Uusimmat

Kansalaisjärjestöt huolissaan Etelä-Korean pelaajaleireistä

01.04.2013 21:15 Teemu Hiilinen

Etelä-Koreaa on usein mainostettu pelaamisen mekkana. Korealaiset pelaajat ovat olleet käytännössä voittamattomia pelistä toiseen, aiheuttaen monissa vastapelureissaan ennenaikaista harmaantumista. Ulkoapäin kaikki näyttäisi olevan kunnossa: pelaajat hymyilevät iloisesti kameroille, televisioproduktiot ovat vähintään Hollywood-tasoa ja huimat rahasummat vaihtavat omistajaa. Eurooppalainen pelaajien ihmisoikeusjärjestö, EPA, on kuitenkin päässyt raottamaan salaisuuksien verhoa.

Leiriolosuhteet ovat kurjemmat kuin Pohjois-Koreassa.

Ensimmäisen kerran EPA sai kuulla pelaajien huonosta kohtelusta, kun korealainen vaihto-oppilas Min ”WaterWarrior” Hin-Chuk lähestyi organisaatiota.

 – Emme olleet uskoa sanaakaan alkuun, mainitsee EPA:n puheenjohtaja islantilainen Jörgen Hansson.

 – Parvisängyt, 10 tuntia pelaamista päivässä ilman energiajuomia, fyysistä liikuntaa, kotiruokaa ja ulkoilua, luettelee Hansson epäkohtia alahuuli väpättäen.

Nopeasti arvioituna Etelä-Korealaiset harjoitteluleirit ovat paljon karummat kuin Pohjois-Korean vastaavat, joissa ohjelmaan kuitenkin kuuluu yhteislaulun lisäksi mieltä ylentäviä tarinoita suuresta johtajasta. EPA aikookin aloittaa tarkat tutkimukset selvittääkseen voidaanko korealaisia organisaatioita vastaan aloittaa boikotoinnit vai johtaisiko tämä vain lisääntyvään pelaajien olojen kurjistamiseen.

 – Meidän pitää olla hyvin tarkkoina seuraavan toimenpiteemme suhteen. On sanomattakin selvää, ettei tilanne voi jatkua tämmöisenä kovinkaan pitkään, mutta meidän pitää ensisijaisesti huolehtia pelaajien hyvinvoinnista. Mikäli toimintamme kurjistaa entuudestaan pienten pelaajien elämää, niin olemme epäonnistuneet kaikessa, summaa Hansson osuvasti.

Yritimme tavoittaa Etelä-Korealaisen pelaajayhdistyksen puheenjohtajaa Alex ”Pyongjang4ever” Hania, mutta valitettavasti hän ei koskaan vastannut sähköposteihimme. Puhelimessa Han vastasi lyhyesti:”Annyeong-haseyo”, emme toistaiseksi ole pystyneet murtamaan koodikieltä.

eSDome seuraa mielenkiinnolla tilanteen kehittymistä.