UUSIMMAT

Kapteeni rommisiepon seikkailut taikurien, demoninmetsästäjien ja voodoo-merirosvojen maailmassa – arvostelussa Risen 3

25.09.2014 21:00 Jukka O. Kauppinen

Pekka Leinonen matkusti merihirviöiden, piraattien ja muiden fantasiamörkkien maailmaan. Mutta mitä hänen virtuaaliminänsä, kapteeni Rommisieppo, matkalla koki? Oliko seikkailu nautinnollinen?

Seikkailijan täytyy valita alussa yksi pelin kolmesta puolueesta, joita ovat taikurit, demoninmetsästäjät ja voodoo-merirosvot. Puolue määrittää pelaajan sankarin ja laivan ulkonäön, opittavat loitsut, muutamat erikoiskyvyt, varusteet ja mahdollistaa ryhmittymälle uniikkeja tehtäviä. Valitsin demoninmetsästäjät ihan vain sillä perusteella, että titteli kuulosti hienolta.

Sen jälkeen kerätään kokoon miehistö ja etsitään suuria taikureita, joiden yhdessäolo mahdollistaisi sankarimme sielunpalauttamisen. Kuulostaa itsekkäältä, mutta sitä se ei tietenkään ole, koska kaikki puolueet on lopulta yhdistettävä taistelemaan pimeyden voimia vastaan. Se ikivanha tarina siis. Ja tietenkin haamukapteeni Varis laivastoineen täytyy laskea lopullisesti Ahdin syliin.

Periaatteessa pelin puhaltaisi normaalilla vaikeusasteella läpi yhdessä illassa, mutta eiväthän asiat koskaan suju niin nopeasti roolipeleissä. Alussa eksyin kymmeniksi tunneiksi suorittamaan kaikenmaailman sivutehtäviä, harhailemaan pitkin pelimaailman saaria, juttelemaan populaatiolle, ryyppäämään kilpaa kapakoissa tai vääntämään kättä. Sekä tietenkin lahtasin ainakin 940 hirviötä.

Lähes kaikista aktiviteeteista kertyy kunniaa, joka on Risenin termi EXP:lle. Kunniaa kertyy siihen tahtiin, että vaikka päättäisi alussa kehittää esimerkiksi pelkkää lähitaistelua, niin muutaman tunnin pelaamisella voikin olla jo pätevä taikuri. Kylistä löytyy opettajia, jotka rahaa vastaan parantavat valitsemaansa taitoa, kunhan attribuuttipisteitä on tarpeeksi. Hahmo voi oppia esimerkiksi uusia liikkeitä miekkailuun tai parantaa kestävyyttä. Tai jos mielit tislata omia viinoja (erilaiset alkoholit kun toimivat ensiapupakkauksina), harjoittaa alkemiaa tai vaikka takoa miekkoja, on jonkun nekin taidot opetettava.

Lue koko arvostelu: Risen 3: Titan Lords (PC, PS3, Xbox 360)

Lisää aiheesta

Risen (PC, Xbox 360)

Risenin vahvuutena on salaisuuksia pursuava maailma, jonka tutkiminen pitää otteessaan hahmonkehittelyn ohella. Geneerinen pääjuoni, kömpelöhköt kontrollit ja huono konsolikäännös estävät kuitenkin nousun genren kärkikastiin, ainakin konsoleilla.

Risen 2: Dark Waters (PC, PS3, Xbox 360) 

Muskettien ja voodoon hallitsema uusi maailma kuulostaa paperilla oudolta, mutta lyhyen maailmaan tutustumisen jälkeen kaikki tuntuu fiksulta, loogiselta ja jopa toimivalta.  Piranha Bytesin peleille ominainen valinta tehdään varsin varhaisessa vaiheessa, ja tällä kertaa valinta on tehtävä tehokkaampien tuliaseiden tai kekseliäiden voodoo-taikojen välillä. Fiksu pelaaja valitsee voodoon, koska hitaat, tähdättävät kiväärit ovat taikuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin verrattuna melko tylsä vaihtoehto.