UUSIMMAT

Konsolien hinnat 40 vuoden ajalta – nykypelikoneet ovat itse asiassa halpoja!

02.01.2014 14:45 | Teemu Viemerö

PlayStation 4 ja Xbox One ovat toki kalliita konsoleita, mutta eivät likimainkaan niin kalliita kuin jotkut menneisyyden pelikoneet. Reddit-käyttäjä Auir2blaze listasi ahkerana poikana 24 pelikonsolia vuosikymmenten varrelta ja suhteutti niiden julkaisuhinnat inflaatioon. Tuloksena syntyi listaus muinaisten laitteiden hinnoista nykyrahaan muunnettuna.

Hinnat ovatkin nykykäyttäjän silmin välillä häkellyttäviä. Esimerkiksi vuonna 1977 julkaistu Atari 2600 maksaisi nykyrahassa 796 dollaria. Listan kallein konsoli on vuonna 1990 julkaistu Neo Geo, jonka nykyarvo oli 1 125 dollaria.

Dollarihinnoista huomaa myös, että ensimmäinen PlayStation oli noin 46 dollaria PlayStation 4:sta kalliimpi. Uuden sukupolven konsolit eivät ole loppujen lopuksi kovin kalliita, kun hintoja vertailee.

Lähde: Reddit

Keskustelu

@4 Selvityksen voi rajata johonkin maahan tai maihin. Se, että onko vertailu oleellinen vai ei, saa tietää vasta kun tiedot on kerätty. Hypoteesina siis on, että taloudelliset näkymät vaikuttavat siihen, kuinka kalliita konsoleita valmistajat tuovat markkinoille ja luonnollisesti kuinka nopeasti hinnat laskevat. Jos konsolien hinta laskee esim. asiakaskannan kasvun tai kilpailun kiristymisen myötä, tämän trendin kyllä pitäisi näkyä datassa. BKT:n kasvunopeuden muutoksen kontribuutio hintoihin on tällä hetkellä erityisen mielenkiintoinen, sillä maailma on toipumassa suuresta taantumasta.

@2
Joo, onneksi jonkin aikaa PS3:n julkaisun jälkeen Englannin punta rypi pohjamudissa Euroon nähden ja tämä mahdollisti PS3 oston paljon Suomen hintoja edullisemmin Britti Amazonista. Sieltä tuli PS3:n tilattua parilla pelillä reilu 300e hintaan toimitettuna kotiin. Samaa teki varmasti moni muukin.

Ongelma ehkä olisi ettei BKT kasva tasaiseen eri maissa. Ja miten tämä vertailu edes olisi oleellinen? Nykykonsoleita myydään 100 kertaisia määriä verrattuna vanhoihin ja mitä enemmän niitä tehdään sen halvemmalla niitä voidaan myydä. Pelit mukaanlukien mikään konsoli ei tule halvaksi.

Jonkun pitäisi tehdä taulukko keskimääräisestä konsolin hinnasta kunakin vuonna myyntimäärällä painotettuna ja verrata sitä BKT:n kasvuvauhdin vaihteluun. Olis jännä nähdä, löytyykö vahvaakin korrelaatiota ja ehkä jopa voitaisiin tehdä ennuste seuraavan sukupolven konsolien hintatasolle.

Ja kun ottaa mukaan ns. suomilisät niin hinnat on taivaassa noiss avanhemmissa laitteissa.
PS3 maksoi parhaimmillaan 700€…

Muropaketin uusimmat