Uusimmat

Komodo nappasi tietokoneshakkien mestaruuden – Mooren laki auttaa myös shakkiohjelmia

05.01.2015 13:00 Jukka O. Kauppinen

Ihmiset ovat kamppailleet nyt lähes kahden vuosikymmenen yhä älykkäämmäksi käyviä shakkiohjelmia vastaan, ja vaikka fiksuimmat shakkimestarit ovatkin yhä digiälyä taitavampia, niin heidänkin hengitystilansa kapenee vuosi vuodelta. Sitä alleviivaa myös joulukuussa pelattu tietokoneshakkien maailmanmestaruus, joka päättyi Komodo Chess Engine –ohjelman voittoon. Ja melkoinen shakkimestari se tuntuukin olevan.

Komodon taustatiimin apuna häärii shakkimestari Larry Kaufman, jonka shakkitietous on varmasti tärkeä osa ohjelman menestystä. Mutta fiksumpien algoritmien ja strategiantuntemuksen lisäksi shakkiohjelmat hyötyvät myös Mooren laista – eivätkä yksinomaan shakkiohjelmat. Myös japanilainen shakki, Shogi, ja yksinkertaisuudessaan pettävän nerokas Go, ovat haasteita algoritmivelhoille, jotka luovat yhä parempia tekoälyjä ihmispelaajien haastamiseksi.

Shakin ja muiden perinteikkäiden lautapelien tekoälypelaajien kehittäminen peilaa omalla tavallaan myös laajempaa tekoälyjen kehitysprosessia. Mitä koodivelhot saavatkaan aikaan, ja millä kaikilla aloilla digitaalinen äly antaa jo tänään ihmiselle tasavertaisen vastuksen?

Tekoälyohjelmien kehityksestä voi lukea lisää K.W. Reganin kirjoittamasta erittäin hienosta ja syvällisestä artikkelista. Komodo 8 –shakkiohjelma puolestaan löytyy sekä kaikille tietokonealustoille että Androidille.

Lue juttu: The New Chess World Champion

Lisätietoja: http://komodochess.com/Komodo8-40a.htm

Kuva: Wikimedia Commons

Lisää aiheesta

Milo, virtuaalinen poika 

MIT vei meidät askeleen lähemmäs Skynetiä 

Suomalainen tekoäly inhimillisempi kuin ihmispelaajat 

Tekoäly opettaa toista pelaamaan Pac-Mania