UUSIMMAT

Kolumni: Tarvitaanko elektronisessa urheilussa eri sarjoja miehillä ja naisille

15.07.2013 11:06 | Teemu Hiilinen

Vaikka naiset ostavat jo maailmassa 48% kaikista peleistä ja kaikista pelaajista 47 % on naisia, niin elektronisessa urheilussa naispelaajat ovat olleet harvinaisuus jo pitkään. Kansainvälinen elektronisen urheilun liiton päätös järjestää turnauksissaan erilliset sarjat nais- ja miespelaajille on aiheuttanut vakavaa keskustelua siitä, että tarvitaanko elektronisessa urheilussa väkisin luotua sukupuolijakoa.

Kaikki varmasti tietävät, että miehen ja naisen fyysisissä ominaisuuksissa on huomattavia eroavaisuuksia, mutta elektronisessa urheilussa tällä ei pitäisi olla merkittävää eroavaisuutta, esimerkiksi  yleisurheilulajeihin verrattuna. Miesten ja naisten pelaamistavoista on kuitenkin löydetty hyvinkin erilaisia käyttäytymismalleja. Yhdysvalloissa viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että naiset pelaavat pelejä mieluummin konsoleilla tai puhelimella satunnaisesti, kun taas miesten käyttämä yleisin alusta on edelleen PC, jolla pelataan kilpailullisempia pelejä.

Vielä suurempia eroavaisuuksia löytyy väkivaltaisten pelien pelaamisessa. Alle 50 % naisista pelaa väkivaltaisia pelejä, kun vastaava luku miehillä huitelee lähellä 90% tasoa. Suurin osa elektroniseen urheiluun laskettavista peleistä on väkivaltaisia pelejä. Samalla miehet kiertävät kaukaa suurimman osan ns. sosiaalisista peleistä, joita naiset pelaavat huomattavasti enemmän.

Sosiaalisiin peleihin lasketaan tässä tapaukset konsoleilla pelattavat tanssi- sekä laulupelit, joita yleisesti pelataan yhdessä. Miehet ja naiset pelasivat suunnilleen yhtä paljon  vain urheilu-, ajo- sekä seikkailupelejä.

Suurimmat erot löytyvät kuitenkin peleihin käytetyssä ajassa. Pojat aloittavat pelaamisen keskimäärin 6,5-vuotiaina, kun taas tytöt päätyvät pelien pariin vasta kolme vuotta myöhemmin. Viikossa pojat käyttävät pelaamiseen 17,5 tuntia, kun taas tytöt vain 6,5 tuntia. Jännä yksityiskohta nykyajasta voidaan mainita, että pojat katsovat televisiota viikoittain huomattavasti vähemmän kuin tytöt, jotka käyttävät pelaamiselta säästyvää vapaa-aikaa television katselemiseen.

Katselemalla tilastoja voidaan päätellä yksi erittäin hyvä syy sille, miksi miesten ja naisten sarjat tulisi pitää erillään myös elektronisessa urheilussa – massat. Elektronisessa urheilussa, kuten kaikessa urheilussa, pätee suuremman väestöllisen pohjan lait. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että aina yhtä huippu-urheilijaa kohden tarvitaan hirveä määrä harrastajia. Tästä syystä pelimaailman huipulla ei ole juuri koskaan nähty todellisia huippunaispelaajia, koska massaa mistä ammentaa heitä ei ole. Luomalla naisille oma sarja saadaan samalla kannustettua naispelaajia yrittämään elektronisen urheilun pelejä sekä tarjottua heille porkkanaa. Kukaan ei nauti ainaisesta häviämisestä.

Tasa-arvollisesti tilanteessa ei ole suurtakaan ongelmaa. Ainoastaan yksi iso turnausjärjestäjä, IeSF, on toistaiseksi tarjonnut naisille oman sarjan. Muut antavat kaikille mahdollisuuden osallistua turnauksiinsa samoilla ehdoilla. IeSF kokee naispelaamisen tukemisen tärkeäksi tavoitteessaan tehdä elektronisesta urheilusta hyväksytty ja tunnustettu urheilulaji.

Naispelaajien määrää elektronisessa urheilussa rajoittaa myös seksistinen pelimaailma, joka on täynnä keskenkasvuisia poikia sekä miehiä, jotka käyttäytyvät pelimaailmassa törkeästi naisia kohtaan. Monet naiseksi tunnustautuneet pelaajat ovat varmasti saaneet kuulla huudon:”TITS OR GTFO!” Tämä huudahdus toki on vielä siellä kesymmästä päästä.

Naispelaajilta kysellään jatkuvasti myös alastonvalokuvia, huoritellaan sekä muuten pilkataan vain sukupuolen johdosta, tavoilla jotka eivät liity pelitaitoihin millään tavalla. Mikäli naispelaajien määrää halutaan kasvattaa pitäisi myös pelaavien miesten ryhdistäytyä.

Elektroninen urheilu on yksi maailman nopeimmin kasvavimmista urheilulajeista. Nyt laaditaan niitä yleisiä sääntöjä, miten pelejä tullaan jatkossa pelaamaan. Mikäli jo alusta asti eriytetään vahvasti sukupuolet pelaamaan eri sarjoissa, emme luultavasti saa niitä enää yhdistettyä tulevaisuudessa. Tästä syystä tuleekin harkita vakavasti riittävätkö edellä mainitut syyt siihen, että tarvitsemme kaksi eri sarjaa.

Haastattelin itse viime vuonna ASSEMBLY Summer 2012 -turnauksessa pelannutta naispelaaja Anna ”Paryu” Permalaa. Haastattelussa Permala kertoo, ettei itse ole juurikaan törmännyt seksistiseen käytökseen pelimaailmassa. Permala pelaa itse taistelupeleihin laskettavia Tekken -pelejä.

 

Lähteet:

Lisää aiheesta

Naispelaajien kokemuksia: ei tytöt osaa pelata, seukataanko, painu keittiöön…

Tytöt tulee ja vie meidän pelit! Frag Dolls!

Yli puolet naispelaajista on joutunut ahdistelluksi

Keskustelu

@4
On olemassa tutkimuksia joista selviää että miesten 3d hahmoituskyky on parempi kuin naisilla, millä tätä toista sarjaa voisi perustella.

Tosin eipä ole näkynyt erillisiä sarjoja tumma ihoisillekkaan, niissä lajeissa joissa pärjäävät muita paremmin. Pointti kuitenkin että eroja on eikä mielestäni pidä teeskennellä että kaikki olis samanlaisia. Kysymyksen pitäisi olla, että onko järkeä että naisille olisi eri sarja. Vaikea tuohon itse ottaa kantaa kun en ole noissa tapahtumissa käynyt. että tietäisi miten naiset siellä sijoittuu. Jos olis sama määrä osallistuneita eikä silti pääsis koskaan kolmen parhaan joukkoon niin miksei, mutta mulla on vähä sellanen mielikuva että noi on aika mies valtasia tapahtumia. Lopuksi voisi olla juuri tämä ehdoitettu sekasarja jossa 6 parasta pelais vastaavasti toisessa sarjassa sijoittunutta vastaan.

Kaikki erillissarjat pois. Parhaat pärjäävät sukupuolesta riippumatta.

Eli kun mennään ”pro-tasolle” niin ne pitäisi eriyttää ”ne jotka on harjoitelleet 5v ja sitten ne jotka on harjoitelleet 15v”. Juuei.

Mielestäni tässä pitäisi olla puntarissa vain pelitaito. Toki ikäluokat on mielestäni ihan validi tapa, koska jos ikää on 16v niin sitä kokemusta ei vaan voi olla enempää. Eri asia sitten mihin on aikansa tuhlannut :)

Toki sitten voidaan miettiä sitä, että missä kukin haluaa pelata. Haluavatko pojat pelata tyttöjen kanssa ja päinvastoin. Muutenkin voihan sitä edelleen pelata ”miehenä” vaikka pelaaja olisikin tyttö. Eli nuo sukupuolinäkyvyys on vähän erilainen.

Itsellä on ainakin vain hyviä kokemuksia pelaavista tytöistä, tai no…miten sen nyt ottaa. Kohtasin Hellcatsit Evessä ja podillahan sitä kotiin mentiin :D

Käyttätymisessä löytyy todella huikeita eroja myös eri pelien ja pelikoneiden kesken. Xbox ja Cod taitaa olla kaikista pahin yhdistelmä kun taas PC ja BF3 niin ei tunnu juurikaan päätäaukovia kakaroita tulevan vastaan, ainakaan itselleni.

Esimerkiksi squad rush 4v4 ja itsellä huonoina päivinä todellakin huonot statsit niin eipä tule mieleen, että kukaan olisi alkanut erityisemmin valittamaan. Välillä tulee ehdotuksia/pyyntöjä, että porukka liikkuisi yhdessä eikä erikseen. Itseltäni ei konsoleita löydy, mutta kaverilla nähnyt kun huonolle pelaajalle tuli ragea lähentelevää viestiä vielä pelin jälkeenkin :)

Vähän hullulta se kuulostaa, mutta jos turnajaisjärjestäjät ovat fiksuja, niin he voivat sitten turnauksen lopuksi pistää miesten ja naisten sarjojen voittajat vastakkain. Jos ikinä löytyy tarpeeksi hyviä naispelaajia, siis.

Naurettavaa touhua joku sarjoittaminen. Jos nyt ihmisiä ylipäänsä mikään peli”urheilu” kiinnostaa, niin tuollainen ”vammaissarja” ei nyt ainakaan ketään kiinnosta. Kyllä naisilla on ihan yhtä hyvät edellytykset menestyä kuin miehilläkin. Jos haluaa tehdä jotain hyvin, niin tietysti se vaatii suurta panostusta ja loputonta harjoitelua.

Jos naiset olisivat jotenkin keskimäärin vähäkykyisempiä kuin miehet, niin tämän ymmärtäisi. Tämän siis ymmärtää fyysissä lajeissa. Tässä nyt yritetään sanoa, että naiset ovat myös aivoiltaan miehiin nähden alempia olentoja. Oikein tuulahdus suoraan 1800-luvulta. Toki esim. sukupuolikiintiöt ovat juuri sama asia, joten kyllä tämä sama käsitys on ihan yleisesti merkittävemmissäkin asioissa käytössä.

Tosin onhan esim. shakissakin naisten kilpailuja. Toki naiset saavat pelata myös miesten kanssa, joten naisten liiga on vain tuollainen pieni marttakerho, jossa voi pelailla hieman tyttöjen kanssa, kun ei oikein muuten meinaa onnistua. Ketään ei varmaan kiinnostaisi jos otettaisiin kadunmiehiä pelaamaan kilpaa ja sanottaisiin, että joo tässä on tällainen kadunmiesten MM. Olishan se kivaa, että huonommatkin pääsisivät osallistumaan.

Samaa mieltä tuosta ajankäytöstä. Jos haluaa huipulle niin ihan yhtä paljon se vaatii sitoutumista niin naisilta kuin miehiltäkin.

Internetissä käyttäytymiseen voisi tietenkin toivoa parannusta mutta todellisuudessa en usko sen tapahtuvan, ainakaan lähiaikoina. Mitenkään vähättelemättä naisten tilannetta niin kyllä sitä paskaa tulee kaikille niskaan internetissä. Tuskin menee kymmentä minuuttiakaan missään multiplayerissä niin johan joku kertoo kuinka on käynyt laittamassa äitiäsi eilen illalla ja kuinka olet homoseksuaalisuuden multihuipentuma. Eikä tämä läheskään aina liity edes pelitaitoihin. Pienikin erimielisyys tunnostaa joissain henkilöissä laukaisevan jonkun itsepuolustusmekanismin, jonka jälkeen sitten saakin kuunnella pelin lopppuun asti sitä paskanjauhantaa. Luulen että tälläisissä tilanteissa naisille avauduttaisiin vähemmän, ken tietää.

Cyka.

Tuo pelaamiseen käytettä aika on todella huono argumentti erillisille liigoille. Vähän sama kun sanois, että maassa X miehet pelaavat keskimäärin 17,5 tuntia ja maassa Y he pelaavat keskimäärin 6,5 tuntia. Ei tuo ole mikään syy tehdä maan Y pelaajille erillinen liiga. Kuten muillakin elämänaloilla menestyminen vaatii sitoutumista ja jos henkilö ( mies tai nainen ) ei ole valmis situotumaan ei hänellä myöskään ole asiaa huipulle.

Muropaketin uusimmat