Kaksi CD-ROM-aikakauden varhaisklassikkoa julkaistiin Steamissä

24.10.2013 22:30 Jukka O. Kauppinen

Ne olivat muuten melkoisia aikoja, kun CD-ROM-asemat ottivat pelitilan haltuun. Kun perinteisillä korpuille ja lerpuille mahtui dataa parhaimmillaankin sen 1,4 megatavun verran, CD-ROM-levylle sitä mahtui 650-700 megaa. Ja sehän innoitti joitakin pelintekijöitä, kun yhtäkkiä pelille olikin käytettävissä tilaa monisatakertainen määrä.

Tosin suuri osa CD-ROM-peleistä oli hirveää huttua, kun moni pelikehittäjä löysi itsestään sisäisen elokuvaohjaajan ja loi upeita multimediaseikkailuja, joissa oli elävää videokuvaa liiankin kanssa. Mutta entäpä ne CD-ROM-alkuaikojen klassikot? Siellä oli näet muutama peli, jotka edesauttoivat CD-asemien yleistymistä tarjoamalla oikeasti toimivia pelielämyksiä, joita perinteisillä medioilla ei voitu kokea. Kuten seikkailupelit 7th Guest (1993) ja 11th Hour (1995).

7th ja 11th olivat Mystin lisäksi aikakautensa ensimmäisiä pelejä, jotka suunniteltiin alun alkaenkin CD-ROM-teknologialle – ja omasivat vieläpä hyvän pelillisen pohjan. Ne olivat visuaalisesti äimistyttäviä seikkailupelejä, joilla myytiin erinäinenkin miljoona CD-asemaa ja kärsittiin vakavasta loksahtelevien leukojen syndroomasta.

Ja tähän on sitten tultu. Aikanaan maailman jättimäisimmät seikkailut ovat latauskaupoissa – ja niiden koko on sieltä nykypelitarjonnan pienemmästä päästä.

Molemmat seikkailupelit on julkaistu PC:lle, Macille ja Linuxille, ja ne saa yhteispakettina kohtuulliseen 13,99 euron hintaan.  Ihan eri asia on se, että kuinka nämä klassikot toimivat nykypelaajille – tai edes moderniin pelattavuuteen tottuneille vanhaparroille. Mutta siitäpä vain kokeilemaan. Joskus nämä olivat hyviä pelejä, toivottavasti muistikuvat eivät ole kultautuneet liikaa.

Lisätietoja7th Guest

Lisätietoja: 11th Hour

Lisätietoja: www.trilobytegames.com

Lisää aiheesta

Dynamixin rakastettu lentosimulaattori Red Baron palaa peliruuduille 

Kauhuseikkailuista kauhistuttavin julkaistiin uudelleen GoGissa ja Steamissä 

Mutant Football League epäonnistui Kickstarterin rahoitustavoitteessa 

Teräviä onelinereitä, ultraväkivaltaa ja taikamiekka – Shadow Warrior on riemukasta FPS-mättöä