Uusimmat

Itsenäisestä studiosta osaksi Microsoftia

29.11.2006 11:36 Jukka O. Kauppinen

Microsoftin aktiviteetti pelibisneksessä on yhtiölle varsin nuorta, etenkin menestyspelien luominen. Muistamme vielä ensimmäisten Windowsille tehtyjen 3d-pelien kauheuden, mutta ajat ovat muuttuneet siitä tuntuvasti. Yksi yhtiön oikotie menestykseen on hyvän, olemassaolevan studion ostaminen. Kaksi Microsoftin ostamaa studiota ovat Ensemble Studios ja FASA Interactive.

Ensemble Studiosin johtaja Bruce Shelly muistelee vanhoja.

”Etsiessämme kustantajaa vuonna 1995 Microsoft teki eniten töitä toimivan diilin luomiseksi. Kun Age of Empires –sarjasta tuli menestys pystyimme katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen. Lopulta Microsoft osti Ensemblen, mikä sujui varsin sujuvasti. Teimme hieman muutoksia henkilöstään ja otimme enemmän vastuuta pelituotannosta. Saimme enemmän kuin annoimme pois.”

”Opimme samalla lisää pelien tekemisen budjeteista ja aikatauluista. Opimme miten tärkeää tuotteiden kattava testaaminen on. Me uskoimme pelaajalähtöiseen pelidesigniin ja Microsoft myönsi, että se toimi meille.”

Toinen Microsoftin ostama studio oli FASA Interactive, joka tunnettiin etenkin MechWarrior-peleistään. Kauppa syntyi vuonna 1999, kun Microsoft tarvitsi enemmän poweria pelirintamalleen.

”Ainut Microsoftin sisäinen pelitiimi noihin aikoihin oli Flight Simulator –porukka, joka oli enemmänkin harrastus kuin peli. Microsoftilla oli suuret suunnitelmat ja paljon resursseja, joten muutimme Chicagosta Washingtoniin ja loikkasimme myös Xboxin kelkkaan. Yhtiö kasvoi todella nopeasti – 300 ihmisestä 1500:aan, alle kahdessa vuodessa.”

FASAn Jordan Wiesman ei ole kuitenkaan yhtä tyytyväinen muutoksiin kuin Shelly.

”Microsoft on insinöörien yhtiö. Ei viihdeorganisaatio. He yrittivät soveltaa vanhoja Microsoft Office- ja Windows-tiimien käytäntöjä viihdepuolelle, eikä se toiminut. He halusivat oppia meiltä pelikehitystiimien kulttuuria, koska olimme tehneet todella paljon töitä kehittääksemme samaan hiileen puhaltavan, tehokkaan tiimin. He halusivat viedä oppejamme muuallekin Microsoftiin. Toisin kuitenkin kävi. Microsoftin masiina tuhosi meidän yhtiökulttuurimme, kun heidän tyylinsä tunkeutui väkisin meihin.”

”Microsoft halusi ostaa tiimihengen, mutta loppujen lopuksi heille jäi käteen 40 erittäin kyvykästä pelintekijää. Ne ovat kaksi eri asiaa.”

Lue koko juttu The Escapist-lehdestä:

From Borg to Boss