Kauhea melu tyhjästä: kyllä, mobiilipelit keräävät sinusta tietoja. Kuka muka yllättyi?

29.10.2012 16:49 | Jukka O. Kauppinen

Tämän päivän hirmuinen kohupaljastusuutinen maailmalla on ollut se, että Angry Birds -pelit keräävät salaa käyttäjästä tietoja. Voi kamalaa. Niin muuten tekevät muutkin mobiilipelit ja -ohjelmat. Ja se salainen tiedonkerääminenkin on vähän niin ja näin. Sekä iOS:llä että Androidille kun ohjelmat kertovat asennuksen yhteydessä mitä tietoja ne keräävät ja mihin toimintoihin niille annetaan oikeudet.

Sanotaan se näinpäin: jos yllätyt siitä että peli kerää tietoja, niin aika sokkona olet softasi asennellut.

Mutta mihin tietoja sitten käytetään? No, kaikenlaiseen. Erittäin monet pelit keräävät käyttäjistään kaikennäköistä dataa. Osa tästä on käyttäjätutkimusta. Missä peliruuduissa vietit eniten aikaa? Mitä nappuloita painoit ensin? Kauanko eri kenttien ratkaiseminen kesti? Miten ne läpäistiin? Tieto välittyy anonyyminä tilastona ja tuloksia käytetään pelisuunnittelussa, jopa niinkin yksinkertaisissa asioissa kuin mihin päävalikon napit sijoitetaan.

Mainosrahoitteisissa peleissä paikannustieto on tietenkin kullanarvoista. Ei suomalaiselle pelaajalle kannata näyttää kiinalaisia mainoksia. Geneerisimmin paikannustiedon avulla siis valikoidaan minkä maan tai maanosan mainoksia pelin lomassa näytetään.

Kehittyneemmin paikannustiedon avulla etsitään pelikavereita tai jaetaan haasteita.

Rovion ja Angry Birdsin kohdalla paikannustieto on ihan julkisestikin tärkeä osa firman pelistrategiaa. Niin sanotut Magic Places -paikat ovat todellisen maailman sijainteja, joissa pelatessasi peli havaitsee että nyt olet jossain erikoisemmassa paikassa ja tuo peliin jotain yllätyksiä. Ehkä erikoisia kenttiä tai hauskoja asioita. Magic Places -systeemistä kerrottiin ensimmäistä kertaa jo kesällä 2011, joten mistään salaisuudesta ei ole todellakaan kyse.

Yksi Magic Places -sijainti on tietysti Särkänniemen Angry Birds Land.

Muutenkin Angry Birdsiin kohdistuvat vakoiluväitteet kuulostavat oudoilta. Esimerkiksi Ilta-Sanomissa pelin väitettiin keräävän muun muassa sijainnin, sukupuolen ja puhelimen valmistenumeron. iPhonet ja iPadit tosin eivät kerro automaattisesti sen enempää sijaintia, sukupuolta kuin valmistenumeroakaan.

Ja jos käyttäjä on epäluuloinen, niin iOS6-käyttöjärjestelmässä on mahdollista kieltää kaikki mainonta ja mainoksiin käytettävän tiedon välitys.

Android-käyttöjärjestelmä on tietojen levittelyn suhteen avokätisempi, eikä sinänsä ihmekään – Googlehan nimenomaan elää mainonnasta ja käyttäjädatasta. Mutta kuten mainittua, Androidillakin käyttäjä näkee ohjelmat asentaessaan mitä se haluaa tehdä. Samoin jokaisen Google Play -kaupassa olevan sovellutuksen kohdalla kerrotaan ihan selvällä suomen- tai englanninkielellä mitä käyttölupia ohjelma tarvitsee, jo ennen latausta.

Yksi ihan oikea kysymysmerkki päivän ”kohusta” kuitenkin jäi. Nimittäin se, että miksi pelin on tarvis tietää mihin numeroon käyttäjä soittaa, jos hän pelaa puhelimella?

Lainataanpa Angry Birds Spacen käyttöehtoja ensin suomeksi, sitten englanniksi:

Puhelut

Lue puhelimen tila ja identiteetti

Antaa sovelluksen käyttää laitteen puhelinominaisuuksia. Tällä luvalla sovellus voi määrittää puhelimen puhelinnumeron ja sarjanumeron, puhelun aktiivisuuden, puhelun kohdenumeron sekä muita vastaavia tietoja

Phone calls

Read phone state and identity

Allows the app to access the phone features of the device. An app with this permission can determine the phone number and serial number of this phone, whether a call is active, the number that call is connected to and the like.

Mitään järkevää syytähän puhelinnumerojen keräämiselle ei ole, vaan todellinen syy on luultavasti enemmänkin tekninen: eli yksinkertaisesti se, että jos pelaat puhelimella, niin pelin on tajuttava milloin puhelin soi ja milloin sillä puhutaan.

Eräs tapa tämän tarkistamiseen on Android-käyttöjärjestelmän kutsu ”android.permission.READ_PHONE_STATE”, joka tarkistaa onko puhelu aktiivinen vai ei. Kutsua käytettäessä muut tiedot tulevat niin sanotusti samassa paketissa  samalla kertaa, myös ne mitä ei tarvita. Kuten se, että mihin numeroon puhutaan. Täysin eri asia on se, että lähetetäänkö tätä tietoa yhtikäs mihinkään ja tallennetaanko se.

Muutoinhan päivän roviogate on ollut suoraan sanoen ihan tuubaa, jossa käyttäjät eivät ole edes lukeneet mitä oikeuksia ohjelmilleen antavat, ja jossa käryäviä otsikoita hakevat toimittajat ovat liioitelleet asioita, joista eivät sen paremmin mitään ymmärrä.

Vain puhelimen numerotiedon käyttö on kysymysmerkki, mistä Dome on lähettänyt Roviolle täsmentävän kysymyksen. Julkaisemme vastauksen, jos Rovio sellaista ehtii myrskyn keskeltä lähettämään.

Lisätietoja: http://www.rovio.com

Lisää aiheesta

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC)

Rovio odottaa valtavaa Angry Birds -joulua

Seuraava Angry Birds on Star Wars

Lue myös

A Game of Dwarves – maanalaiset kääpiöbileet

Helmenkalastajat: Metal Arms: Glitch in the System

Indiekehittäjät tarjoavat piraateille porkkanaa

Kotimainen pelikehittäjä Sulake joukkopotkii – jopa 60 vaarassa