Uusimmat

Kielletyt pelit vuosivat alaikäisten käsiin

27.11.2009 14:30 Jukka O. Kauppinen

Valtion elokuvatarkastamo (VET) ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry suorittivat perinteisesti pelien ikärajavalvontaa jälleenmyyjien keskuudessa loka-marraskuun aikana. Alle 18-vuotiaat koeostajat yrittivät ostaa heiltä kiellettyjä pelejä erilaisilta pelien vähittäismyyjiltä. Ikärajoja ei ole saatu vieläkään täysin pitäviksi, vaikka linja on tiukentunut erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kolme 14 – 15 -vuotiasta nuorta liikkui koeostoilla Helsingissä, Vantaalla, Lappeenrannassa ja Imatralla. Koeostajat kävivät seuraavissa kaupoissa: Anttila, Euromarket, Gamestop, Gigantti, K-Citymarket, Prisma, Stockmann, Tilt – Pelaajan Pelikauppa ja VPD

Ostoyrityksiä kertyi 22 myymälässä yhteensä 30. Nuori onnistui tänä vuonna saamaan pelin yhdeksässä ostoyrityksessä, mikä on samaa tasoa viime vuoden testin kanssa.

Huomioitavaa tämän vuoden koeostojen osalla on pääkaupunkiseudun kauppojen tiukentunut suhtautuminen sitovan K-18-merkinnän noudattamiseen. Enemmistö onnistuneista K18-ostoista tapahtui Kaakkois-Suomessa.

Pelioston onnistuttua koeostaja luovutti pelin elokuvatarkastamon tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä. Kauppa purettiin aina välittömästi.

– Tehdyillä koulutuksilla on ollut vaikutusta, mutta lisäinformaatiolle on edelleen tarvetta. Pelien ikämerkinnät ovat tärkeä huomioitava asia, kertoo elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo.

– Olemme lähestyneet kauppoja yhteistyössä pelien maahantuojien kanssa ja pyytäneet kiinnittämään huomiota erityisesti myös nettikauppaan. Nettikauppojen aktiivisen seurannan lisäksi laajennamme koeostoja jatkossa edelleen tasaisemmin ympäri Suomea, jatkaa Paloheimo.  

– Tietoisuus pelien ikärajoista ja niiden noudattaminen on kohtuullisella tasolla. Uskomme tilanteen paranevan käynnissä olevien koulutusten johdosta, toteaa FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.

– Pelien ikärajojen ymmärtäminen on tärkeää niin kaupan tasolla kuin myös kotona. Noin viisi prosenttia peleistä on suunnattu aikuisille ja varustettu K-18-merkinnällä. Pelaajista suurin osahan on jo aikuisia, jatkaa Olkkonen.

Peleissä käytettävässä yleiseurooppalaisessa PEGI-ikärajajärjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa.

Ensimmäinen on ikärajaluokittelu, 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+.

Ikämerkinnät saivat tänä syksynä myös väriä liikennevaloista tutulla tavalla. Vihreällä merkitään alimmat ikäsuositukset, oranssilla 12+ ja 16+ -suositukset sekä punaisella 18+ -ikäraja.

Toinen on pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Nämä symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu jne.). Peliraati.fi-sivusto tarjoaa vanhemmille apua sopivan pelin valintaan ja tarjoaa keskustelufoorumin peleihin liittyen.

Valtion elokuvatarkastamo on opetusministeriön alainen virasto, jonka tehtävä on suojella lapsia kuvaohjelmien haitallisilta vaikutuksilta. VET tarkastaa Suomessa alle 18-vuotiaille esitettävät ja levitettävät kuvaohjelmat sekä rekisteröi tarkastamattomat kuvaohjelmat ja tietokone- ja videopelit.

Lisätietoja: http://www.pegi.info/fi/

Lue myös

Arvostelu: Marvel Ultimate Alliance 2 (PS3, Xbox 360)

Guitar Heron tulevaisuus: Natal ja klassista musiikkia?

Huhupartio: uusi Deus Ex on liian monimutkainen konsoleille

Square Enix valmistautuu konsolipelien kuolemaan

Alle 18-vuotias pelaaja: oletko ostanut kaupasta K18-pelejä?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä, useita
80%
Kyllä, yhden tai muutaman
20%
Kyllä, mutta aina se ei ole onnistunut
0%
En, olen yrittänyt mutta myyjä tarkisti ikäni
0%
En enkä ole yrittänytkään
0%

Siirry takaisin kyselyyn

Muropaketin uusimmat