Kiinassa ei sallita vihamielisiä, Kiinan vastaisia pelejä

13.01.2014 20:30 | Jukka O. Kauppinen

Kiina on jännä maa, monella tapaa. Muun muassa siten, että pelikonsolit ovat olleet maassa kiellettyjä vuodesta 2000 saakka. Tai no, eivät niinkään kiellettyjä, kuin rajoitettuja. Kuuluisalla konsolikiellolla on näet virallisesti haluttu estää nuorison korruptoitumista, mutta todellisuudessa sen avulla on estetty ulkomailla valmistettujen pelikonsolien maahantuonti ja myynti. Käytännössä kiellolla on rajoitettu valuutan karkaamista rajojen ulkopuolelle.

Sen tuloksena ulkomaiset pelilaitevalmistajat ovatkin joutuneet perustamaan Kiinaan tytäryhtiöitä, jotka valmistavat konsoleita maan rajojen sisällä. Brasiliassa ulkomailla valmistetuille pelikonsoleille on puolestaan lätkäisty niin jämäkät tullit, että konsoliyhtiöt perustavat paikallisia tehtaita Kiinan tapaan.

Kiinaan on myös syntynyt kukoistava sisämarkkinoille tarkoitettuja pelikonsoleita valmistava teollisuus. Samalla maan pelikulttuuri on painottunut vahvasti PC- ja online-peleihin, ja erilaiset nettipelikahvilat ovat käsittämättömän suosittuja.

Kiinan uusi linjaus kuitenkin sallii ulkomaalailla valmistettujen konsolien myynnin Shangain vapaakauppa-alueella, ja kukapas tietää jos vaikka linjaus tästä avautuisi edelleenkin.

Kiina ei kuitenkaan aio sallia ihan mitä tahansa länsimaista ryönää pelikauppoihin. Pelit ja ylipäätään ”asiat”, jotka tulkitaan Kiina-vastaisiksi tai –vihamielisiksi, ovat yhä tiukasti kiellettyjä. Niinpä esimerkiksi Battlefield 4 –peli on perusteellisen kielletty. Ja kun se on kielletty, niin kaikki Battlefield 4:ään liittyvä on rikollisen kiellettyä. Ei vain peli, vaan myös sen nimi, ladattavat demot, trailerit tai edes pelin maininta uutissivustoilla.

Lähde: China’s Culture Watchdog Writing Game Console Rules as Ban Lifts

Lisää aiheesta

13-vuotinen pelikonsolikielto päättymässä? 

Kiina salli konsolit, mutta vain väliaikaisesti

Kiinalaiset takajaloillaan Whore of the Orient –pelistä 

Kiinasta tulossa pelien supermaa – teollisuus hurjassa kasvussa

Keskustelu

@3: ei sen tarvitse, kun kansa estää pelin sen puolesta. Sen verran tehokkaasti on amerikkalaisten enemmistö aivopesty uskomaan, että heidän maansa on kaiken arvostelun yläpuolella. Ainakin ulkomaalaisten puolelta tulevan arvostelun.

Hyvä vaan. Josko viimeinkin peleihin saataisiin AMERIKA FUCK YEAH-tarinan sijaan jotain muuta. Kiinan kaltainen iso markkina on otettava huomioon pelejä tehdessä.

No onhan jenkkien armeija kiinan lisäksi edustettuina bf4:ssa? Ainut ongelma on, että kiinalaisille ei ole omaa sankari -kampanjaa.

Olisi kiva tietää kiinan kansanarmeijan ehdot sill emiten bf4:sta saataisiin heille pelikelpoiseksi.

@1 En kyllä usko, että USA:n hallinto (vaikka paska onki) rupeaisi USA:n vastaista peliä estämään.

@1 Ei ne uskalla, kun amerikkalaiset on niin itse rakkaita ja ne on ne jotka pelejä eniten ostaa, joten se ei olisi kannattavaa, mutta periaatteessahan Bioshock Infiniten Columbia on liiallisuuksiin mennyt USA.

Uskaltaisikohan mikään suuri pelistudio tehdä amerikkalaisia vihollisiksi, eiväthän amerikkalaiset ole koskaan tehneet mitään pahaa, eihän?

Muropaketin uusimmat