UUSIMMAT

Kirjaimellinen pelialap*sk*myrsky – seksiä, korruptiota, pelijournalismin etiikkaa, sensuuria…

20.08.2014 12:34 | Jukka O. Kauppinen

Nyt mennään kuulkaa syvällä. Pelialalla ja somessa muhii sellainen draama ja ihmissuhdesotku, ettei mitään rajaa. Luvassa on näet melkoinen seksikohu ja kärhämä.

Nimittäin amerikkalainen indiekehittäjä Zoe Quinn, josta on aiemmin kerrottu Domessakin, on mahdollisesti toiminut vähän erikoisemmalla tavalla saadakseen pelilleen ja itselleen näkyvyyttä ja huomiota. Mutta kerrataan nyt ensin Quinnin aiempaa ongelmaa:

Amerikkalainen indiekehittäjä yrittää saada Steamin Greenlight-palvelusta läpi henkilökohtaisen tarinan kertovan Depression Quest -pelinsä, mutta koska kyseessä on nainen, tämä on tietenkin peruste viha- ja ahdistelukampanjalle. Quinn sai niin paljon uhkauksia ja ahdistelua, että hänen oli pakko muun muassa vaihtaa puhelinnumeronsa. Tällä kertaa Quinn ei kuitenkaan vaimentunut vihan edessä, vaan päätti nostaa asian tapetille. ”Se, että en voi tehdä mitään niin yksinkertaista kuin pistää peliäni Greenlightiin ilman tällaista paskaa samalla kun ihmiset sanovat, että ’eihän pelialalla nyt niin seksististä ole’ saa minut raivon valtaan”, Quinn avautui. Millaisesta paskasta sitten on kyse? Aika ikävästä. Quinn on saanut muun muassa viestejä, joissa kerrotaan, että ”kaikki naiset ovat lutkia, joilla ei ole mitään oikeutta olla masentuneita, koska he voivat vain asettua kadulle makaamaan, avata reikänsä ja antaa miesten ratkaista kaikki ongelmansa”.

Koko uutinen: Nainen yritti julkaista pelin ja joutui ahdistelukampanjan uhriksi 

Zoe Quinn taisi selvitä tuosta taistelusta ainakin moraalisena voittajana, mutta sittemmin tilanne meni vähän oudoksi. Nettiväitteet ja huhut – siis ihan asialliset sellaiset, eivätkä vain dissaajien lätinät – ovat näet vihjanneet, että yllämainittu vaino on ollut ainakin osittain väärennettyä. Siis itse tehtyä, säälipisteiden keräämiseksi. Täyttä varmuuttahan tästä ei ole, mutta ainakin signaalit osoittavat siihen suuntaan.

Muta nyt tilanne meni sekavaksi. Quinnin poikaystävä, entinen sellainen, näet väittää Quinnin harjoittaneen poikkeuksellista epätavallista suhdetoimintaa usean pelialavaikuttajan kanssa. Väitteiden mukaan intiimisuhteiden vastineeksi olisi saatu sekä kulissientakaista vaikutusvaltaa että positiivista näkyvyyttä lehdistössä.

http://i.imgur.com/KW1yL0T.png

Quinnin Depression Quest -pelin saamia palkintoja. Huomatkaa IndieCaden myöntämä Night Games Selection -palkinto.

IndieCaden Night Games -sarjan palkinnot myöntävä Robin Arnott nimetään ex-poikaystävän listalla.

Likaisemmaksi homman tekee se,  että GamerHeadLines-sivuston mukaan tätä kautta on myös manipuloitu julkisuutta. Väittämän mukaan niillä on esimerkiksi saatu näkyvyyttä Quinnin omille tapahtumille ja ainakin Women’s Game Jam –tapahtuma putosi jonkinasteiseen mediapimentoon, kun Quinnin kontaktit eivät uutisoineet sitä lainkaan. Sen sijaan nämä kertoivat ennemmin Quinnin omasta vastaavasta, kilpailevasta tapahtumasta.

Women’s Game Jam -tapahtuman järjestäjä avautui tapahtuneesta näin:

Ja niin edelleen. Kohu kasvaa kuitenkin ennen kaikkea pelijournalismista ja korruptiosta käytävän keskustelun ympärille. Pelijournalismin ja journalismin tasosta on käyty jatkuvaa ja kiivasta keskustelua muutaman vuoden ajan, ja muun muassa erilaiset lahjonta- ja vaikuttamissyytökset epäilyineen hankaavat jatkuvasti lukijoiden, lehdistön ja kehittäjien/julkaisijoiden välejä. Raha- ja tavaralahjat, junketit ja kaikkinainen muu mediaan vaikuttaminen on ollut jatkuvasti suurennuslasin alla, mitä mekin olemme bloginkin puolella käsitelleet.

Niinpä väitteet mediaan ja nettinäkyvyyteen vaikuttamisesta osuvat ajankohtaisestikin kirpeään paikkaan, kun mukana on myös rutka annos nettisensuuria, Quinniin kriittisesti suhtautuvien videoiden poistattamista Youtubesta, 50 000 häneen liittyvän viestin katoamista ja uusien aihetta käsittelevien viestiketjujen välitöntä poistamista Redditistä, 4chan-sensuuria, äänekästä uhriviittaan kietoutumista ja syyttelyä suuntaan jos toiseenkin.

 

Reddit siivoaa aktiivisesti aihetta käsitteleviä viestiketjuja:

s

 

Nettimyrsky on aiheuttanut vähemmän yllättäen myös nettikansan äänekästä ryntäämistä vastakkaisille puolille puolustelujen ja syytösten kera. Myös feminismi- ja pelialakorruptiokortteja on lyöty pöytään niin että tanner täräjää. Lopputulos on luultavimmin se, että Quinniä entisestään inhoavat inhoavat tätä enemmän, puolustelijat puolustelevat väkevämmin ja sivustakatsojat ostavat lisää popcornia.

Tällä hetkellä kiinnostavinta ja kummallisinta luettavaa on ex-poikaystävän hurjan pitkä, tietenkin yksipuolinen tarina, jossa riittää ihmissuhdedraamaa useiden nimeltä mainittujen pelialavaikuttajien kanssa. Mutta katsotaan mihin suuntaan draama etenee ja osoittautuuko kaikki sittenkin vain hurjaksi huijaukseksi – vai näemmekö seuraavaksi muutamien pelitoimittajien saavan raippaa ja muutaman avioeron.

 

Päivitys 21.8.: nimeltä mainitun merkittävän pelilehden toimittajan päätoimittaja julkaisi vastineen esitteihin syytöksiin. Pähkinänkuoressa päätoimittaja toteaa, että esitetyt syytökset ovat äärimmäisiä, mutta toimituksen näkökulman mukaan niissä ei ole perää. Toimittajalla ja Quinnillä on parisuhde, mutta lehden mukaan se ei ole vaikuttanut julkaisussa esitettyihin näkemyksiin.

 

Edit: Juttu näemmä herättää mielenkiintoa. Huomautettakoon kärkkäimmille, että klassisten naisviha-syytösten sijaan uutisen tärkein juttu on nimenomaan seksikohuväitteiden liittyminen julkisuuden manipulointiin. Poikaystävän väittämät ovat toki yksipuolisia. Jos tilanne tästä muuttuu tai kääntyy päälaelleen, niin palaamme aiheeseen. Ja kyllä, olen samaa mieltä siitä, että parisuhdeasioiden vatvominen ei olisi kuulunut julkisuuteen. Mutta siinä vaiheessa kun juttu levähti maailmalle paskamyrskyksi ja mukaan sotkettiin väitteitä merkittävien medioiden sisältömanipuloinnista, niin asia ylitti uutiskynnyksen.

Edit2: Otsikointi meni kyllä pahoin pieleen. Anteeksi. Tekstiä on paikoitellen täsmennetty ja laajennettu.

Edit3: TotalBisquit kirjoittaa tapauksesta pitkälti täällä. Ohessa hyvä yhteenveto:

If Zoey Quinn did engage in censorship via the abuse of the DMCA on Youtube then I thoroughly condemn her actions as being both fucking stupid and unethical. If outlets did provide her favourable coverage because she had intimate relations with some of the writers, they’re goddamn idiots for doing it, why the hell would you compromise the trust of your readers for that? The shitstorm is too insane right now to make a huge amount of sense of and I have no idea what is true and what isn’t.

Edit4: Äh, alkuperäisen otsikon paskuus ylitti omankin sietokyvyn. Näin voi käydä, jos tekee hosuen ja ”ajattelinko mitään, no en” -tilassa. Otsikkoa viilattu aihetta paremmin vastaavaksi, jätin kuitenkin linkin entiselleen muistuttamaan pöljäilystä..

Edit5: Äh, ei tuota alkuperäistä kestä yön yli nukkumisen jälkeen urlissakaan. Totaalinen munaus ja arvostelukyvyn pettäminen. Anteeksi. Viilasin samalla uutista niin, että alkuperäinen idea ja syy miksi tämä ylitti uutiskynnyksen tulisi selkeämmin esiin, pehmensin turhan äkkiväärästi ilmaistuja kohtia, lisäsin linkkejä sekä yhden nimetyn henkilön päätoimittajan vastineen.

Lisätietoja: mistä kaikki alkoi –poikaystävän massiivinen paljastusviesti

Lue juttu: Kotaku and Zoe Quinn Accused of Exchanging Positive Press for Sex

Muropaketin uusimmat