Kamppailupeliyhteisön sovinismi herättää kauhistusta

01.03.2012 20:51 | Jukka O. Kauppinen

Kamppailupelit ovat hyviä ja kivoja pelejä, ja suurin osa niiden pelaajistakin on kunnon porukka. Ja sitten on niitä amerikkalaisen Aris ”Aris” Bakhtaniansin kaltaisia paskiaisia, jotka ottavat ja pilaavat sekä kaveriensa että kokonaisen pelaajayhteisön maineen.

Bakhtanians onnistui nousemaan maailmanmaineeseen muutama päivä sitten, kun hän esiintyi Capcomin livenä lähetetyssä Cross Assault -peliohjelmassa. Bakhtaniansin mukaan on ihan normaalia, että pelaajat haistettelevat toisiaan ja heittelevät toisilleen törkeän seksistisiä ja sovinistisia kommentteja. Myös naisille.

Vähemmästäkin on oikeuteen päädytty, mutta Bakhtanians kuvasi törkeitä käytöstapoja niin normaaliksi osaksi kokonaista pelikulttuuria, että huh huh. Kaverin kommentteja keräiltiin yhteenmyös jälkikäteen, ja hän todellakin elää kuten opettaa. Ja toteaa, että ”me ollaan Amerikassa eikä Pohjois-Koreassa. Me voimme sanoa mitä ikinä haluamme.”

”Jos seksismi otettaisiin pois, kamppailupelien pelaajista tulisi StarCraft 2 -pelaajia”, herra tylytteli.

Vähemmän yllättäen kaverin kommentit herättivät niin paljon raivoa, että hän meni pyytelemään julkisesti anteeksi. Melkein. Anteeksipyynnössä kun lukee muun muassa:

”My statements do not reflect those of Capcom or myself. ”

Siis? Lausuntoni eivät peilaa Capcomin tai omia mielipiteitä? Kaveri pyytää anteeksi mutta ei kuitenkaan tarkoita sitä? Okei.

Sitten hienosäätöä: rehevä kielenkäyttö ja uhittelu kuuluu luonnollisesti usein pelaamiseen. Jo id Software oli aikoinaan todellisen macho-pelikulttuurin kehto, mutta hekin olivat loppujen lopuksi kunnon kavereita – eivätkä koskaan mulkkuilleet naispelaajille. Bakhtanians meni  kuitenkin suoraan rimasta läpi ja suoraan sanoen häiriköi ja ahdisteli naispelaajia, eikä vain heitellyt kevyttä herjaa matsien lomassa. Ja siinä on vissi ero. Toivon hartaasti, että Capcom ja Yhdysvaltain eSports-piirit ottavat kaveriin tiukan pesäeron, pistäen myös eSports-pelaajat miettimään käytöstapojaan niin virallisissa turnauksissa kuin yleensäkin.

Lähteet:

Lue myös

Assemblyn järjestäjät saivat suomalaisen pelialan kunniamaininnan

King Arthur II: The Role-playing Wargame (PC)

Syndicate (PC, PS3, Xbox 360)

Domen arvosteluviikko 8/2012: Alan Wake, Jagged Alliance, Super Pokémon Rumble, Tetris, Train Simulator 2012