UUSIMMAT

Kolumni: mikä on oikea peli? Kuka on oikeasti pelaaja?

02.09.2014 14:15 | Jukka O. Kauppinen

Juho Anttila jatkaa kolumnien parissa ja mietiskelee, että miten pelaaja ja pelit ylipäätään määritellään? Moni nykyään klassikoksi arvostettu peli on nykymääritelmän mukaisesti pikemminkin kasuaalipelleily, jollaiseen Oikea Pelaaja ei suostuisi koskemaan pitkällä tikullakaan. Ja niin ollaankin tilanteessa, jossa pelaamisen rajat ja muodot muuttuvat nopeammin kuin joidenkin pelaajien käsityskyky ehättää havainnoimaan. Tämän päivän pellepeli onkin huomisen klassikko! Miten tähän on päädytty?

Lainaus kolumnista:

Epäilenpä, että vika ei ole peleissä, vaan siinä, kuka näitä pelejä pelaa.

Pelaajien demografia on muuttunut viimeisten vuosien aikana radikaalisti. Uusimpien tutkimusten mukaan aikuiset naiset ovat suurin pelaava ryhmittymä heti aikuisten miesten jälkeen. Syystä tai toisesta tämä tieto, naisten pelaamisen merkittävä lisääntyminen, laukaisee tarpeen lähteä luokittelemaan pelejä oikeisiin peleihin ja kevyisiin sosiaalisiin- ja mobiilipeleihin, jonkinlaisiin epäpeleihin.

Sama keskustelu käytiin toki jo ennen sosiaalisten pelien vallankumousta, Nintendo Wii -konsolin kohdalla. Naiset ottivat konsolin ja sen tarjoamat tanssi- ja jumppapelit omakseen. Konsoli löysi kokonaan uuden kohderyhmän, uudenlaiset pelaajat. Samalla kasvoi sen kuoron äänenvoimakkuus, jonka mielestä Wii oli lelu, ei mikään oikea pelikonsoli. Syntyi tarve luokitella pelaajat oikeisiin hardcorepelaajiin ja kasuaalipelaajiin, ryhmittymään, jonka jäsenet eivät oikeasti ole edes pelaajia.

Yrittäessämme vastata kysymykseen miksi, palaamme samaan aiheeseen, jota käsittelin jo edellisessä kolumnissani. Pelaaja on käsite, jolla määrittelemme identiteettimme. Tietoisesti tai tiedostamatta tahdomme suojella tätä käsitettä muutokselta, koska emme tahdo identiteettimme muuttuvan.

Kun ryhmä ”pelaajat” kasvaa suhteellisen lyhyessä ajassa dramaattisesti ja ryhmän uudet jäsenet näkevät koko harrastuksen ehkä hieman erilaisesta kulmasta, muuttuu koko käsitteen sisältö. Tämä muutos aiheuttaa vastareaktion, tarpeen suojella harrastustamme ulkopuolisilta vaikutteilta. Juuri tästä syystä uudet erilaiset pelaamisen muodot ja eri tavoin pelaavat tahdotaan luokitella käsitteen ”pelaaja” ulkopuolelle. Taistelemme tuulimyllyjä vastaan, sillä tosiasiassa muutos tapahtui jo, emme vain suostu hyväksymään sitä.

Lue koko juttu: Oikea peli, oikea pelaaja

Lisätietoja: Pelitoimituksen blogi

Lisää aiheesta

Pelialan käytäntöjä: kun digitaalinenkin on liian kallista

Sinä pelaat väärin

Syö ja säästä kakku

Yksi mätä omena ei pilaa koko satoa