Uusimmat

Kirja: Ready Player One on tulevaisuuden nostalgiapläjäys 80-luvun peli- ja pop-triviasta

21.08.2012 17:09 Jukka O. Kauppinen

Amerikkalaisen Ernest Clinen esikoisteos Ready Player One – Romaani (Gummerus) on vuoteen 2044 sijoittuva seikkailutarina, jossa ratkaistaan maailman tulevaisuus pop-trivian ja vanhojen konsoli- ja kolikkopelien keinoin. Kirja on ollut myyntimenestys Yhdysvalloissa ja Warner Brothers -yhtiö harkitsee myös sen pohjalta tehtävää elokuvaa.

Elokuvan tarina:

Seitsemäntoistavuotias Wade Watts viettää monen muun tavoin lähes kaiken valveillaoloaikansa virtuaalimaailma OASISissa, yrittäen ratkaista sinne kätketyt kolme arvoitusta, jotka johtavat pelimaailman luojan James Hallidayn piilottaman pääsiäismunan luokse. Halliday on testamentannut munan löytäjälle paitsi valtavan omaisuutensa myös koko OASISin hallinnan.

Waden kaltaisten pääsiäismunaa jahtaavien munastajien kintereillä on valtava armeija monikansallisen mediakonsernin IOI:n työntekijöitä. Jos he löytävät munan, yhtiö alkaa periä kuukausimaksua simulaation käytöstä ja liimaa kaikki näkyvät pinnat täyteen mainoksia. Käyttäjien sananvapaus ja nimettömyys olisivat historiaa.

Ready Player One yhdistää dystooppisen arkitodellisuuden ja fantastisen pelimaailman, johon jokaisen on helppo kirjautua sisään. Kirja vilisee viittauksia 1900-luvun lopun populaarikulttuuriin: tietokone-, kolikko- ja roolipeleihin, elokuviin, musiikkiin ja tv-sarjoihin.

Kukaan, jolla on DeLorean, ei voi olla tyystin paha.

Kirjailija Ernest Cline on pakkomielteisen kiinnostunut 1900-luvun lopun populaarikulttuurista. Rikastuttuaan kahden vuorokauden sisällä Ready Player Onen kustannussopimuksen ja elokuvaoikeuksien myynnin ansiosta hän toteutti unelmansa ja osti v. 1982 mallia olevan DeLoreanin. Auton rekisteritunnukseksi tuli ECTO88, ja Cline lisäsi siihen Paluu tulevaisuuteen- ja Haamujengi-elokuvista sekä Ritari Ässän Kitt-autosta tutut lisävarusteet.

Cline vierailee Suomessa 4.–5.9.2012.

Ready Player One -romaanin on julkaissut Gummerus ja kääntänyt J. Pekka Mäkelä. 510-sivuinen opus lähtee kirjakaupasta mukaan 29 eurolla.

Lue myös

GamesCom 2012 – kuhinaa Saksassa

Kerran näinkin: Kickstarter-järjestäjä ei halua, että lahjoitat hänelle rahaa

Miljoona kuollutta örkkiä – arvostelussa Orcs Must Die! 2

Pelihahmojen ME jäi karvan päähän

Muropaketin uusimmat