UUSIMMAT

Kulttuurieroja, rasismia vai röyhkeää piittaamattomuutta? Japanilaispomot murskasivat jenkkistudion pelin ja tekivät työnteosta painajaisen

09.07.2015 22:00 | Jukka O. Kauppinen

Yhdysvallat ja Japani. Kaksi eri kulttuuria, kaksi (tai oikeastaan useampia) tapoja tehdä töitä. Ja joskus eri näkemykset eivät istu millään tapaa yhteen.

Esimerkkejä riittää. Vanhan Segan, siis sen konsolivalmistajan, USA:n ja Japanin osastot toimivat hyvin eri tavoin. Nintendo värväsi amerikanvalloitustaan varten kovan paikallisen tiimin, joka sekin teki jutut omalla tavallaan. Se mikä toimii yhdellä mantereella ei välttämättä toimi mitenkään toisella.

Se jäi huomaamatta Nintendolta, kun jenkkiläinen Nintendo Software Technology -kehittäjätiimi työsti Wii-konsolille Project H.A.M.M.E.R. –nimistä räiskintäpeli. Projekti ei vain oikein edennyt alkuvaiheen jälkeen, kun amerikkalaisen tiimin ja Japanissa olevan johtoryhmän visiot eivät kohdanneetkaan. Projekti jumahti ensin laadullisiin ongelmiin, eikä ratkaisusta päästy yksimielisyyteen. Jenkkitiimi kun olisi halunnut viilata ensin sisältöä ja pelattavuutta, Japanista taasen vaadittiin grafiikkaremonttia.

Erimielisyykset kulminoituivat, kun Japanin pomot eivät enää kuunnelleet ketään muita kuin tiimin japanilaisia jäseniä, irtisanoivat pääsuunnittelijan ja onnistuivat ajamaan kehitystiimin työmoraalin niin alas, että väki mieluummin läksi lätkimään.

Sama poppoo oli tehnyt aiemmin muun muassa pelit Mario vs. Donkey Kong ja Metroid Prime Hunters, joten kyllä sakki pelejä osasi tehdä. Nintendon japanilaisjohdon räikeä rasismi kuitenkin teki selvää niin tiimistä kuin pelistä.

Japanihan on yhä edelleen yksi niin sanottujen sivistysmaisen rasistisimpia ja sisäänpäin kääntyneimpiä valtioita.

Lue juttu: Nintendo’s alleged nationalism and “awful” working conditions killed Wii game

Lisää aiheesta

Apple palautti poistetun sisällissotapelin myyntiin 

Apple sensuroi Amerikan sisällisotaa käsittelevät pelit koska niissä on etelävaltioiden lippu

Kuka pelkää mustaa miestä? No ainakin Rust-pelin pelaajat, näemmä! 

Rasistiset videopelit ratsastavat vihalla 

Vuoden ärsyttävin pelihahmo olikin rasistinen! 

Keskustelu

Kyllä Japanissa rasismia on, on olemassa he ja länsimaiset ihmiset, raja on jyrkkä muuri jota kukaan länsimainen ei voi ylittää kokonaan.
Japani on yksiä haastavampia paikkoja, se mikä päällepäin näyttää hienolta ja luo kohteliaan kuvan Japanista, on vain lumetta.
Se että yrittää pysyä kärkimaana, aiheuttaa suuret paineet ja siinä ei kohteliaisuutta ole kun puhutaan työnteosta. Sen takia niin monet tuhannet päättävät päivänsä, koska paineet ovat liian suuret. Länsimainen ihminen ei vaan koskaan näe pinnan alle.

@3 @7

Nationalismi on sitä että suositaan omia koska halutaan tukea/ylläpitää omaa kulttuuria jne., rasismi on sitä että vihataan muita koska ihonväri, kulttuuri, jne.

Nuo ehkä ilmenee samankaltaisena syrjivänä käytöksenä mutta ovat lähtökohtaisesti täysin eri asia. Samalla tavalla kun positiivinen syrjintä esim. työhaastatteluissa, nationalismi pyrkii parantamaan tietyn ryhmän olosuhteita loukkaamatta silti toisia ryhmiä. Syrjintää yhtäkaikki mutta ah niin poliittisesti korrektia.

Nipponit sentään vielä ylpeitä omasta maastaan ja kulttuuristaan, soisi suomessa samaa.

Jukan kirjoitusten taso on laskenut kyllä huonosta luokattomaan. Pitää vissiin alkaa jo juttuja selatessa katsoa ettei osu tällaisiin liukumiinoihin mitä JOK suoltaa.

Tai lopettaa koko sivulla käyminen

Harmi

Monikansallisissa yrityksissä ulkomailla toimiva sivukonttori on aina heikoilla pääkonttoriin nähden. Aina. Ei ole mitenkään leimallista Japanille ja Jenkeille. Sama potkii nyt Suomea firmojen omistusten karattua suureen maailmaan.

Sitä en ihan ymmärrä, miten näinkin tavanomaiselta kuulostavasta tapauksesta on noussut uutinen, näinkin suurten sanojen kera. Mätäkuun sivuntäytettä?

”kun amerikkalaisen tiimin ja Japanissa olevan johtoryhmän visiot eivät kohdanneetkaan.”

Ainiin, olisi varmaan vapaudenpuolustajien kannattanut kuunnella sitä _johto_tiimiä, eikä inttää vastaan. Lopputulos on se, että johtoryhmä sitten antoi lähinnä ohjeita japanilaistyöntekijöille jotka ilmeisesti ainoina suostuivat kuuntelemaan niitä?

Niin että kumpi puoli tässä nyt sitten oli se rasistinen? Jenkit jotka ’muricapäissään eivät miltään pearl harborin pommittajilta ohjeita ota, vaikko japsit jotka eivät taivu Hiroshiman ja nagasakin tykittäjien tahtoon?

Ihme että näitä kulttuurieroja ja rasismia ollut yhtään esimerkiksi Rarea tai Retro Studiosin kohtaa? Nintendo laadunvalvonta omiin peleihin on yksi maailman parhaista.

Sori vaan mutta vaikuttaa ihan helvetin vähäpätöiseltä episodilta. Mitä sitten jos japanilaiset suosi omiaan, kun ei kerta jenkkien kanssa kohdanneet ajatukset? Olkoon vaikka sitten rasismia. Tässä koitetaan nyt vääntää juttu siihen, että japsien rasismin takia se meni vituiksi vaikka selvästikin se rasismi tuli vasta jälkikäteen niiden ongelmien lieveilmiönä. Monesti unohdetaan, että rasismi voi olla myös seurausta jostain eikä aina vaan syy (ei vaan oo suvakkien ym maailmanparantajien mieleistä). Ei se siitä välttämättä yhtään hyväksyttävämpää tee, mutta ei nyt vittu vaan kiinnosta. Rasismista ruikutetaan siihen tahtiin joka puolella, että kiintiö on pikkuhiljaa täynnä. Tästä voivat siis suvakit syyttää itseään, tarpeeksi kun ratsastetaan jollain asialla kun siltä tuntuu, niin se saturoituu ja ykskaks siihen kuoppaan vajoaa sitten ne oikeatkin jutut.

Hitto, olisipa tiimin otettu afrikkalaisia moniosaajia, taatusti olisivat koodanneet pelin kuntoon! Hitto miten rasistisia nuo rasistiset japanilaiset onkaan.

Kyllä se kovasti rasismilta haiskahtaa jos kuunnellaan vain ”oikeanvärisiä” tiimiläisiä ja onnistutaan saamaan koko ”vääränvärinen” tiiminosa irtisanoutumaan. Tuleekos tässä nyt yllätyksenä jollekkin että myöskin länkkäreitä kohtaan voidaan olla rasistisia vai onkos tässä kenties kyseessä se yleisempi ilmiö että ihmiset täällä alkavat olla allergisia koko sanalle?

Nationalismilla yleisesti tarkoitetaan oman kansan ja maan suosimista ja rasismilla taas muiden kansojen epäsuosimista ja ala-arvoista kohtelua. Yleensä ne kävelevät käsikädessä ja tuossa tapauksessa on viitteitä kummastakin.

Yleensä vaan ammattilaispiireissä ei ole tapana syyttää entisiä työnantajia, varsinkaan rikoksista joita on vaikeaa jälkikäteen todistaa. Siksi tässäkin on entisten työntekijöiden viisaampaa käyttää laimeampaa sanaa ”nationalismi”, kun taas Dome joka ei joudu sanoistaan mitenkään vastuuseen voi käyttää kumpaa tahansa ilmaisua.

Pomot Japanissa eivät tykkää tai eivät vain ole samaa mieltä jenkkitiimin kanssa niin tietenkin kyse on rasismista.

Oikeasti, nyt on niin luokattoman huonoa journalismia, että hävettää moista lukea. Vääristellään lähdetekstin antamia tietoja ja uutissivuston artikkelin sijasta muistuttaa jotain sekavaa vihanpurkausta suomi24:ssä. Tätä roskaa ei voi laittaa edes Domen ”rennon otteen” piikkiin.

Jäikö jokin arvosteluversio saamatta vai mistä nyt kenkä puristaa?

Eli Nintendon japanilaisjohto on rasistinen? Ei jumalauta mitä paskaa tuo Jukka oikein suoltaa nyt! :D

”Alkuperäisessä lähteessä muuten puhutaan nationalismista, mistä kirjoittaja veti mukaan rasismin?”

Ovathan nuo monesti selkeästi yhteydessä toisiinsa, tässä (Japani) kontekstissa ihan käypä sana.

”…työsti Wii-konsolille Project H.A.M.M.E.R. –nimistä räiskintäpeli.”

”…niin sanottujen sivistysmaisen rasistisimpia…”

Alkuperäisessä lähteessä muuten puhutaan nationalismista, mistä kirjoittaja veti mukaan rasismin?

Muropaketin uusimmat