Kickstarter karsii höpöprojekteja tarkentamalla sääntöjään

22.09.2012 13:00 | Juho Anttila

Crowdfunding on tämän vuoden muoti-ilmiö, joka on poikinut koko joukon sangen mielenkiintoisia projekteja. Harmi kyllä jokaista hyvää projektia kohden löytyy vähintään viisi täysin epärealistista yritystä tai jopa suoranaista huijausta.

Kickstarter on nyt pyrkinyt vähentämään epärealististen höpöprojektien osuutta tarkentamalla sääntöjään. Näin pyritään välttämään tilanne, jossa herkkäuskoiset kuluttajat kaatavat rahaa hiekalle rakennettuihin kuuta ja tähtiä taivaalta lupaaviin viritelmiin.

Ensimmäinen uusi vaatimus on ”riskit ja haasteet”-osio, johon projektin kehittäjien on kuvattava sekä projektin riskit että perusteet sille, miksi juuri he pystyvät voittamaan nämä haasteet. Perinteisten projektien kohdallahan riskianalyysi on käytännössä pakollinen osa projektisuunnitelmaa, jota ilman rahoittajien rahahanat eivät aukene. Miksipä ei siis myös suuren yleisön rahoittamissa Kickstarter-projekteissa.

Toinen muutos koskee lähinnä fyysisiä esineitä ja laitteita tuottavia projekteja. Tuotetta ei saa enää markkinoida renderöidyillä havainnekuvilla, vaan hakemuksen yhteydessä on esitettävä aito valokuva tuotteen nykytilasta.

Epätoivoiset yritykset ja räikeät huijaukset tuskin loppuvat näillä toimenpiteillä, mutta ainakin Kickstarter-rahoitukseen osallistuvilla kuluttajilla on jatkossa käytössään paremmat työkalut sen arvioimiseksi, uskaltaako rahojaan laittaa likoon. Se on kaikin puolin hyvä asia.

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta

Obsidian: pelijulkaisijat yrittävät väärinkäyttää Kickstarteria

Suurin osa Kickstarter-projekteista ei pääse starttiviivaa pidemmälle

Tylyä menoa Kickstarterissa: lahjontaa, kiristystä ja uhkailua

Lue myös

Peppi Pitkätossu (DS)

Steelseries MMO Gaming Mouse Legendary Edition: laatuhiiri, nimihirviö

Villi huhu: Half-Life 3 on open world -seikkailu

Dragon’s Dogma saa lisäosan ja ilmaista DLC:tä! Bileet pystyyn!

Keskustelu

@5
Niinpä…. juuri tuon takia en ole ymmärtänyt miksi joku laittaa tuhansia projektiin, vain sen takia että saa mahdollisesti nimensä/hahmonsa tms peliiin ja oikein isoilla rahoilla saa ihan peräti lentolipun ja illallisen.

Ite olisin ainakin paljon mieluummin laittamassa rahoja projektiin jos se olis nimenomaan sijoittamista eikä mahdollisen tuotteen osto, mutta näyttää ne rahat noinkin tulevan.

@1
Enemmän joillakin tuntuu olevan harhakuvitelmia siitä, että kickstarter lahjoitus vastaisi jonkinlaista sijoitusta, mitä se ei myöskään ole. 20$ vaivalla ansaittua rahaansa lahjoittaneet teinit huutelevat kommenteissa melkein kuin omistaisivat koko firman, vaikka oikeastihan kyse on enemmänkin tuosta kaupankäynnistä. Ostat ennakkoon lahjoitussummaa vastaavat tuotteet, mutta sillä riskillä, että projekti kaatuukin, eikä tuotetta koskaan saada valmiiksi

Eikös Oyauan tekijät siirtyneet Thaimaahan tms. työstämään projektia?

Riskisijotus se Applen osakekin on. Muutamaa peliä on tullu kickstarterissa tuettua. Carmageddon recarnation, two guys spaceventure ja ADOM II(indiegogo) mikään noista ei ole veilä ainakaan kaupan hyllyllä :) vanhasta carmageddonista tosin on jo mobiiliversio ja gog.com julkasu jo ovella. Ja adomia on nyt muutenvaan aikoinaan kynäilly niiiin kovasti että lahjotin roposia ihan senkin takia.
Indiegogossa on vielä enemmän noita pelasta koirani keräyksiä.
Ei kyllä ihan mihin sattuu projektiin tuolla viitti osallistua. Järjen käyttö on ehdottomasti sallittu ja jopa suotavaa noissa growdfunding hommissa.

Kickstarterin oman aihetta käsittelevän blogipostauksen otsikko on ”Kickstarter Is Not a Store”, tuota pitäisi kyllä tuoda vielä vähän enemmän esille kun tuppaa niin monilta unohtumaan..

Muropaketin uusimmat