Uusimmat

Karkit peleissä yksinoikeudella – Candy Crush Sagan tuotemerkkirekisteröinti kuohuttaa

22.01.2014 12:00 Juho Anttila

Candy Crush Saga

Tuotemerkkirekisteröinnit ja sovelluspatentit herättävät aika ajoin keskustelua, etenkin silloin, kun yritykset rekisteröivät omiin nimiinsä jotain, joka on jo valmiiksi laajamittaisessa käytössä. Eilen tuotemerkkirekisteröintejä kritisoivat saivat palkeisiinsa runsaasti ilmaa, kun supersuositun Candy Crush Sagan kehittäjä King rekisteröi nimiinsä tuotemerkin candy, karamelli.

Tuotemerkkihakemus ulottuu termin käyttöön sekä peleissä että vaatteissa. Innokkaimpien tulkintojen mukaan rekisteröinnin hyväksyminen antaisi Kingille oikeuden kieltää termin candy käyttämisen tyystin videopeleissä. Tämähän ei tietenkään kuulosta kauhean järkevältä ja temppu keräsikin melkoisen määrän kritiikkiä.

King on nyt kommentoinut tapausta julkisuudessa. Firman edustajan mukaan tuotemerkki rekisteröitiin, koska Candy Crush Saga:n menestystä yritetään jatkuvasti hyödyntää luvatta. Esimerkkinä mainittiin muun muassa nimihirviö Candy Casino Slots – Jewels Craze Connect: Big Blast Mania Land, jonka logossa lukee ainoastaan Candy Slots. Kingin mukaan tämä on selvä yritys ratsastaa Candy Crush Sagan menestyksellä.

Samassa yhteydessä King toteaa, ettei firman tarkoitus ole suinkaan estää kaikkea sanan candy käyttöä peleissä ja pelien nimissä. King tulee oman lupauksensa mukaan tarttumaan vain niihin tapauksiin, joissa termiä käytetään selvästi luomaan mielikuva yhteydestä Candy Crush Sagaan.

Lupaukset ovat ainakin kauniita, mutta nähtäväksi jää, miten tiukasti King aikoo tuotemerkkiään suojella. Mobiilipelimaailmassa kun kopioiminen on niin sanotusti talon tapa ja harmaata aluetta riittää. Aina on olemassa riski siitä, että kiusaus käyttää tuotemerkkiä myös sellaisen kilpailijan kampittamiseen, joka ei kopioi Candy Crush Sagaa, kasvaa liian suureksi.

Lähde: The Market for Computer and Video Games

Lisää aiheesta

Capcom keskeytti Ghosts ’N Goblins: Demon Worldin Kickstarterin

Kiinalaiset kopioivat surutta World of Tanksia

Rap-muusikko vaatii Rockstaria tuhoamaan kaikki GTA V –pelit

Muropaketin uusimmat