UUSIMMAT

Kovaa peliä Bostonissa – potkuja satelee

27.10.2012 17:00 | Juho Anttila

Zynga

Kun sataa, sataa sitten kaatamalla. Tältä näyttää tällä hetkellä Bostonissa, jonka peliteollisuutta on kohdannut melkeinpä irtisanomisaalto. Monoa on nimittäin jaettu pelikehittäjien takamukseen useammankin firman toimesta.

Aallon aloitti Foundation 9:n lastenpelejä tuottava ImaginEngine-studio, joka suljettiin kokonaan. Työnsä menetti 25 kehittäjää. Pari päivää sitten massiivisissa vaikeuksissa rämpivä Zynga pisti päreiksi koko Bostonin toimistonsa. Leipäjono kutsui 50 työntekijää.

Tuoreimpina potkujen jakelijoiden joukkoon ilmoittautuivat Lord of the Rings Onlineä kehittävä Turbine ja musiikkipelitalo Harmonix. Ensiksi mainittu ei paljastanut potkujen laajuutta, mutta syytti tapahtuneesta markkinatilannetta.

Harmonix puolestaan selitti alle kymmentä työntekijää kohdanneita potkuja normaalina kehityssykleihin kuuluvana työvoiman säätelynä. Samanaikaisesti Harmonix kuitenkin etsii uusia työntekijöitä. Ainakin suomalaisesta näkökulmasta hieman epäilyttävää toimintamallia on kritisoitu viime aikoina muun muassa Double Finen Tim Schaferin toimesta. Eihän potkujen jakeleminen aina viimeisimmän projektin valmistuessa kieltämättä kuulosta kovin pitkäjänteiseltä toiminnalta.

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta

PopCap uudelleenorganisoi 96 ihmistä pihalle

Resident Evilin tekijä potkii neljänneksen hemmoistaan

Blizzard pudotti ISON irtisanomispommin

Lue myös

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC)

Defiance-ensikosketus – räiskintämorppausta tv-sarjan maisemissa

Isoveli valvoo kuinka pelaat

Skyrimille ylivertainen kultainen ilotikku

Keskustelu

Onhan tuo totta, että kovasti on tasoa kevennetty. Kyllä miän itse silti edelleen mielellään Lotroa pelailen, mutta peliseuran etsimisen tarve on kyllä hävinnyt melkein olemattomiin. Saas nähdä miten Rohanin mega raidit muuttaa tilannetta. Toivottavasti sinun toivomaasi suuntaan!

Ei voi iloita, mutta Turbinen irtisanomiset eivät todellakaan yllätä. Pidin LoTROa pitkään kotimorppinani, ja aika katkerana on saanut seurata pelin systemaattista pilaamista.

Kultakaudellaan LoTRO onnistui olemaan paljon enemmän kuin quest-hub-pohjaiselta WoW-kloonilta voisi odottaa. Pelimaailma on avoin ja immersiivinen, ja pelissä on Tolkienista ammentava vahva tunnelma. Eeppiset tarinaa eteenpäin vievät ryhmäquestit olivat aikanaan hämmästyksen aihe. Taistelumekaniikassa ja luokissa on yllättävää hienostuneisuutta, kuten kunnollinen crowd control. Pelaajayhteisö Laurelin-serverillä oli kirkkaasti paras, mitä olen morpeissa nähnyt. Oikeasti roolipelaavaa porukkaa näki säännöllisesti.

Valitettavasti linja on jo kauan, kauan on pelkkää alamäkeä. LoTRO:a on raivokkaasti vedetty kohti helppoa yksinpeliä. Eeppisten questien muuttaminen soolottaviksi mursi pelin hengen; vedin killassa ohjattuja eventtejä, ja vaikutus oli ilmiselvä. Lorienin jälkeen uusi sisältö on ollut yhä huonompaa. Rise of Isengard oli hirvitys: lisäosa jossa oli ainoastaan soolo-questejä. Päälle tuli myöhemminen instanssipaketti, mutta senkin kanssa Turbine tunnusteli olisiko porukka valmis maksamaan siitä erillishinnan.

Eihän se groupin etsiminen päiväkausia ollut hauskaa, mutta kun epic questin sai lopulta tehtyä, sen paremmalta se tuntui. Sooloaminen ei tuntunut miltään. Jotain oli ilmeisesti pakko tehdä, mutta vaikka mentor-moodi olisi ollut paljon fiksumpi ratkaisu.

F2P on oma lukunsa. Turbinen mallia on kiitelty, eikä siinä sinänsä ole vikaa. Ongelma on liitännäisilmiöt. Peliä on helpotettu ja tyhmennetty, ja online-shoppiin on ilmestynyt yhä räikeämpää pay-to-win kamaa. UI tungettiin täyteen mainosikkunoita. Tuloksena pelaajayhteisö muuttui. Turbine joutui toteamaan, että f2p toi uusia pelaajia, mutta nämä ovat casuaalimpaa väkeä — ja samalla vanhaa pelaajakuntaa on menetetty.

Muropaketin uusimmat