sattuma.

Puhelimet ovat Suomessa myynnissä 16.9. alkaen. Perus-Seiskan hinta on 779-999 euron välillä, Seiska Plussa maksaa 919-1139 euroa.

Lisätietoja: The iPhone 7 and 7 Plus are all about subtle, powerful changes

Lue myös: Apple esitteli uudet iPhonet: 7 & 7 Plus

Lue myös: Applen A10 Fusion on syönyt neljä prosessoriydintä ja lupaa konsolitason grafiikkaa