Uusimmat

Kotipolttoista softaa ja Linuxia PlayStation 3:lla

20.11.2006 11:37 Miikka Lehtonen

Super Mario PS3:llaSonyn PlayStation 3 -konsoli on vasta ilmestynyt Yhdysvalloissa, mutta mikäli nettivideoihin on uskominen, laite on jo murrettu hakkerien toimesta.

Viikonlopun aikana nettiin levisi huhuja miekkosesta, joka oli onnistunut pyörittämään NES-emulaattoria omalla PlayStationillaan. Huhujen tueksi ilmestyi myös videota, jonka alkuperästä tai luotettavuudesta ei kuitenkaan ole tietoakaan. Innokkaat koodarit ovat myös onnistuneet asentamaan omia Linux-versioitaan konsolille. Siihen ei kauaa mennyt.

Video ei näytä paljoa. Ruudulla pyörii pätkä Super Mario -peliä jonkinlaisen ikkunoidun käyttöliittymän kautta. Tämän jälkeen kone palaa Linux-käyttöliittymän komentotilaan, josta se bootataan takaisin PlayStation 3 -tilaan. Nähdyn perusteella ei pysty vielä sanomaan varmasti, onko videon sisältö autenttista vai ei. On täysin mahdollista, että ”emulaattori” on vain PlayStation 3:n mediasoittimella toistettu video tai vaikka Flash-ohjelma. Historia ja muut netistä löytyneet videot kuitenkin tukisivat myöntävää vastausta.

Hardcore-pelaajat muistanevat vielä PSP:n ensimmäiset päivät. Laite ei myöskään ehtinyt olla markkinoilla kuin joitain päiviä, ennen kuin se oli jo murrettu. Alustan ympärille on muodostunut tämän jälkeen aktiivinen ohjelmointiskene, joka tuottaa erilaisia emulaattoreita ja omia pelejään. Samalla hakkerit ja Sony käyvät omaa kilpailuaan, kun firma pyrkii suojaamaan laitetta uusilla päivityksillä ja hakkerit etsivät keinoja näiden ohittamiseen. On myös hyvä huomata, että juuri kotipolttoisen softan ajaminen on myynyt PSP:n monelle, joka ei muuten olisi ollut laitteesta lainkaan kiinnostunut.

Hakkerointia puoltaisi myös laitteen ajama Linux-pohjainen käyttöliittymä. Asiansa osaava käyttäjä saa Linuxin avulla aikaan miltei mitä tahansa ja monet veikkasivat jo ennakkoon, että PlayStation 3 murtuu nopeasti tätä kautta.

Ei-rampautettu versio Linux-käyttöliittymästä onkin todistetusti jo asennettu PlayStation 3:lle, sillä YouTubesta löytyi myös video, jossa ’Klippoth’ pyörittää koneellaan Fedora-Linuxin PowerPC-versiota.

Katso video YouTuben kautta.

Linuxia PlayStation 3:lla