Kloonipelit syrjään App Storesta

13.02.2012 10:37 Jouni Mäki-Panula

Apple on ryhtynyt toimiin selkeästi klooneiksi luettavien pelien poistamiseksi App Storesta. Poistettujen joukossa ovat muun muassa Plant vs. Zombie, Angry Ninja Birds ja Temple Jump, joiden esikuvia ovat luonnollisesti Plants vs. Zombies, Angry Birds ja Temple Run.

Näissä tapauksissa kloonaaminen ei ole rajoittunut vain peli-ideaan tai sisältöön, vaan jopa nimestä on tehty esikuvia muistuttava. Etenkin Temple Jumpin kohdalla asiakkaat olivat kuvitelleet pelin olevan Temple Runin rinnakkaistuotanto ja päätyneet ostamaan pelin vahingossa.

Mainitun pelikolmikon tekijä on Anton Sinelnikov, jolla vielä maanantaiaamuna oli 68 iOS-ohjelmaa App Storessa. Iltaan mennessä määrä oli romahtanut yhdeksään.

Applen toimet ovat poikkeuksellisia, sillä yleensä palveluntarjoaja ei ryhdy oma-aloitteisesti selvittämään kopioepäilyjä.

Suoraan sanoen kloonatuista peleistä on keskusteltu paljonkin viime kuukausien aikana muun muassa Applen ympärillä. Esimerkiksi Atari on ollut aktiivinen omistamiensa pelien kloonien jahtaamisessa ja verkkokaupoista poistamisessa.

Huomioitavaa on toki se, pelialalla haetaan usein inspiraatiota ja mallia aiemmista teoksista. Tulen alla ovat nyt kuitenkin teokset, jotka jäljittelevät ja suoraan sanoen varastavat kaiken aiemmista peleistä, tuomatta kuvioon mitään uutta tai omaa.

Lähde: Apple removes several iOS copycat games from one offending developer.

Lue myös

Pelasiko taiwanilaismies itsensä hengiltä – järkyttävät kuvat

PS Vita -katsaus – Sonyn uudessa käsikonsolissa kaikki on isoa

Tim Schaferin seikkailupelikeräys tuotti päivässä yli miljoonan

Warlock: Master of the Arcane –ennakko (PC)