UUSIMMAT

Kuka pelkää mustaa miestä? No ainakin Rust-pelin pelaajat, näemmä!

25.05.2015 12:45 | Miikka Lehtonen

Rust

Rust-selviytymispelissä on tähän asti pelattu vain tasaisen valkoisen ihmismassan keskellä. Tuore päivitys kuitenkin arpoo jokaisen pelaajan ihonvärin. Nettikansa ei tästä tykännyt ja nyt käynnissä on kauhea selitys siitä, miksi mustan ihonvärin vierastaminen ei todellakaan ole rasismia.

Rust on jälleen yksi zombi-minecraft-selviytymissaari-henkinen moninpeli. Vielä kehityksessä olevassa pelissä ollaan tähän asti pelailtu vain yhdenlaisilla hahmoilla: kaljuilla valkoisilla miehillä. Tuore päivitys kokeilee kuitenkin jotain uutta. Kun pelaaja luo hahmonsa, sille arvotaan SteamID:n perusteella kasvot, pään muoto ja myös ihonväri. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki pelaajat eivät ole enää valkoisia. Kuten arvata saattaa, tämä on saanut aikaan melkoisen paskamyrskyn.

On melkoisen huvittava katsella, miten pelin Steam-foorumeilla ja Twitterissä postaillaan pitkiä avautumisia siitä, miten ei TODELLAKAAN ole mitenkään rasistista olla järkyttynyt ja loukkaantunut siitä, että JOUTUU pelaamaan mustalla miehellä. Ehei, tässä on kyse vain siitä, että pelaajilta on nyt viety vapaus valita! Koska aiemminhan sitä vapautta riitti pelissä, jossa kaikki olivat valkoisia. Ja nyt sitten kaikki pakotetaan olemaan jotain ihmeen värillisiä tyyppejä! 

Hieman yllättäen AlJazeera-uutissaitti on kunnostunut kirjoittamalla aika mainion blogipostauksen taustalla olevista ilmiöistä, pelaajien käyttämien argumenttien loogisista virheistä ja muista kivoista bongauksista, mitä jutussa voi tehdä. Ja toki mukana on myös paljon kuvakaappauksia ”emmä oo rasisti mutta emmä haluu olla mustakaan” -tason argumenteista.

Lähde: AlJazeera

Keskustelu

@10 Koska kukaan ei halua pelata arvotulla, vaan haluaa itse kustomoida oman hahmonsa ulkonäön, joka pitäisi mahdollistaa. Monet haluavat pelata itsensä näköisellä hahmolla, joten miksei voida lisätä helposti toteutettavaa kustomointi valikkoa, arvotun ulkonäön sijaan?

@4: ylivoimainen enemmistö peleistä on sellaisia, joissa ei ole pelihahmolle muuta vaihtoehtoa kuin valkoinen heteromies. Jotain sellaisia on, jossa päähenkilö on aina valkoinen heteronainen. Ja sitten on sellaisiakin, jossa päähenkilö on aina musta heteromies. Ja sellaisia, missä päähahmo ei välttämättä ole ihminen lainkaan. Pelin hyvyys ei tästä riipu.

Little Big Planetin tai Meatboyn pelaamatta jättäminen siksi että sen päähenkilö ei ole ihminen kuulostaisi perin oudolta.

@5: kun aiemmin pelaajahahmona oli vain valkoisia, se ei ollut ongelma. Nyt kun ei ole, niin se on ongelma. Ja sekö ei muka ole rasisimia?

@9: miksi se, että hahmosi ARVOTAAN on niin ylivoimainen mekaniikka?

Ala-arvoinen kirjoitus. Miksi se että haluaa pelata itsenään fantasia maailmassa on rasistista? Valoja päälle, ei aleta tekemään tästä toista tumbluria. Vai mitä Miikka?

Juu ihan vitun nero blogipostaus. Kyseinen ”toimittaja” mikä lie kutsuu yleisesti valkoisia ihmisiä termillä ”the privileged”. Hämmästyttää aina miten tällaista huoletonta, kokonaisen ihmisryhmän niputtamista yhteen, on täysin sallittua tehdä kunhan kohdeväri on vain oikein.

Miksi ei-valkoisilla on etuoikeus rasismiin?

Porukka haluaa kustomoida itse hahmonsa aina tämän ihonväristä lähtien. Mikä helvetin ongelma siinä voi olla muiden, kuin psykoottisten äärisuvaitsevaisten mielestä?

Taas yksi asia mistä ei saa ilmaista mielipidettään, koska razzizmi. Vähän sama kuin se, että kaikki ne on pedofiileja, jotka eivät kannata netin sensuuria. Tai se, että kaikki jotka kritisoivat maahanmuuttopolitiikkaa ovat rasisteja.

Ottakaa siis huomioon että aiemmin erivärisiä ihotyyppejä ei ollut, nyt kun ne on lisätty peliin niin on täysin normaalia toivoa että niiden väliltä saisi valita ilman että tulee leimatuksi rasistiksi. Jos aiemmin pelaajahahmoina olis ollut pelkästään mustia niin asia olisi monelle ollut ihan ok, siis ainakin siihen asti kun eri ihonvärit lisättiin.

No onko tämä nyt jotenki hirvee uutinen? Ainakin itse tykkään pelata valkoisella heteromiehellä, ei siksi että olis minkäänlaisia poliittisia, rasistisia, seksistisiä tai muitakaan ihmeellisiä syitä vaan pelkästään koska olen sellainen IRL ja tykkään tehdä peleissä itseni kaltaisen pelihahmon. Minulle ongelmaa ei olisi aiemmin ollut, nyt se on. Jos ostaisin Rust:in niin tottakai mainitsisin asiasta koska näen että ihonvärin valitseminen pelaajahahmon luonnissa olis helppo toteuttaa.

Heh. Ei voi olla totta? Mitä vitun väliä minkä värisellä pelaa? Jos vaihtoehtona on kalju valkoinen niin kaikki muut vaihtoehdot ovat parempia;)

”Rust on jälleen yksi zombi-minecraft-selviytymissaari-henkinen moninpeli.”

Niin sitä vaan, että zombit poistettiin Rustista jo yli vuosi sitten.

Voiko Rustissa pelata naisena vai onko tämäkin peli taas vain yksi patriarkaalisen sortoyhteiskunnan manifestaatio?

Muropaketin uusimmat