UUSIMMAT

Kauhupelitutkimus analysoi muun muassa Dead Space 2:n ja Alan Waken pelkokertoimia

13.09.2011 15:45 Jukka O. Kauppinen

Tässä vaihteeksi tutkimus, joka nostatti jo alkuunsa kiinnostusta ja intoa aihepiirinsä erikoisuudella. Brightonissa, Britanniassa, sijaitseva Vertical Slice -tutkimusyhtiö on näet ottanut ruuvipenkkiinsä neljä suosittua kauhupeliä ja selvittänyt niiden vaikutuksia pelaajiin. Mitä pelaajat odottivat eri peleiltä? Mitä he saivat? Mikä olikaan se kaikkein pelottavin peli?

Tutkimukseen valittiin kuusi erilaista pelaajaa, jotka haravoitiin viidensadan ehdokkaan joukosta. Jokainen pelasi jokaista peliä 30 minuutin ajan  mahdollisimman luonnollisissa olosuhteissa. Testipelejä olivat Alan Wake, Resident Evil 5, Dead Space 2 ja Condemned.

Jokaista pelaajaa seurattiin erilaisilla antureilla ja laitteilla, joiden kautta kirjattiin jatkuvasti heidän olotilaansa, säikkymisiään ja muita reaktioita.

Tutkimuksen tuloksissa analysoidaan tarkemmin jokaisen pelin ja niiden kohtausten aiheuttamia reaktioita. Yleisissä johtopäätöksissä kommentoidaan muun muassa, että välivideot eivät hetkauta niinkään hardcore-pelaajia, mutta kasuaalipelurit saavat niistä paljon jännitystä. Samalla kasuaalipelaajat myös nauttivat kauhupeleistä enemmän kuin hardcore-vääntäjät.

Tutkimus antoi myös kiintoisaa tietoa avointen ja tiukemmin käsikirjoitettujen pelimaailmojen vaikutuksesta. Mitä tiukemmin pelin tapahtumat ja tarina on skriptattu, sitä tehokkaammin ne vaikuttivat kasuaaliseikkailijaan. FPS-näkökulmasta esitetyt avoimen maailman pelit, joissa tapahtumat rakentuivat pelaajan tekojen kautta, puolestaan pelottivat enemmän hardcore-peluria.

Entä mikä oli kaikkein pelottavin peli?

Hardcore-pelureille pelottavuusjärjestys meni näin: Dead Space 2, Condemned, Alan Wake ja Resident Evil 5.

Kasuaalipelaajien pelkojärjestys näytti tältä: Dead Space 2, Alan Wake, Resident Evil 5 ja Condemned.

Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa tutkimus kokonaisuudessaan Gamasutran sivuilta, sillä lähdejutussa on mukana muun muassa biometristä dataa pelaajien reaktioista ja tarkkaa analyysiä jokaisen pelin herättämistä tuntemuksista.

Lue juttu: Scary Game Findings: A Study Of Horror Games And Their Players

Lisää aiheesta

Alan Wake (Xbox 360)

Condemned: Criminal Origins (Xbox 360)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Resident Evil 5 Gold (PS3, Xbox 360)

Lue myös

Deus Ex: Icarus Effect laajentaa Human Revolutionin tarinaa

Domen arvosteluviikko 36/2011: Garbage Truck Simulator, Resistance 3, Warhammer 40K Space Marine, Zombie Driver, Diablo 3

Kiinapiraatit iskivät Iron Sky -elokuvaan

Voita matka Jordaniaan – ihan oikeasti!