Uusimmat

Kalman kosketus uhkaa Ubisoftia

02.06.2016 18:22 Jukka O. Kauppinen

Ranskalaislähtöinen viihdekorporaatio Vivendi teki juuri temput Gameloft-mobiilipelijulkaisijalle, ja katselee nyt uhkaavasti Ubisoftin suuntaan. Pahimmillaan yhtiö yrittää kaapata Ubisoftin hallintaansa.

Vivendin lähentely-yritykset eivät tarkoita mitään hyvää, sillä firmalla on ollut perinteisesti pahat mielessään. Vivendin omistukseen joutuminen merkitsee yleensä irtisanomisaaltoja, pahimmillaan firmojen pilkkomista ja teurastamista.

Vivendi oli alkujaan vesi- ja jätefirma, jonka omistajat päättivät laajentaa muodikkaaseen viihdemediabisnekseen 1980- ja 1990-luvuilla. Päätöstä seurasi massiivinen yritysostojen ja -kaappausten aalto, jonka yhteydessä Vivendi ehätti ostaa muun muassa Blizzardin, Sierran, Universal Interactiven ja Fox Interactiven. Sitten tuli vähän lamankaltainen ja kas, kävi ilmi että laajeneminen oli tehty vähän liian nopeasti ja firma kahlasi niin syvällä miinuksella, ettei mitään rajaa. Vivendi myi omistuksiaan minne sattui, sulki pelistudioitaan ja teki kerta kaikkisen selvää jälkeä. Sittemmin firma yhdisti Blizzardin jenkkiläiseen Activioniin, jotka onnistuivat pyristelemään irti ranskalaisomistuksesta vasta muutama vuosi sitten.

Historian huomioiden Vivendin äskeinen Gameloft-kaappaus onkin lähes kuolon suudelma, minkä lisäksi sillä on muitakin sivuvaikutuksia. Gameloftin johtaja Michel Guillemot on näet Ubisoftin toimitusjohtaja Yves Guillemotin veli, ja kaksikon tärkein tavoite tällä hetkellä on varmistaa Ubisoftin itsenäisyys Vivendin lähentelyiltä.

Vivendi kasvattanut hiljalleen Ubisoftin omistustaan 17 prosenttiin, pääasiassa ostamalla yksittäisten osakeenomistajien osakkeita ylihintaan. Guilletot-veljekset omistavat molemmat 15 prosenttia yhtiöstä.

Vaikka kaikki eivät Ubisoftista pidäkään, niin firma on silti viimeinen pääosin yksityisomistuksessa oleva suuri pelijulkaisija, joka antaa pelinkehittäjilleen poikkeuksellisia taiteellisia vapauksia. Ubisoft pystyy tekemään päätöksiä ja luomaan muita isoja firmoja vapaammin, sillä aivan kaikkea ei tarvitse perustella osakkeenomistajille saatavalla hyödyllä ja maksimaalisella tuotolla. Tämä vapaus menetettäisiin, jos Ubisoftista tulisi osa Vivendin rahantahkontaorganisaatiota.

Lähde: MCV

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat