Uusimmat

Iron Sky -tekijät: piratismi ei lopu tuulimyllyille huutamalla

27.05.2011 11:00 Jukka O. Kauppinen

Musiikkituottajat-yhdistyksen ja tekijänoikeusjärjestö TTVK:n äskeinen vaade internet-operaattori Elisalle Pirate Bay-sivuston sensuroimiseksi on luultavasti enemmänkin yritys meuhkata ja saada huomiota, kuin vakavasti otettava aloite. Onhan järjestöjen jotenkin todistettava tärkeytensä palstamillimetrien avulla.

Iron Sky -elokuvan takaa löytyvä Energia Productinsin viihdekollektiivi ottaa kuitenkin hieman syvemmin kantaa aiheeseen, etenkin Pirate Bay -vaatimuksen outouksiin.

Alkuperäistekstiä lainataksemme

Laillisen online -markkinan kehittäminen ei Suomessa onnistu, jos Pirate Bay:n kaltaisten laittomien palvelujen annetaan vapaasti jatkaa toimintaansa.

Tuota noin. Ainakin pelialan kokemuksiin nojaten voisi pikemmin sanoa, että niin kauan kuin laittomalle vaihtoehdolle ei ole yhtä helppokäyttöistä ja vaivatonta laillista kilpailijaa, niin laitoin voittaa. Laiton vaihtoehto toimii pikemminkin kannustajana ja oman palvelun menestyksen huomaa siitä, kun ihmiset oikeasti suuntaavat mieluummin sen ääreen kuin netin laittomien wareapajien ääreen.

Kuten Energian kollektiivi väittämään vastaa

Tekijänoikeusjärjestöjen asenne piratismin kukistamiseen on koomisen nurinkurinen; samalla logiikalla julkista liikennettä ei voida kehittää, ennenkuin yksityisautot on hävitetty Suomesta. Suostuisitko sinä kävelemään töihin kolme vuotta, kun autoilu on kielletty ja metro kulkee vasta rautatieaseman ja Kampin väliä?

Ainoa tapa taistella tehokkaasti piratismia vastaan on tarjota kuluttajille helppokäyttöisiä ja edullisia palveluita, sekä kuunnella asiakkaita. Maailmanlaajuisesti musiikin, kirjojen, pelien ja muun materiaalin digitaalinen kauppa on ollut jatkuvassa kasvussa, joten väitteet piratismin haitallisesta vaikutuksesta digimarkkinoihin ovat aika hataralla pohjalla. Oma haasteensa tosin on sen PR-vaurion korjaamisessa, jonka esimerkiksi sisältöteollisuuden kohtuuttomat korvausvaateet ovat kuluttajien asenteisiin aiheuttaneet – ja ketäs siitä on syyttäminen? Vihje: tässä eivät auta pelottelu ja syyllistäminen, vaan kuluttajan kannustaminen.

Ironista kyllä, suurin este kotimaisten innovatiivisten digipalveluiden kehitykseen tuntuvat olevan joustamattomat tekijänoikeusjärjestöt. Viimeisin hyvä esimerkki tästä on kuluttajien keskuudessa erittäin suosittu TVkaista-palvelu, historiallisemmin kuoliaaksi rahastettu mobiili-TV. Kuluttajat rakastavat TVkaistaa, joka nyt halutaan nurin, ja tilalle tarjotaan… mitä? TV-kanavien sivuilla olevia postikortin kokoisia pikselimössö-videosoittimia, jotka eivät toimi ulkomailla?

Sen sijaan, että TVkaistaa lähdettäisiin kaatamaan, sen kanssa pitäisi kaikin keinoin pyrkiä tekemään molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä. Kuluttajat löytävät joka tapauksessa keinon katsoa tätäkin sisältöä, ja on tekijänoikeuspuolen valinta, onko lähde laillinen vai laiton. Mikäli korvaustariffit ovat niin suuret ja säännökset niin kankeat, että ne tappavat uudet innovatiiviset levityskanavat, vika on tässä vaiheessa tariffeissa ja säännöksissä. Mitä jos annettaisiin ihmisten maksaa ja kehitettäisiin niitä uusia ansaintakanavia?

Pelimaailmassa muun muassa Steam- ja GamersGate-palvelut ovat onnistuneet mahdottomassa. Ne ovat kasvaneet järkeviksi vaihtoehdoiksi, joiden käyttökokemuksen helppous ja hinnoittelu houkuttelevat pelaajia sivuilleen jopa satunnaisesti kurkkimaan mitä uutta ja kivaa on viime aikoina julkaistu, maukkaista tarjouksista puhumattakaan. Ja mitä Spotify muka on tehnyt viime vuosina, jos se ei ole luonut laillista online-markkinaa?

Vaatimus on herättänyt kummastusta myös Elisan taholla.

Lue juttu: Lääke piratismiin: myykää, älkää taistelko tuulimyllyjä vastaan

Lue myös: MikroPC, Pirate Bayn käyttö yritetään estää Suomessa – ”Eivätköhän lataajat auta toisiaan”

Lisää aiheesta

Jälkipääsiäishupistelua: miten pelitalot v*tt*ilevat piraateille

Voivatko pienet pelikehittäjät hyödyntää piraatteja?

”SUN STON BAG FUCK” – Pokemonin vietnamilainen piraattiversio on tahattoman lystikäs

Lue  myös

Age of Conan muuttuu ilmaiseksi

Amiga Immortal 3 on tuplalevy täynnä hittejä

L.A Noire (PS3, Xbox 360)

Tänään huristellaan: arvostelussa kaksi- ja nelipyöräisiä kiitäjiä

Muropaketin uusimmat