Uusimmat

Juuri nyt: 40 vuotta ensimmäisen pelikonsolin julkaisusta

29.08.2012 12:30 Jukka O. Kauppinen

Miettikääpäs tätä. Videopelit ja konsolipelaaminen ovat täten 40 vuotta vanha ilmiö. 40. Maailman ensimmäinen pelikonsoli, Magnavox Odyssey, näet tuli Yhdysvalloissa kauppoihin näinä hetkinä 40 vuotta sitten. 28.8.1972.

Odysseyn suunnitteli Ralph Baer, joka oman kertomansa mukaan sai idean pelikoneesta jo vuonna 1951 tv-vastaanotinta rakentaessaan.

Kuten Baer kuvaili taannoin kipinää:

”Pystyin liikuttamaan ruudulla erilaisia kuvioita, mikä oli melko siistiä. Silloin tulin ajatelleeksi, että ehkäpä meidän pitäisi rakentaa jotain televisioon. Jotain, jonka avulla televisiolla voitaisiin tehdä itse jotain muutakin kuin vain katsoa ohjelmia.”

”Tämä ajatus palasi päähäni vuonna 1966, jolloin tein ihan muita töitä. Se ei liittynyt mitenkään siihen, mitä tein tuolloin.”

Baer sai työnantajaltaan luvan rakentaa pelikonsoli ja loppu onkin sitten historiaa.

Saksalaisten maahanmuuttajien lapsi tuskin tiesi itsekään millaista kulttuurivallankumousta hän oli käynnistämässä niin sanotulla ruskealla laatikollaan. Amerikkalaisen elektroniikkafirman palveluksessa toiminut insinööri ei tyytynyt pelkkään pelikonsoliin, vaan teki saman tien vehkeen, jolla pystyi pelaamaan kaksinpelejä, joka tuki valopistoolia ja sisälsi monia muitakin aikaansa edellä olleita ominaisuuksia.

Odyssey ei ollut nykysilmin katsottuna ihmeellinen laite, eihän siinä ollut edes prosessoria tai ääniä. Konsoli ja pelit toteutettiin alkeellisella elektroniikalla ja hyppylangoilla.

Tietotekniikan nopea kehittyminen vei Odysseyltä muutamassa vuodessa pioneerista historian sivujuonteeksi, etenkin kun Atari julkaisi 1977 Atari 2600 -konsolinsa.

Silti. Maailman ensimmäinen pelikonsoli ON maailman ensimmäinen pelikonsoli, jonka julkaisusta videopelihistoria lasketaan alkaneeksi.

Odyssey löytyy muun muassa Pelikonepeijoonien kokoelmasta ja laite oli taannoin esillä peijoonien pelinäyttelyssä Tampereella, kuten videolta näkyy:

 

Lue juttu: Happy 40th birthday, video games

Lisää aiheesta

Aarteita pelihistorian hämäristä 7: maailman ensimmäinen pelikonsoli

Pelialan unohdetut suuruudet

Tältä näyttää historiallinen pelikonsoli vuodelta 1975 – purettuna

Videopelien isä sai lähtölaukauksen maailman ensimmäiseen pelikonsoliin jo vuonna 1951

Lue myös

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 2: Taistelun huumaa

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (PS3, Wii, Xbox 360)

Skyrim laajenee – katso Hearthfiren traileri

Wii U -esittelyssä ZombiU (K18)

Muropaketin uusimmat