Uusimmat

Jumppapelit ovat muodissa tänäkin jouluna

04.12.2010 15:30 Jukka O. Kauppinen

Wii Fit toi kaksi vuotta sitten kuntoilupelit kaiken kansan tietoisuuteen ryminällä. Huuma ei ole siitä laantunut, sillä olohuoneessa pelin ääressä suoritettava jumppaaminen on osoittautunut oivalliseksi ja tehokkaaksi sisäkuntoilulajiksi.

Kuntoilupelit ovatkin suosiossa myös tänä jouluna. Pelit ovat kuitenkin kehittyneet ja muuttuneet, mistä iso kiitos erityisesti Xbox 360:n Kinect-ohjaimelle. Tämän joulun erikoisimmat jumppapelit perustuvatkin ohjaimettomaan liikuntaan, mistä Ubisoftin Your Shape: Fitness Evolved on erinomainen esimerkki. Toinen Kinect-kuntoilu on parhaillaan Domen testipenkissä oleva Get Fit With Mel B, josta toveri Anttila kummentoi alustavasti lyhyesti ”tiukka treeni, kehno peli”. Ja se Zumba Fitness? Dum de dum…

Lue Your Shapen arvostelu – ja tsekkaa mitä olemme raapustelleet muistakin kuntoilupeleistä. Löydätkö niistä mieluisan?

 

Your Shape: Fitness Evolved (Xbox 360)

Ubisoftin Your Shape: Fitness Evolved ehtii ensimmäisenä sektorille, jota tullaan jatkossa lypsämään urakalla. Kyse ei kuitenkaan ole prototyypistä. Jo ensiyritys tekee ohjainpohjaiset jumppapelit kerralla tarpeettomiksi.

Käyttöliittymä ansaitsee erityiskiitoksen. Se on tähän mennessä näkemistäni Kinect-toteutuksista sujuvin. Eri toiminnot leijuvat pelaajan ympärillä juuri sopivasti käden ulottuvilla. Valitseminen on intuitiivista ja sujuvaa. Lisäksi se tuntuu aidosti futuristiselta, toisin kuin esimerkiksi Xbox 360:n oma Kinect Hub.

Tässä vaiheessa Oikeasti Liikkuvat Todelliset Pelaajat syöksyvät joukolla kertomaan, kuinka turhasta asiasta jumppapeleissä on kyse. Menkää ihmiset salille tai ulos, siellä sitä liikuntaa saa. No, niin saakin, mutta heitänpä samalla haasteen. Kokeilkaa itse. Mieli voi muuttua, sillä tehtävät liikkeet ja ohjelmat ovat niitä samoja, joita siellä punttisalilla ja aerobicissakin tehdään. Tehon myös tuntee. Tottumaton huomaa treenin vaikutuksen seuraavana päivänä kipeinä lihaksina ja enemmänkin liikkuva löytää valikoimasta haastetta.

 

EA Sports Active: Personal Trainer (Wii) 

Heti alkuun kannattaa tehdä selväksi, ettei Personal Trainer ole varsinainen peli kuin ehkä siinä merkityksessä, että harjoittelussa käytetään pelikonsolia. Wii Fitin lanseeraamat minipelit loistavat poissaolollaan, tilalle tarjoillaan kädestä pitäen ohjattu ja hyvin rytmitetty kuntokuuri.

Juuri harjoituskokonaisuudet ovat se oivallus, joka nostaa EA Sports Activen Wii Fittiä tehokkaammaksi kuntoiluvälineeksi. Tasapainoisesti ja monipuolisesti suunnitellut ohjelmat takaavat sen, että tuloksia tulee nopeammin ja näkyvämmin kuin vain omia suosikkiliikkeitään toistaessa.

30 päivän haaste toimii myös erinomaisena kannustimena. Tavoitteet ja aikataulutus motivoivat liikkumaan silloinkin, kun laiskotus uhkaisi kaataa sohvan pohjalle. Myös itse määriteltävät kalori-, aika- ja harjoitusmäärähaasteet kannustavat siinä missä suorituksista jaettavat pokaalitkin.

 

EA Sports Active: More Workouts (Wii) 

Sarjan noviiseille lienee syytä kertoa, mistä Sports Active -sarjassa on kyse. Wii Fit mullisti pelaamisen tekemällä konsolijumpasta ilmiön. Electronic Arts reagoi tilanteeseen julkaisemalla länsimaisempaan harjoittelumetodiikkaan nojaavan jumppakuminauhaa hyödyntävän digitaalisen henkilökohtaisen jumppaohjaajan.

Asiaa ymmärtämättömiä saattaa jopa naurattaa ajatus kuminauhaleikeistä. Rahalla saa kuitenkin kaupasta metritavarana sen verran tiukkaa ritsaa, että vähän karjummallakin ihratynnyrillä tulee itku silmään yläkroppaa rääkätessä. Kyllä vain, ensimmäinen Sports Active osoittautui erinomaiseksi liikkumisen avuksi. Miten mahtaa jatko-osa pärjätä vertailussa?

 

Tunturi by MFT Challenge Disc (PC)

Jumppapelit on totuttu näkemään pääosin Nintendon Wiillä, ennen kaikkea liikkeentunnistusta hyödyntävien ohjainten ja kasuaalin kohderyhmän vuoksi. Haastekiekko on kuitenkin tarkoitettu nimenomaan tietokonetreenaajien iloksi ja riemuksi, ohjelmallinen tuki löytyy nimittäin vain PC:lle ja Macille.

Tunturi by MFT Challenge Disc jää sekä laitteen toteutuksen että varsinkin suppean ohjelmiston vuoksi Wiin Balance Boardia huomattavasti rajoittuneemmaksi tuotteeksi. Laite ei missään nimessä ole huono, päinvastoin, mutta sen hankkiminen kotikäyttöön on kyseenalaista useammastakin syystä.

 

Wii Fit (Wii) 

Nintendon Wii-konsolilleen julkaisema kuntoiluohjelma Wii Fit on yksi niistä harvinaislaatuisista tuotteista, jotka saavat myös videopeleistä kiinnostumattomat innostumaan pelikonsoleista. Tai tarkemmin sanoen, ei konsoleista tai peleistä vaan mitä niillä voi tehdä. Mikä vielä harvinaisempaa, Wii Fit on myös siitä outo vekotin, että se saa kuntoilun tuntumaan miellyttävältä, jopa hauskalta.

Wii Fit onkin harvinaislaatuinen kuntoiluväline, joka neuvoo, motivoi ja hauskuuttaa. Videopeliksi sitä pidä kuvitella sen enempää kuin taikalaitteeksi, joka saa kilot katoamaan. Niiden sijaan se on hyvä apuväline ja loistava motivaattori, jonka ansiosta käyttäjä kiinnittää entistä enemmän huomiota omaan itseensä ja hyvinvointiinsa, positiivisella tavalla.

 

Wii Fit Plus (Wii)

Jatko-osa tarjoaa ennestään tuttujen liikkeiden lisäksi 21 uutta harjoitetta. Ensimmäisen pelin tarjonta oli sen verran kattavaa, että uusia jooga- ja lihaskuntoliikkeitä ei ole helppo keksiä. Uutuuksista 15 onkin joko kestävyys- tai tasapainoharjoitteita, jooga- ja lihasosastolle riittää vain kolme kumpaiseenkin.

Tasapainolauta on hämmästyttävän pätevä laite ja Wii Fit saa siitä irti yllättävänkin paljon erilaista mukavaa ja hyödyllistä. Noviiseille Wii Fit Plus on ehdottomasti suositeltava hankinta ja samalla myös tuotteen tähän mennessä paras versio. Fittiin ennestään tutustuneille ja ehkä jo kyllästyneillekin ostopäätös on vaikeampi.

 

Lue myös Juhon kolumni kuntoilupeleistä:

LoL, joku jumppapeli

Toki aito lenkkeily tai hikitreeni salilla toimii olohuonehikoilua paremmin, mutta sekään ei riitä perusteluksi nenän nyrpistelylle. Ovathan elokuvatkin kiistatta parhaimmillaan leffateatterissa isolla screenillä nähtynä, mutta silti harva kyseenalaistaa kotisohvalta käsin nautitun DVD:n arvon.

Ehkäpä syy onkin jossain aivan muualla. Pelaajat ovat tottuneet siihen, että wanha kansa suhtautuu konsoliviihteeseen vähintäänkin epäluuloisesti. Vaikka jokaiseen kukkahattutädin valitukseen kuuluukin reagoida muistuttaen närkästyneeseen sävyyn, kuinka väärin meitä tulkitaan, haluaa harva kuitenkaan ihan aidosti täyttä ymmärrystä. Yhteiset viholliset tekevät pelaajista sosiaalisen ryhmän ja rakentavat kollektiivista identiteettiämme. Minä olen pelaaja. Me olemme pelaajia. Nuo eivät vain ymmärrä meitä.

Käytätkö kuntoilupelejä?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat