UUSIMMAT

Japani on historiaa – pelialan tähdet löytyvät lännestä

04.05.2015 20:30 | Jukka O. Kauppinen

Wired-lehden Chris Kohler on tullut karuun johtopäätökseen. Japanin suuruudet vuosikymmenet videopelimaailman huipulla ovat ohi. Toki maassa on jatkossakin merkittäviä pelitaloja, mutta vanhan koulun suuret pelikehittäjätähdet ovat historiaa. Suurin osa menneisyyden megatähdistä on siirretty syrjään, eikä loppujenkaan anneta enää päättää marssikuvioista.

Metal Gear Solid –pelien ohjaaja Hideo Kojima oli pitkään viimeinen kapinallinen, jonka megatähden elkeitä siedettiin pelien kaupallisen menestyksen johdosta. Mutta edes MGS V:een ladatut odotukset eivät pelastaneet Kojimaa syrjäänheitolta. Liian iso stara, liian iso ego, liian kalliit pelit. Ei enää, heippa, olivat Konamin terveiset.

Samaa on tehty muillekin. Taaksepäin katsoessamme huutia ovat saaneet myös Shinji Mikami (Resident Evil), Keiji Inafune (Mega Man), Tomonobu Itagaki (Ninja Gaiden), Koji Igarashi (Castlevania), Tetsuya Nomura (Final Fantasy) ja moni muu. Vanhoista megatähdistä jäljellä on vain Mario-pelien luoja, Nintendon supertähti Shigeru Miyamoto, joka ei kuitenkaan enää vaikuta niinkään pelisuunnittelijana kuin jokapaikanhöylänä ja tuottajana.

Ajat ovat yksinkertaisesti muuttuneet. Vanhojen suunnittelijatähtien luomukset eivät ole myyneet toivotusti tai sitten pelien kehittäminen on vain liian kallista ja riskialtista. Painopisteet siirtyvät mobiiliin ja ilmaispeleihin. Dinosauruksia ei enää tarvita.

Lue juttu: The Era of Japan’s All-Powerful Videogame Designers Is Over

Lisää aiheesta

Nips, naps. The Order: 1886:n nännit ja penikset saksittiin Japanissa 

Codemasters pistää Japanin toimistonsa lihoiksi 

Fail: Nintendo halusi tehdä Harry Potterista mangaa 

Japanin konsolimarkkinat rämpivät pohjamudissa