Kirjaimellinen pelialap*sk*myrsky – seksiä, korruptiota, pelijournalismin etiikkaa, sensuuria…

20.08.2014 12:34 | Jukka O. Kauppinen | 312

Nyt mennään kuulkaa syvällä. Pelialalla ja somessa muhii sellainen draama ja ihmissuhdesotku, ettei mitään rajaa. Luvassa on näet melkoinen seksikohu ja kärhämä.

Nimittäin amerikkalainen indiekehittäjä Zoe Quinn, josta on aiemmin kerrottu Domessakin, on mahdollisesti toiminut vähän erikoisemmalla tavalla saadakseen pelilleen ja itselleen näkyvyyttä ja huomiota. Mutta kerrataan nyt ensin Quinnin aiempaa ongelmaa:

Amerikkalainen indiekehittäjä yrittää saada Steamin Greenlight-palvelusta läpi henkilökohtaisen tarinan kertovan Depression Quest -pelinsä, mutta koska kyseessä on nainen, tämä on tietenkin peruste viha- ja ahdistelukampanjalle. Quinn sai niin paljon uhkauksia ja ahdistelua, että hänen oli pakko muun muassa vaihtaa puhelinnumeronsa. Tällä kertaa Quinn ei kuitenkaan vaimentunut vihan edessä, vaan päätti nostaa asian tapetille. ”Se, että en voi tehdä mitään niin yksinkertaista kuin pistää peliäni Greenlightiin ilman tällaista paskaa samalla kun ihmiset sanovat, että ’eihän pelialalla nyt niin seksististä ole’ saa minut raivon valtaan”, Quinn avautui. Millaisesta paskasta sitten on kyse? Aika ikävästä. Quinn on saanut muun muassa viestejä, joissa kerrotaan, että ”kaikki naiset ovat lutkia, joilla ei ole mitään oikeutta olla masentuneita, koska he voivat vain asettua kadulle makaamaan, avata reikänsä ja antaa miesten ratkaista kaikki ongelmansa”.

Koko uutinen: Nainen yritti julkaista pelin ja joutui ahdistelukampanjan uhriksi 

Zoe Quinn taisi selvitä tuosta taistelusta ainakin moraalisena voittajana, mutta sittemmin tilanne meni vähän oudoksi. Nettiväitteet ja huhut – siis ihan asialliset sellaiset, eivätkä vain dissaajien lätinät – ovat näet vihjanneet, että yllämainittu vaino on ollut ainakin osittain väärennettyä. Siis itse tehtyä, säälipisteiden keräämiseksi. Täyttä varmuuttahan tästä ei ole, mutta ainakin signaalit osoittavat siihen suuntaan.

Muta nyt tilanne meni sekavaksi. Quinnin poikaystävä, entinen sellainen, näet väittää Quinnin harjoittaneen poikkeuksellista epätavallista suhdetoimintaa usean pelialavaikuttajan kanssa. Väitteiden mukaan intiimisuhteiden vastineeksi olisi saatu sekä kulissientakaista vaikutusvaltaa että positiivista näkyvyyttä lehdistössä.

http://i.imgur.com/KW1yL0T.png

Quinnin Depression Quest -pelin saamia palkintoja. Huomatkaa IndieCaden myöntämä Night Games Selection -palkinto.

IndieCaden Night Games -sarjan palkinnot myöntävä Robin Arnott nimetään ex-poikaystävän listalla.

Likaisemmaksi homman tekee se,  että GamerHeadLines-sivuston mukaan tätä kautta on myös manipuloitu julkisuutta. Väittämän mukaan niillä on esimerkiksi saatu näkyvyyttä Quinnin omille tapahtumille ja ainakin Women’s Game Jam –tapahtuma putosi jonkinasteiseen mediapimentoon, kun Quinnin kontaktit eivät uutisoineet sitä lainkaan. Sen sijaan nämä kertoivat ennemmin Quinnin omasta vastaavasta, kilpailevasta tapahtumasta.

Women’s Game Jam -tapahtuman järjestäjä avautui tapahtuneesta näin:

Ja niin edelleen. Kohu kasvaa kuitenkin ennen kaikkea pelijournalismista ja korruptiosta käytävän keskustelun ympärille. Pelijournalismin ja journalismin tasosta on käyty jatkuvaa ja kiivasta keskustelua muutaman vuoden ajan, ja muun muassa erilaiset lahjonta- ja vaikuttamissyytökset epäilyineen hankaavat jatkuvasti lukijoiden, lehdistön ja kehittäjien/julkaisijoiden välejä. Raha- ja tavaralahjat, junketit ja kaikkinainen muu mediaan vaikuttaminen on ollut jatkuvasti suurennuslasin alla, mitä mekin olemme bloginkin puolella käsitelleet.

Niinpä väitteet mediaan ja nettinäkyvyyteen vaikuttamisesta osuvat ajankohtaisestikin kirpeään paikkaan, kun mukana on myös rutka annos nettisensuuria, Quinniin kriittisesti suhtautuvien videoiden poistattamista Youtubesta, 50 000 häneen liittyvän viestin katoamista ja uusien aihetta käsittelevien viestiketjujen välitöntä poistamista Redditistä, 4chan-sensuuria, äänekästä uhriviittaan kietoutumista ja syyttelyä suuntaan jos toiseenkin.

 

Reddit siivoaa aktiivisesti aihetta käsitteleviä viestiketjuja:

s

 

Nettimyrsky on aiheuttanut vähemmän yllättäen myös nettikansan äänekästä ryntäämistä vastakkaisille puolille puolustelujen ja syytösten kera. Myös feminismi- ja pelialakorruptiokortteja on lyöty pöytään niin että tanner täräjää. Lopputulos on luultavimmin se, että Quinniä entisestään inhoavat inhoavat tätä enemmän, puolustelijat puolustelevat väkevämmin ja sivustakatsojat ostavat lisää popcornia.

Tällä hetkellä kiinnostavinta ja kummallisinta luettavaa on ex-poikaystävän hurjan pitkä, tietenkin yksipuolinen tarina, jossa riittää ihmissuhdedraamaa useiden nimeltä mainittujen pelialavaikuttajien kanssa. Mutta katsotaan mihin suuntaan draama etenee ja osoittautuuko kaikki sittenkin vain hurjaksi huijaukseksi – vai näemmekö seuraavaksi muutamien pelitoimittajien saavan raippaa ja muutaman avioeron.

 

Päivitys 21.8.: nimeltä mainitun merkittävän pelilehden toimittajan päätoimittaja julkaisi vastineen esitteihin syytöksiin. Pähkinänkuoressa päätoimittaja toteaa, että esitetyt syytökset ovat äärimmäisiä, mutta toimituksen näkökulman mukaan niissä ei ole perää. Toimittajalla ja Quinnillä on parisuhde, mutta lehden mukaan se ei ole vaikuttanut julkaisussa esitettyihin näkemyksiin.

 

Edit: Juttu näemmä herättää mielenkiintoa. Huomautettakoon kärkkäimmille, että klassisten naisviha-syytösten sijaan uutisen tärkein juttu on nimenomaan seksikohuväitteiden liittyminen julkisuuden manipulointiin. Poikaystävän väittämät ovat toki yksipuolisia. Jos tilanne tästä muuttuu tai kääntyy päälaelleen, niin palaamme aiheeseen. Ja kyllä, olen samaa mieltä siitä, että parisuhdeasioiden vatvominen ei olisi kuulunut julkisuuteen. Mutta siinä vaiheessa kun juttu levähti maailmalle paskamyrskyksi ja mukaan sotkettiin väitteitä merkittävien medioiden sisältömanipuloinnista, niin asia ylitti uutiskynnyksen.

Edit2: Otsikointi meni kyllä pahoin pieleen. Anteeksi. Tekstiä on paikoitellen täsmennetty ja laajennettu.

Edit3: TotalBisquit kirjoittaa tapauksesta pitkälti täällä. Ohessa hyvä yhteenveto:

If Zoey Quinn did engage in censorship via the abuse of the DMCA on Youtube then I thoroughly condemn her actions as being both fucking stupid and unethical. If outlets did provide her favourable coverage because she had intimate relations with some of the writers, they’re goddamn idiots for doing it, why the hell would you compromise the trust of your readers for that? The shitstorm is too insane right now to make a huge amount of sense of and I have no idea what is true and what isn’t.

Edit4: Äh, alkuperäisen otsikon paskuus ylitti omankin sietokyvyn. Näin voi käydä, jos tekee hosuen ja ”ajattelinko mitään, no en” -tilassa. Otsikkoa viilattu aihetta paremmin vastaavaksi, jätin kuitenkin linkin entiselleen muistuttamaan pöljäilystä..

Edit5: Äh, ei tuota alkuperäistä kestä yön yli nukkumisen jälkeen urlissakaan. Totaalinen munaus ja arvostelukyvyn pettäminen. Anteeksi. Viilasin samalla uutista niin, että alkuperäinen idea ja syy miksi tämä ylitti uutiskynnyksen tulisi selkeämmin esiin, pehmensin turhan äkkiväärästi ilmaistuja kohtia, lisäsin linkkejä sekä yhden nimetyn henkilön päätoimittajan vastineen.

Lisätietoja: mistä kaikki alkoi –poikaystävän massiivinen paljastusviesti

Lue juttu: Kotaku and Zoe Quinn Accused of Exchanging Positive Press for Sex

Keskustelu

Quinn on yksinkertaisesti narsistinen, psykopaattinen manipuloija joka hakeutuu julkisuuteen uhria teeskentelemällä ja nojaa kaikessa femrage-naisviha-tukijoukkoihinsa. Selkeä tapaus.

ja mitäs nää twitterit etc, mitkä ”kuulemaan” hakkeroitiin ja saatiin välittömästi takas, suspicious at least …

Tässähän olisi J.O.Kauppisellakin saumat saada naista..? ;)

itse asiassa törmäsin vahingossa linkkiin josta kävi selvästi ilmi että neiti on poseerannut eräälle aikuisviihde-sivustolle, laadusta päätellen ihan maksua vastaan(ja useita kertoja, eli ei ihan vahingossa), joten seksismi kortin pelaaminen on vähän jokseenkin ristiriitaista…

Tämä sensuurikohuhan on kuin suoraan Sanoma Oy:n toimintaa…

Tyypillä on myös profiili sivulla, jossa hänen alastonkuviaan voi katsella maksusta.. (vuodelta 2006->)
Tämä vain taustatiedoksi kun pohtii mikä mahtaa hänellä olla suhtautuminen seksuaalisuuden käyttöön oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

@10
En kyllä löytänyt tekstistä kohtaa, jossa syytetään ketään mistään tai yleensäkään väitetään yhtään esitettyä asiaa faktaksi. Pikemminkin tässä tiivistettiin maailmalla pyörivä huhumylly yhteen uutiseen. Jos tämä on jo julkisen sanan neuvostoon kanneltava asia, niin millä ilveellä Seiska ja kumppanit tänä päivänä yleensä operoivat?

Nyt kun kohu on eskaloitunut jo siihen pisteeseen, että Domeakin uhkaillaan JSN:llä, taitaa olla hyvä hetki käydä tökkäämässä tällaisen tilanteen varalle säästetyt popparit mikroon.

Luettuani tämän artikkelin luin ex-poikaystävän kirjoittaman tarinan. Joitakin huomioita tästä artikkelista.

Otsikko: Pelikehittäjä sekstasi saadakseen vaikutusvaltaa ja näkyvyyttä lehdissä – parisuhdedraamasta tuli viisiödraama
– Tämä on harhaanjohtava otsikko. Tässä toimittaja ja Dome väittävät faktana, että pelinkehittäjä on harrastanut seksiä saadakseen näkyvyyttä lehdissä. Itse artikkelissa ei ole katetta tälle väitteelle, vaan siinä toistetaan osin lähteistettyjä, osin lähteistämättömiä juoruja. Tämä rikkoo Journalistin ohjeiden kohtaa 15: ”Otsikoille […] on löydyttävä sisällöstä kate.”
Tämä on sen luokan virhe, että se vaatii välitöntä oikaisua. Pahoittelu ei ole oikaisu.

”Nettiväitteet ja huhut – siis ihan asialliset sellaiset, eivätkä vain dissaajien lätinät – ovat näet vihjanneet, että yllämainittu vaino on ollut ainakin osittain väärennettyä. Siis itse tehtyä, säälipisteiden keräämiseksi. Täyttä varmuuttahan tästä ei ole, mutta ainakin signaalit osoittavat siihen suuntaan.”
– Kiinnittämättä huomiota siihen, että pätkä on sekava ja asiaton, siitä myös puuttuvat lähteet. Tällaisenaan teksti rikkoo ainakin Journalistin ohjeiden kohtia 7, 10 ja 12, mahdollisesti myös kohtaa 8.

”Quinnin poikaystävä, entinen sellainen, näet väittää Quinnin pettäneen häntä jopa viiden pelialavaikuttajan kanssa, joilta tämä on saanut sekä kulissientakaista vaikutusvaltaa että positiivista näkyvyyttä lehdistössä.”
– Ex-poikaystävän avautuminen oli pitkä ja monipolvinen, mutta siinä ei väitetty, että Quinn olisi harrastanut kenenkään kanssa seksiä saadakseen esimerkiksi positiivista näkyvyyttä lehdistössä. (Ja jos tämä pätkä on jäänyt multa huomaamatta, pahoittelut – en jaksanut lukea loputtoman tarkasti.)
Onko yhtäkään todistetta siitä, että seksiä olisi harrastettu näkyvyyden saamiseksi tai että näkyvyyttä olisi saatu lisää seksiä harrastamalla? Jos ei ole, miksi suomalainen julkaisu kirjoittaa näin?

”Likaisemmaksi homman tekee se, että GamerHeadLines-sivuston mukaan seksuaalipalveluilla väitetään manipuloidun julkisuutta.”
– Sana ”seksuaalipalvelu” viittaa siihen, että seksi olisi ollut vastikkeellista. Onko tästä todisteita? Ainakaan GamerHeadLines ei esitetä yhtäkään.
Siellä kirjoitetaan mm. näin: ”Speculation turned to accusation yesterday, when Zoe’s ex-boyfriend make a post on his own blog, accusing her (with proof) of cheating with a number of prominent industry figures. Among them was current Kotaku writer Nathan Grayson, apparently solicitating sexual favours for positive press.”
Minkäänlaista lähdettä tai todistetta jälkimmäiselle lauseelle ei esitetä.
Jos todisteita ei ole, miksi suomalainen julkaisu lainaa spekulaatioita toiselta sivustolta?
GHL:n jutussa sanotaan myös näin:
”Not only has she been swapping blow for positive press, but also leveraging her sexual connections to stamp out anybody critical of her[…]”
Syytös on erittäin vakava ja täysin lähteistämätön. Tässä vaiheessa toimittajan kellojen on pakko soida: tällaista lähdettä ei voi lainata. Piste.

Se, onko Quinn pettänyt ex-poikasytäväänsä Eron Gjonia, ei ole olennaista. Edes se, että Eron Ggjoni on (mauttomasti) päättänyt käsitellä asiaa blogikirjoituksessa (jonka paikkaansa pitävyyttä emme tiedä), ei ole olennaista. Ko. blogikirjoituksessa ei myöskään väitetä, saati todisteta, että seksiä olisi harrastettu hyötymismielessä.

Se, että näkyvyyttä olisi vaihdettu seksipalveluihin on _erittäin vakava syytös_ paitsi Quinnia, myös Kotakua ja toimittaja Nathan Graysonia kohtaan. Siksi väitteiden levittäminen ilman todisteita tai lähteitä, asianosaisia kuulematta, on todella, todella huono juttu.

Dome.fi on Otavamedian omistama, ja Otavamedia on sitoutunut JSN:n toimintaperiaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin. Näin ollen tästä tekstistä voi kannella Julkisen Sanan Neuvostoon. Editorin ja toimittajan kannattaisi nopeasti tehdä tarvittavat oikaisut ja panna juttu kuntoon.

@5
Hankalan tästä jutusta tekeekin se, että kyse ei varsinaisesti ole enää yksityiselämästä, jos ”seksipalveluja” on annettu esimerkiksi positiivista julkisuutta vastaan.

Quinnin tästä asian ytimestä ohi menevä pitkä paatos yksityisyydensuojasta ja häneen kohdistuvasta vihasta ei ainakaan varsinaisesti auttanut asiaa. Jos syytökset olisivat täysin tuulesta temmattuja, ei olisi tarvittu muuta, kuin lyhyt ja ytimekäs toteamus niiden perättömyydestä, eikä omaa yksityiselämää tai seksuaalihistoriikkia olisi tarvinnut avata sen enempää.

Sen sijaan Quinn keskittyy jauhamaan siitä miten hänen ei näitä arkistojaan tarvitse meille avata, mikä on vähintäänkin outo tapa alkaa selvittämään kohua. Ei tarvitsisikaan avata: Sano vain, että väitteet ovat epätosia, jos asian laita kerran on niin? Jos ei ole, niin häpeä ja opi elämään virheidesi kanssa.

reconi – Neutraalisti miten? Väitteitä levitetään täysin yksipuolisesti ja kyseessä ollessa muutaman ihmisen välinen henkilökohtainen selkkaus olisi hyvin kiinnostavaa kuulla miten tästä on saatu puolueettomia, faktuaalisia vahvistuksia osapuolten käytöksestä ja mikä näissä löydöksissä ylittää uutiskynnyksen kun mikään merkittävä pelimedian sivusto ei tästä ole katsonut aiheekseen huudella.

Juuri siksi tätä ei pitäisi julkisuudessa median toimesta puida. Keskustelujen kuvakaappaukset on todella helppoa tekaista kenestä tahansa ja väärää tietoa saa liikkeelle nopeasti ja yksinkertaisesti. Quinn ei ole tähän selkkaukseen suostunut osapuoli, vaan väitteitä hänen yksityiselämästään levitetään pahantahtoisesti aikeissa vahingoittaa henkilöä ja hänen uraansa. Dome vain helpottaa asiaa tällä artikkelilla ja toimii hyvin kyseenalaisesti.

Kyllä on ihan oikein uutisoida narsistisesta ja manipuloivasta ihmisestä. Lähden näihin uutisiin ja asiataustojen tutkintaan neutraalisti ja kyllä tässä tapauksessa on kyse itsekeskeisestä naisihmisestä. Kyseinen persoona voisi olla myös mies, siitä ei tässä ole kyse minusta mikä sukupuoli on, se vaan on vedetty tähän mukaan.

Jos ihminen on ns. nestekypärä ja toimii erittäin sieluttomasti, on siihen turha vetää mitään feministikorttejä tai muuta. Manipuloiva narsisti on sitä mitä on, sukupuolesta riippumatta.

http : //tinyurl.com/qdogmod

Quinnin oma lausunto koko sotkusta. Kannattaisi päätoimittajan lukaista ja miettiä uudestaan tämän ”uutisen” asiasisältö.

Olisi vähintäänkin kohtuullista kunnioittaa Quinnin toivetta ettei pelimedia ruotisi hänen intiimiä yksityiselämäänsä, eritoten kun asiasta ei yksinkertaisesti voi saada puolueetonta ja totuudenmukaista informaatiota. Artikkeli on kirjoitettu kovin alentavasti selkeän mustamaalausyrityksen pohjalta ja selkeän skandaalinhakuisesti.

Erittäin tahditonta Domelta päästää tällaista läpi. toivottavasti asiaan tehdään nopeasti korjaus.

Eikös se isoin kysymys ole milloin lakimiehet tekevät tämän asian tiimoilta ison tilin?

Naiset joutuvat silti oudoilla tavoilla ahdistelun kohteeksi myös pelialalla. Siksi Quinnin saama vastaanotto Depression Quest -pelin kohdalla tuntui minustakin uskottavalta. Miehet osaavat olla aivan hirveitä sikoja pelintekijä/pelaajanaisia kohtaan, mikä hävettää usein ihan hemmetisti. Mutta se miten vihakampanjasta paljastui myöhemmin outoja piirteitä sai väkisinkin miettimään, että ei tämä nyt tainnut mennä ihan niin kuin väitettiin.

Se saa myös aivan uusia valoja ex-poikaystävän väitteiden valossa. Koko juttuhan olisi joutanut olla pimennossa, eivät parisuhdeasiat kuulu tällä tapaa julkisuudessa riepoteltaviksi. Väitteet julkisuuden ja median manipuloinnista samassa yhteydessä kuitenkin herättävät huolta ja omia kysymyksiään (peli)journalismista, ja nostivat asian huomiokynnyksen yli.

Otsikon kyllä munasin ihan täysin.

-jok

Tässä on ainakin se hyvä opetus, että koskaan ei pidä ottaa kenenkään yksittäisen ihmisen selityksiä itsestäänselvyytenä, vaikka kuinka selitys vetoaisi tunteisiin. Jos miehet osaavat olla kusipäitä/mulkkuja ja valehdella, ei se tarkoita etteivätkö myös naisetkin siihen kykenisi. Domen toimitukseen selitys silti upposi kuin kuuma veitsi voihin. Huolestuttavinta näistä tekee se, että jos joku edes kehtaa epäillä selitystä on hän heti joku naistenvihaaja pedofiili.

Muutenkin on jotenkin HYVIN vaikea uskoa, että vaikka nainen tekisi pelin olisi se yksistään jokin syy alkaa ahdistelemaan häntä noin voimakkaasti. Eikö ne devaajat saa paskaa niskaansa ihan yhtälailla oli sitä mies tai nainen? Tuskin se on mikään naisten yksinoikeus.

Tässähän ei mainita että /r/gaming redditistä katosi mystisesti yli 50000 kommenttia jotka yritti käsitellä aihetta.

Muropaketin uusimmat