UUSIMMAT

Kotimaiset pelialan tähdet kokoontuivat Joensuussa – Dome oli paikalla

05.08.2012 20:30 | Tero Lehtiniemi

Suomalainen peliteollisuus elää uutta nousukautta, kun lukuisat studiot ovat todistaneet että tuhansien järvien maassa tehdään muutakin kuin Rantalentiksiä ja mobiilipelejä. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu järjesti taannoin Illuusio 2012 -nimisen tapahtuman, johon kokoontui sankka joukko kotimaisen pelimaailman kovimpia ammattilaisia.

Venäjän-, anteeksi siis Joensuun vahvistuksemme Anttilan Juho oli paikalla, ja laadukasta ohjelmaa oli mitä ilmeisemmin tarjolla muussakin muodossa kuin viini- olut- ja Angry Birds -limutarjoiluna. Mitkä eivät nekään luonnollisesti ole missään tapauksessa väärin. Tässä vähän esimakua Juhon raportista:

Kaikki puhujat ovat yhtä mieltä siitä, että pelien musiikilla ja äänimaailmalla on valtava merkitys teoksen tunnelman kannalta. Esimerkiksi musiikki syö pelin budjetista usein vain 2-7 prosenttia, mutta lopputuloksen kannalta sen merkitys voidaan arvioida jopa kolmasosan arvoiseksi. Toisaalta AAA-tason pelien kasvaneet budjetit mahdollistavat myös yhä kunnianhimoisempien pelimusiikkiprojektien toteuttamisen.

Tässä piilee kuitenkin oma vaaransa. Jos pelin äänimaailma on pelkkää Hollywood-tyylistä Hans Zimmer -paisuttelua, jää tunnelma yksipuoliseksi. Onnistunut soundtrack sisältääkin monenlaista musiikkia ja erilaisia vaikutteita, unohtamatta kuitenkaan sitä, että jokaisen pienimmänkin risahduksen on sovittava pelin tunnelmaan.

Mielenkiintoisen paneelikeskustelun jälkeen aikaa jää vielä virkistäytymiselle, verkostoitumiselle ja saunomiselle. Lopulta porukka hajaantuu omille teilleen, kuka kotiinsa, kuka taas Ilosaarirockin puolelle bongaamaan illan viimeisiä esiintyjiä.

Lue koko artikkeli: Illuusio – Pelitoellisuus matkustaa itään

Lue myös

FragFX Piranha – hännällinen PS3-pelihiiri

Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle