Käytettyjä pelejä syytetään pelialan ahdingosta, taas

28.06.2010 22:39 | Jukka O. Kauppinen

Kyllä pelitaloja taas ahdistaa. Syitä pelimyyntien laskuun etsitään eri suunnista, mutta aina vain palaamme pariin tiettyyn asiaan. Toinen niistä on käytettyjen pelien myynti. Uusien tilastojen mukaan väitteessä voi olla perääkin, mutta toisaalta – kuluttajat ostavat mitä haluavat ja mistä haluavat.

Olivat syyt mitä tahansa, pelien myynti on tutkitusti vähentynyt viidenneksellä edellisen konsolisukupolven ajoista. Samalla myös pelien myynnit toisella kuukaudella julkaisusta ovat vähentyneet – tai pikemminkin romahtaneet. Keskimäärin pelejä myydään nykyään kahden kuukauden kuluttua julkaisusta 62 prosenttia vähemmän kuin vielä vuonna 2001. Esimerkiksi Final Fantaxy XIII:n myynnit laskivat hienoisesti 93 prosentilla toisella kuukaudella.

Samalla käytettyjä pelejä ostetaan, myydään ja ostetaan enemmän kuin ikinä.

Hienoisena syynä pelien katukaupan vähentymiseen voisi toki pitää esimerkiksi sitä, että konsolipelit ovat kalliimpia kuin koskaan. Muistellaanpa sitäkin, että Activisionin isopomo mietti taannoin megahyper-pelien hinnan nostamista entisestäänkin. Toisaalta digitaalinen jakelu on kasvanut erityisesti PC:llä, mutta pelit julkaistaan yhä tuoreempina myös konsolifirmojen verkkopalveluissa.

Tutkimuksen on tehnyt tutkimusyhtiö Cowen and Company.

Lähde: MCV: Pre-owned blamed for market decline

Lue myös

Aimo annos kuvia Fallout: New Vegas -seikkailusta

Arvostelu: Theatre of War 2: Kursk 1943 (PC)

StarCraft II -lentokone lentää tietysti korealaisin siivin

Vanhan testamentin tarinoista syntyy tappelu-tasoloikka