Uusimmat

Kauhuseikkailuista kauhistuttavin julkaistiin uudelleen GoGissa ja Steamissä

19.10.2013 16:00 Jukka O. Kauppinen

Anteeksi geneerinen klikkailuun houkuttava otsikko. Oli pakko, koska muuten ette tätä lukisi. Sillä luultavasti hyvin harva olisi tunnistanut pelin nimeä ja olisi sitten skipannut koko jutun, menettäen siten ehkä yhden upeimmista ja kauhistuttavimmista pelikokemuksista ikuna.

Sillä järkytyin. Havaitsin GoGin/Steamin uusien pelin julkaisulistalla uusioversion pelistä, jonka ajatteleminenkin kauhistuttaa minua yhä. I Have No Mouth And I Must Scream. Se on ahdistavin, kauhistuttavin ja yhtaikaa lumoavin seikkailupeli, mitä olen koskaan pelannut. Se on peli, joka tuli uniini. Peli, joka pelotti. Oikeasti.

I Have No Mouth And I Must Scream on alkujaan 1967 julkaistu Harlan Ellisonin kirjoittama tieteisnovelli, joka vuonna 1968 Hugo-palkinnon vuoden parhaana novellina.

Ellisonin novelli muuntui vuonna 1996 Cyberdreams-studion seikkailupeliksi, jonka tuolloin arvostelin. Ja voi hyvä luoja millaiseksi peliksi. Hurja tarina muuttui studion käsissä, Ellisonin itsensä auttaessa, painajaismaiseksi, suorastaan ällöttäväksi ja itseinhoa ruokkivaksi seikkailupeliksi, jota en ole kyennyt unohtamaan.

Lainaus tuolloisesta arvostelustani:

Kolme supertietokonetta uumenissa maan, ihmisten suunnittelemina, ihmiskunnan tuhoamiseksi. Maailman hiukan rauhoittuessa suuret sotatietokoneet kuitenkin sammutettiin – tai niin luultiin. Tieteen hienoimmat saavutukset olivat kuitenkin astuneet tietoisuuden kynnyksen yli, löysivät toisensa, ja loivat maan alle planeetanlaajuisen luolaston tehden itsensä käytännössä tuhoamattomiksi. Sitten olikin jo aika aloittaa perusohjelmoinnin luova toteuttaminen, ts. ihmiskunta sileäksi.

Mutta jotta aika ei tylsistyisi planeetan tuhouduttua, nappasi supertietokone, AM (I think, therefore I AM), viisi kurjaa sielua pinnalta uhreikseen ja hupileluikseen. 109 vuotta on kulunut, 109 hirvittävää vuotta, jona aikana AM on käyttänyt kapasiteettinsa vankiensa ikuiseen kiduttamiseen. Nyt AM on päättänyt kokeilla jotain uutta, ja antanut kullekin uhreistaan mahdollisuuden tai tehtävän, jonka hahmot selvittäessään kunkin syvin toive kenties toteutuu.

Scream on hirvittävin, pelottavin seikkailu mikä kuuna päivänä on tietokoneitteni sisään astunut. Kuvailu ”kauhuseikkailu” ei enää riitä, sillä Scream pursuaa pelkoa, värisyttävää vastenmielisyyttä ja painajaisunia. Kuvitelkaa viiden ihmisen yksinäiden yli satavuotinen loputon tuska, ja astukaa sitten heidän saappaisiinsa kokien kuinka AM antaa heille mahdollisuuden päästä kaikesta eroon – ja tekee sen saavuttamisen lähes mahdottomaksi.

Seikkailu koostuu viidestä eri pelistä, joissa kunkin hahmon kohtalo etenee lievästi toisiaan hipaisten mutta toisista tietämättä. Erään ainoa toive on tehdä itsemurha, toinen kärsii ikuisesta nälästä, eräs saa mahdollisuuden AMin tuhoamiseen ja onpa yhdellä jopa toivoa päästä pois, ulos, pakoon. Mikään vastaantuleva ei ole odotettavissa, eikä juonikaan ole täysin stabiili, sillä peli on rakennettu siten että pelaajan ratkaisuista riippuu päästäänkö loppuun – ja millainen loppu onkaan. Läpäisy ei saata olla kovinkaan miellyttävä kokemus, sillä siihen käytetyt keinot voivat olla ikävästä moraalinvastaisia ja epämiellyttäviä… Scream ei ole peli kukkahattutädeille tai heikkohermoisille…

… MikroBitti 4/96, 95/100 pistettä

Ja nyt tämä tämä kauhutarinankerronnan klassikko on uuden sukupolven ulottuvilla, neljän euron hintaan.

Peli ei ole mitään HD-remake, vaan nykykoneilla toimivaksi parsittu alkuperäispeli.  Sen visuaalit ja tekniikka tuskin luovat enää samalla tapaa purevaa elämystä, mutta ehkäpä tarina iskee edelleen.

Lisätietoja: http://www.gog.com/game/i_have_no_mouth_and_i_must_scream

Lisätietoja: Steam

Lisätietoja:  http://en.wikipedia.org/wiki/I_Have_No_Mouth,_and_I_Must_Scream

Lisää aiheesta

Kaikkien aikojen paras zombiepeli ilmaiseksi

Rogueta, Minecraftia ja Lovecraftia samassa fps-pelissä? Kyllä, Eldritchissä! 

Ruumista raiskaava sika oli liikaa Amnesia: A Machine for Pigsin kehittäjille 

The Long Dark -kickstarter simuloi selviytymistä arktisen realismin sävyillä