UUSIMMAT

Kuluttajat voittivat… vai voittivatko?

20.06.2013 12:27 | Miikka Lehtonen

Microsoft sitten teki sen, mitä kuluttajat vaativat ja huusivat. Pari viikkoa sitten julkistetut ja sittemmin metritonnin paskaa Microsoftin niskaan tilanneet DRM-suunnitelmat ovat historiaa. Täyskäännöksen jälkeen kaikki toimii kuin ennenkin. Kuluttajat hurraavat, mutta hurraavatko he nyt omaa tappiotaan?

Microsoftin paljon puhutut DRM-viritelmät eivät nyt välttämättä enää kaipaa kamalasti esittelyä, mutta kerrataan silti pääkohdat. Ideana oli, että Xbox One – tai Xbone, kuten se interwebsissä tunnetaan – siirtyisi Steam-henkiseen ajattelumalliin, jossa pelit eivät ole enää fyysisiä levyjä, vaan digitaalisia oikeuksia. Kun ostat pelin, ostat oikeasti lisenssin sen pelaamiseen. Levy olisi vain arvoton toimitusmetodi, jonka rinnalla pelit voisi ostaa samaan aikaan myös digitaalisesti.

Uudistus toi mukanaan paljon ikäviä asioita, kuten sen, että pelejä ei voisi jatkossa enää myydä kavereilleen, vaan ainoastaan hyväksytyille jälleenmyyjille, joilla on laitteistot lisenssien nollaamiselle ja muille tarvittaville kevätjuhlaliikkeille. Positiivisella puolella pelilevyt muuttuivat tarpeettomiksi, koska pelit asennettiin kiintolevylle ja niiden lisenssit paritettiin käyttäjätunnuksiin. Niinpä pelejä olisi voinut pelata ilman pelilevyn asemaan pistämistä, mikä on kaikkien sirkkeliäänisiin DVD-asemiin kyllästyneiden mielestä ainakin kivaa.

Toisaalta kolikon kääntöpuolella uudistus tarkoitti sitä, että Microsoftin täytyi pystyä valvomaan aktiivisesti, miten näitä lisenssejä käytettiin. Käytännössä Xboxin piti siis soittaa kerran päivässä kotiin ja varmistaa, että vain yksi käyttäjä yritti pelailla tiettyä pelikappaletta. Ja niin Xbox One ei olisi toiminut ilman nettiyhteyttä yli päivää. Paska juttu vaikka juhannukseksi mökille lähtevien tai Yhdysvaltojen asevoimissa palvelevien kannalta.

Nyt Microsoft siis teki täyskäännöksen. Kaikki tämä on historiaa. Pelejä ei sidota lisenssillä käyttäjätunnukseen, niitä ei pelata ilman pelilevyä, Xboxin ei tarvitse tarkistaa mitään keneltäkään ja pelin pelattuaan sen voi vaikka myydä naapurin Simolle ilman kenenkään lupaa. Hyvä juttu, vai mitä? Tavallaan, mutta ehkei sittenkään.

Heti alkuun täytyy nimittäin hyväksyä yksi perusasia: tulevaisuus on digitaalinen. Piste. Myös konsolien tulevaisuus on digitaalinen, sillä edessämme on taas kahdeksasta kymmeneen vuotta kestävä konsolisukupolvi. Muistele, millainen digilevityksen tilanne oli vuonna 2005 tai 2003. Mieti, miten paljon kehitystä sittemmin on tapahtunut ja pohdi myös sitä, että kehitys tulee vain kiihtymään seuraavan vuosikymmenen aikana.

Koska digitulevaisuus on väistämätön, olisi kaikkien eduksi, jos konsolit suunniteltaisiin alusta saakka se mielessä. Sitten konsolivalmistajien ei tarvitsisi parin vuoden kuluttua viritellä niihin mitään ihmeellisiä purkkaviritelmiä, jotka eivät tarjoa puoliakaan kehittyneempien ekosysteemien – kuten Steamin – hyödyistä tai mahdollisuuksista. Ja nyt tällä saralla otettiin jättimäinen askel taaksepäin.

Onnistuessaan Xbox Onen filosofia olisi avannut oven vaikka miten monipuolisille uusille jutuille. Digitaalisille pelivuokraamoille, Steam-henkisille alennusmyynneille, paremmalle arvostelu- ja promokappaleiden jakelulle ja ties mille muulle. Toki tämä on kaikki vain potentiaalia. Ei ole mitään takeita siitä, että Activision, EA ja muut suuret pelijulkaisijat haluaisivat lähteä tälle tielle. Jos heiltä kysyttäisiin, moni voisi olla ihan tyytyväinen siihen, että kuluttajat saavat ostaa 69 euron pelejä tiukemmilla rajoituksilla kuin ennen.

Mutta ehkä ei kuitenkaan. Samat jälleenmyyjäthän sitä Steamissakin pyörivät ja pelejään huimilla alennusmyynneillä tarjoavat. Kyllä he ovat nähneet Steamin myyntiluvut ja tietävät, että roima peliale tarkoittaa satojen, ellei tuhansien prosenttien korotuksia myynneissä. Siis ihan euromäärissä mitattuna. Jää nähtäväksi, miten pelien digimyynti Xbox Onella nyt sujuu. Microsoft tiettävästi aikoo yhä tarjota kaikki omat pelinsä sekä levy- että digiversioina. Oletettavasti myös pelijulkaisijat, sillä digipeliä on paha viedä vaihtoon Gamestopiin.

Steam oli muutenkin ajankohtainen verrokki Xbox Onesta puhuttaessa, sillä moni käytti sitä esimerkkinä siitä, mihin Xbox Live voisi tulevaisuudessa pystyä. Monen muun mielestä vertaukset eivät olleet päteviä, koska Steam ja Xbox Live ovat hieman erilaisia palveluita. Steam on pidetty ja hyväksytty, siinä on sitä ja siinä on tätä. Niin on. Mutta ei ollut.

Kun Steam lanseerattiin vuonna 2003, se oli vihattu. Nettifoorumit olivat täynnä porua ja herjaa, eikä juuri kukaan asentanut sitä. Kun Counter-Strike ja Half-Life 2 vaativat sitä, Valve sai niskaansa kilotonneittain paskaa. Vaadittiin vuosikausien ahkeraa PR:ää ja erittäin hyviä päätöksiä, ennen kuin Steamista tuli se PC-pelaamisen jätti, jollainen se on nykyään. Näin olisi voinut käydä myös Xbox Livelle. Tai ehkä ei.

Eräs kysymysmerkki on myös se, mitä peleille nyt tapahtuu. Xbox Onen julkaisupelit olivat jo aika pitkällä kehitysprosessissaan ja tähän saakka pelikehittäjät ovat voineet luottaa siihen, että Xbox on kiinni verkossa. Ei siihen toki ole aivan yksisilmäisesti tuijotettu, sillä pelienhän on taattu toimivan myös offline-tilassa 24 tuntia. Mutta kun moni peli on aikonut käyttää Microsoftin cloud-teknologiaa parempien tekoälyrutiinien latailuun, tiedon varastointiin ja muihin aika tärkeisiin juttuihin, miten näiden ominaisuuksien nyt käy? Saavatko verkon ulkopuolelle jäävät vain huonomman pelikokemuksen vai lirahtiko nyt pisara kaikkien muroihin?

Mielestäni ongelma ei ollut missään vaiheessa se, että Microsoftin ideat olisivat olleet erityisen huonoja tai konsolipelaamiseen huonosti sopivia. Niiden takaa paljastuu fiksuja ja hyviä tarkoitusperiä, jotka toteutuessaan olisivat voineet tehdä konsolipelaamisesta ja pelien käsittelemisestä kaikin puolin mukavampaa.

En myöskään henkilökohtaisesti pidä sitä suurena juttuna, että Xbox One toimii (tai olisi toiminut?) vain 21 maassa. Microsoft on taatusti ynnäillyt näiden maiden myyntilukuja ja tullut siihen johtopäätökseen, että valtaosa heidän yleisöstään on nyt katettu. En yllättyisi, jos luku olisi 90%:n tai 95%:n luokkaa. Microsoftin kanssa läheisessä yhteistyössä olevien toimittajien mukaan ne eivät ole kaukana todellisuudesta. Loput olisi voinut hoitaa myöhemmin, kuten varmasti olisi tehtykin. Parempi julkaista aluksi rajoitetusti mutta toimivasti kuin levittäytyä liikaa ja kompastua lähtöviivalla.

Ongelma oli pikemminkin siinä, miten asia esitettiin. Alusta saakka Microsoft puhui vain uudistusten huonoista puolista ja rajoituksista. Ne vähäiset hyödyt, joita firma esitteli, olivat naurettavan vähäpätöisiä kuluttajilta vietäviin juttuihin verrattuna. Ongelma oli osittain siinä, että Microsoftilla ei tällä hetkellä ole kunnon äänitorvea. Sellaista Peter Mooren korviketta, joka osaa olla sympaattinen ja esittää ikävätkin asiat niin, että ne eivät järkytä niin kamalasti. Don Mattrickin sliipattu bisnesklubicharmi vetoaa ehkä osakkeenomistajiin mutta ei pelaajiin. Ja tuntuu siltä, että kyseessä ei ehkä ole vain imago- vaan filosofiakysymys. Itsekin vaatimattomista olosuhteista itsensä huipulle työskennellyt Moore tuntuu ymmärtävän kuluttajia paljon paremmin kuin keskiverrot Ivy League -kouluista valmistuneet pepsodent-hymyt.

Ja ehkä osittain tästä johtuen kyseessä ei ollut pelkästään PR-katastrofi (miten muuten luonnehtia tilannetta, jossa viisi pomoa puhuu ristiin toistensa yli?) vaan suunnitteluvirhe. Ehkä niitä kunnon hyötyjä ja hyviä puolia ei juuri ollutkaan? Oikea tapa hoitaa digisiirtyminen kun on tehdä digitaalisesta vaihtoehdosta kuluttajalle hyödyllisempi ja houkuttelevampi vaihtoehto, jolloin käyttäjät siirtyvät sinne itsestään ja mielellään. Pakottaminen ja oikeuksien poistaminen ei ole ikinä hyvä ratkaisu.

Toki tulevaisuus oli myös pieni huolenaihe. Valve on luvannut, että jos Steam joskus ajetaan alas, heillä on menetelmät ja suunnitelmat, joilla kaikki Steam-pelit vapautetaan ne ostaneiden pelattavaksi hamaan loppuun saakka. Olisiko Microsoft tehnyt saman? Historia ei varsinaisesti tue tätä käsitystä. Koitapa huviksesi pelata jotain alkuperäisen Xboxin peliä Livessä. Ei onnistu, koska alkuperäisen Xboxin Liveä ei ole enää olemassakaan. Onko Xbox Onen Live 15 vuoden päästä? 20 vuoden? Tuskin.

Tämän kaiken huomioiden on todennäköisesti kaikkien eduksi, että Microsoft käänsi kelkkansa ja palasi vanhaan ajattelutapaan, joskin toivon hartaasti, että negatiivinen vastaanotto ei ole oikeasti se merkittävä taka-askel digitaaliselle tulevaisuudelle, jolta se nyt näyttää. Toivon ja uskon, että Microsoft ei kokonaan hylkää ideoitaan vaan että se palauttaa ne piirrustuspöydälle. Lähtökohdat ja tavoitteet olivat kunnioitettavia, mutta viesti oli aivan väärä, samoin kuin lähestymistapakin.

Toivon hartaasti, että digitaalinen tulevaisuus pidetään mielessä ja tapetilla, kun uusi sukupolvi alkaa, sillä se on lopulta paitsi kuluttajan etu, myös väistämätön tulevaisuuden perusedellytys.

Keskustelu

Ja siis Microsoft ei tässä peräytynyt konsolinsa online-palveluista vaan riisto-drm:stä. Ne ovat edelleen kaksi eri asiaa.

Hävytöntä paskapuhetta tämä artikkeli. Konsolien digitalisoituminen ei vaadi asiakkaita panttivankeina pitäviä drm:n muotoja, koska nykyisetkään semidigitaaliset romput eivät sitä vaadi. Kyse on vain ja ainaostaan kuluttajan orjuuttamisesta. Todellinen digitalisoituminen voi alkaa vasta sitten, kun mediatalot hyväksyvät sen tosiasian, ettei kuluttajan oikeuksia voi polkea mielivaltaisesti rahan takomisen vuoksi.

”Myös PSP/PSV/PS3/Xbox 360 -latauspelit, kaiketi myös iOS/Android-pelit, on sidottu tileihin.
Ei lisenssipohjaisuudessa sinänsä ollut mitään uutta edes konsolimaailmassa, mutta silti se närästi kansaa.”

Hieman eri asia sitoa lataus- tai puhelinpeli tiliin kuin varsinainen konsolipeli. Se ja sama jos PC-puolella näin on tehty iät ja ajat. Konsoli ei ole PC, pointti mikä on mielestäni yksi konsolin kulmakivistä, mutta moni ei sitä jostain syystä ymmärrä. Miksi kukaan haluaisi täysin ”suljetun ympäristön” PC:n? Ja ei, en tarkoita pelkästään käyttöliittymän suhteen.

Alkaa hieman tämä digitaalisen tulevaisuuden tavoittelu saavuttaa koomisia piirteitä…

”Hauskaa tässä on se, että tämä halo nousi näin kovaksi juuri Xbocxin kohdalla, vaikka PC;llä poelit ovat olleet jo hyvän aikaa sidottuja eri tileihin..”

Myös PSP/PSV/PS3/Xbox 360 -latauspelit, kaiketi myös iOS/Android-pelit, on sidottu tileihin.
Ei lisenssipohjaisuudessa sinänsä ollut mitään uutta edes konsolimaailmassa, mutta silti se närästi kansaa.
Kuvittelisin että tuo ehdoton nettipakko/kotiin soittelu oli se kaikkein kipein juttu. Se olisi pitänyt alkujaankin miettiä paremmin.

jok

Itse haluan vain ostaa pelini kaupasta tai nettihuutokaupoista. En yleensä osta pelejä suoraan julkaisupäivänä, koska keräilijänä se kävisi minulle kalliiksi. Sen sijaan ostan pelit yleensä jostain tarjouksesta tai käytettyinä vuoden tai pari myöhemmin. En myöskään pidä ajatuksesta, että pelini ovat jossain digitaalisella hyllyllä vaan haluan ne fyysisinä kappaleina ohjekirjoineen ja kansineen. Petyin tähän muutokseen jo aikoinaan PC:n kanssa, mutta edelleen toivoisin sen jatkuvan konsolipuolella — se on oikeastaan ainoa syy miksi konsolipelejä ostan. En myöskään halua, että kun serverit jonain päivänä lyödään jäihin niin konsolin voi kiskoa kaatopaikalle.

Microsoft itse sanoi, että always online DRM ei ole mikään asia, jonka voisi vain kytkeä pois päältä. Muutaman viikon päästä he kuitenkin ilmoittavat, että tätä ei tule. Pistää miettimään, että onko tämä vain nerokas pr-kikka, jolla ihmiset saadaan ostamaan konsolin, mutta sitten käykin selville, että julkaisijat hoitavat tämän always online DRM:n itse, kuten EA teki SimCityn kanssa?

MS:n aiemmat rajoitukset olivat hyvin pitkälti keinotekoisia, kuten niiden pyörtämisestä näkee. En näe mitään syytä, miksi konsolissa ei voi siltikin olla kaikkia niitä hyviä asioita ilman näitä rajoituksia. Peleissä ja niiden jakelussa voidaan aivan hyvin käyttää nettiä silloin kun se on saatavilla. Jos ei ole, niin sitten tarvitaan sitä kiekkoa ja nettia pakosti vaativat ominaisuudet jäävät pois.

Digitaalisessa jakelussakin on vielä paljon kehittämistä, nimittäin hinnoittelun suhteen. Steamissa kuin myös Playstation Storessakin monet uudet pelit ovat lähtöhinnoiltaan jotain 50-60 euroa samalla, kun voit tilata saman pelin jälleenmyyntikelpoisena levynä Zavvista tai muusta ulkomaisesta nettikaupasta n. 35-45 euron hintaan kotiin kuljetettuna. Itse ostaisin mieluusti suoraan digitaalisen version, jos hinta olisi kilpailukykyinen eikä kivijalkakaupan mukainen.

Erinomaista tekstiä! Vihdoin joku uskaltaa tästäkin näkökulmasta ajatella asiaa. Tulevaisuus tulee, eikä sille voi mitään. Fakta on se, että on vain ajankysymys, milloin fyysiset pelit häviävät kokonaan.

Hauskaa tässä on se, että tämä halo nousi näin kovaksi juuri Xbocxin kohdalla, vaikka PC;llä poelit ovat olleet jo hyvän aikaa sidottuja eri tileihin..

Kyllä melko moni peli on jäänyt PC:llekkin ostamatta vain sen takia koska se sitoutuu asennettaessa Steamiin, Originiin tai johonkin muuhun vastaavaan digitaaliseen ostopaikkaan. Ja näin estetään pelin myynti eteenpäin sitten kun se jää hyllyyn pölyttymään.

Tämän vuoksi kaikki nuo ei-jälleenmyytävät pelit tulee ostettua vasta muutaman vuoden julkaisun jälkeen, kun ne on kolahtaneet sinne alelaariin murto-osalla julkaisuhinnasta.

Toki jos peli on riittävän mielenkiintoinen että se ei varmasti jää muutaman kokeilukerran jälkeen keräämään pölyä, niin noilla DRM-rajoitteilla ei ole mitään väliä.

@9

Älä yleistä. Moni lainaa pelejään kavereille. Ja ennen kuin alat hehkuttamaan Microsoftin ”Family Sharing” -systeemiä, suosittelisin ottamaan asioista selvää. Kuinka innoissasi olisit jos tietäisit, että kyseisellä systeemillä voisit pelata noin tunnin kaveriltasi digitaalisesti lainaamaasi peliä, kunnes näytölle rävähtää BUY NOW -nappi?

Ottakaa hyvät ihmiset asioista edes jonkin verran selvää, ennen kuin ylistätte tai tyrmäätte niitä.

Infrastruktuuri ei todellakaan ole valmis tähän, ellei tahdo sen toteutuvan erittäin pienelle luokalle. Toki siitä pienestä eliitistä olisi voinut lähteä rakentamaan suurempaa, mutta MS sotki tämänkin tilaisuuden uskomattoman huonolla markkinoinnilla.

@ DeanSledgehammer: Xbonen nettiominaisuuksissa olisi kieltämättä ollut potentiaalia, mutta nykyinen infra epäilyttää hieman. Grafiikka- / fysiikkalaskennan siirtäminen konsolilta pilveen vaatii todella nopean ja pienellä vasteajalla varustetun yhteyden. Etenkin tuo vasteettomuus epäilyttää. Ja mitä sitten tapahtuu, kun kaista loppuu kesken? Odotellaan, että ne pilvessä lasketut grafiikat suvaitsevat saapua ruudulle? PC:n Steam vertailu ontuu tässä hieman, koska tietokoneet ovat muutenkin käytännössä jatkuvassa nettiyhteydessä. Konsoleilla se ei välttämättä ole ihan näin itsestäänselvää.

”Microsoftin markkinointi oli täysin surkeaa. En ymmärrä miten noin iso firma voi epäonnistua noin surkeasti tuotteensa markkinoinnissa.”
Agree’d. MS todellakin kusi markkinointinsa. Aloittivat TV:llä, kun olisi pitänyt aloittaa peleillä. (Tämä on oikeasti tärkeä kohta: Yleisö odotti _peli_konsolin julkaisua, he saivat julkaisutilaisuudessa digiboksin. Tämän jälkeen lumipalloefekti piti huolen lopusta.) Kun eivät riittävän ajoissa tehneet selväksi nettiominaisuuksia, ne joutuivat kertomaan niistä kerralla e3:n aikaan. Lopputulos: Kaikki keskustelu pyöri rajoitteiden ympärillä, mahdollisuudet unohtuivat. Rajoitteista puheenollen, miksi ne olivat niin järjettömän tiukkoja? Nettiyhteys 24h välein? Myös yksinpeleille? Eikö varmennus pelin ensiasennuksella olisi ollut riittävä? Missä kunnollinen offline-moodi? MS teki saman virheen kuin Windows 8:n kanssa: Se ei ymmärtänyt yleisöään eikä tullut vastaa riittävän ajoissa, joten se sai paskamyrskyn niskaansa. W8 on kätevä kosketusnäytillä, se on pakko myöntää, mutta työasemakäytössä se on täysi susi.

Tämä on klassinen tapaus, jossa kuluttaja on idioottia ja firman olisi vain pitänyt pitää kantansa. Infrastruktuuri on melkein sillä tasolla joka tarvitaan ja nyt olisi ollut täydellinen aika tehdä konsolien digitaali-muutos. Steam on loistava vertaus tähän, koska Steamkin aloitettiin aikaan, jolloin käyttäjät eivät olleet vielä täysin valmiita siihen.
Origin ja vastaavat näyttävät mitä tapahtuu kun tulee myöhässä kisaan: saa nopean startin koska voi ottaa mallia jostakin, mutta kaiken kuntoon hiominen on hidasta ja fanikuntaa on vaikea kasvattaa kopioimalla parempaansa, mutta yltämättä sen tasolle.

Microsoftin markkinointi oli täysin surkeaa. En ymmärrä miten noin iso firma voi epäonnistua noin surkeasti tuotteensa markkinoinnissa.
Aina netissä -ehto avaa vaikka mitä ovia, niin kehittäjille kuin julkaisijoillekin. Lehtonen luettelikin hyötyjä jakelupuolella, mutta jostain syystä kukaan(ei myöskään m$) ei ole juuri ottanut esille kehittäjille aiheutuvia hyötyjä.

Kehittäjät voisivat jakaa laskutoimituksia pilveen ja siten vapauttaa itse boxin tehoja muuhun tarpeelliseen. Tekniseltä puolelta tesselointi, osa fysiikkalaskuista, ambient occlusion ja vaikka dynaaminen ympäristön tuhoaminen voitaisiin ulkoistaa pilveen. Pilvessä voitaisiin laskea pelaajan ympärille kaikelle ympäristölle dmm-tyyliset hajoamiskohdat ja materiaali-arvot, jolloin saataisiin ennen näkemättömän dynaamiset ympäristöt.

Pelit voisivat tallentaa pelaajien toimintatapoja yksin- ja moninpeleistä ja käyttää niitä perinteisen tekoälyn lisänä. Kehittäjä tekee perinteisen tekoälyn ja sekoittaa eism. liikkumiseen pelaajien arvoja 20% tai valitsee joillekin vihollisille agressiivisien pelaajien taktiikoita etc.

En tiedä kuinka paljon tuosta on mahdollista käytännössä, mutta teoriassa ainakin. Ja on lukemattomia tapoja käyttää pilveä hyödyksi muuallakin peleissä, nämä tulivat mieleeni ensimmäisenä. se vain vaatii sen, että tekijä voi luottaa pelin olevan yhteydessä nettiin aina. Microsoft olisi voinut heittää tällaista markkinointia ja osa jengistä olisi ollut innoissaan always online-vaatimuksesta.

——————

Ja kuka oikeasti lainaa pelejä kavereilleen? Useammalle kuin parille?
Ei varmaan kukaan, mutta microsoftin lainaa 10(!) kaverille netin kautta oli ihan uskomattoman hyvän kuuloinen asia. Minä en lainaa pelejä kavereilleni tai pelejä heiltä, mutta tuollaisen digitaalisen systeemin myötä pelikirjastoni helposti moninkertaistuisi ILMAISEKSI.

Ja niitä pelejä olisi edelleen pystynyt myymään ja ostamaan käytettynä, mahdollisesti jopa samoihin hintoihin, koska Gamestop ja muut olisivat todennäköisesti karsineet tappiot omasta pussista ennen kuin nostaneet hintoja ja hidastaneet myyntiään. Koska peleillä on vain yksi jakelukanava, on minusta ihan suotavaa, että pelin kehittäjä saisi pienen korvauksen myös käytettyjen pelien myynnistä.

Rage kiteytettynä: Microsoft oli oikeassa ja kuluttajat, kuten kaikki yrittäjät tietävät, eivät tiedä mitä he haluavat.

”Niinpä pelejä olisi voinut pelata ilman pelilevyn asemaan pistämistä, mikä on kaikkien sirkkeliäänisiin DVD-asemiin kyllästyneiden mielestä ainakin kivaa.”

Pelilevyn asemaan pistäminenhän ON kivaa, ja on ratkiriemukasta kun asema liukuu suristen kiinni ja imaisee levyn sisuksiinsa! 12 vuotta pelanneena en ole vieläkään kyllästynyt :)

Ei tuo digi jakelu tulisi toimimaan juuri sen takia etten ainakaan itse luottaisi että m$ aikoo ylläpitää sitä verkkoa kun yhtiö julkaisee viidennen konsolinsa.

Steamin kanssa homma on eri. Valvella on oikeasti taloudellinen intressi pitää verkkoa pystyssä kun se ei ole sidottu tiettyyn laitteeseen, eikä nykyään edes tiettyyn käyttöjärjestelmään.

Voitaisiin jopa väittää ettet oikeasti omistaisi yhtään x1 peliä sillä ehdoitetulla mallilla, ja oston sijaan tätä transaktiota kutsuttaisiin vuokraukseksi. En ainakaan itse väittäisi ostamiseksi jos peli lakkaa toimimasta kun serverit ajetaan alas. Steamistä OSTAT oikeuden lisenssiin, ellei pelissä sitten ole joku lisä drm josta mainitaan erikseen.

Kommentoinnin avoimeksi jättäneestä nostouutisesta siirretyt kommentit alla:

PC menee omia polkujaan kaukana edellä kun konsolit jumittavat menneisyydessä.
20.6.2013 klo 15.11, turo_orvel

Sama juttu kuin Windows 8 kanssa.. kosketusnäytöt tulee olemaan tulevaisuudessa todella suosittuja, Microsoft pyrki ennakoimaan sitä Windows 8:lla koska monet pitää niin monia vuosia samaa käyttistä.
Kauhea poruhan siitä tuli kun ihmiset eivät osaa katsoa tulevaisuuteen.
20.6.2013 klo 15.17, khallerz

Kosketusnäyttö ja sen käyttö sopii ehkä jollekkin IT alalle tai näinpäin pois, mutta kotikäytössä en kyllä näe järkeä PCllä työntää sitä sormea ruutuun saadakseni liikuttaa vaikka RTS pelissä joukkoja. Hiirellä onnistuu paljon paremmin. Pelikäytössä ei mitään hyötyä. Muuten, no ehkä. Mutta itsekkin käytän kosketusnäytöllistä puhelinta koska pakko. Edelleen kaipaan normaalia näppäimistöä jossain määrin. Mutta en enää niin pahasti. Peli maailmassa konsolitkin jäisivät käytännössä turhiksi jos pelejä ei saisi hyllyyn tahi annettua kaverille lainaan. Voi olla, että tuo systeemi olisi toiminut jos olisi tehty kuten STEAMissa. Tosin tuo ”annan kaverille lainaan” ei kyllä ollut mitään lainaan antamista. Kuin trial version antaisi hetkeksi käyttöön. Kyllä, tuossa oli sitä potentiaalia mutta aivan liikaa DRMää silti. Kyseessä on silti konsoli, se mielletään konsolina, ei PCnä. Tulevaisuudessa meillä tulee olemaan vain PCitä, joissa jyllää jokin siru, joka tunnistaa onko se Sonyn vai Mikkisoftan, jolla saa sitten oikeuden pyörittää yksinoikeus pelejä. Mutta nyt, itse haluaisin vain pistää sen levyn sisään ja pelata. Kun kaverille voi sen sitten antaa lainaan kun on itse kyllästynyt ja saada kaverilta jokin sellainen mitä ei itsellä ole vastaavasti lainaan. Ainakin konsolien alkupäässä näin tuli tehtyä. Nyt loppuajasta kun pelitkin ovat vähentyneet tahi ovat siis multiplattareita, tulee ne laitettua PClle. Kuten varmaan teen myös seuraavassa sukupolvessa. Vain ”muutaman” yksinoikeuden tähden tulee sitten PS4 itselle taloon. Jotkut pelit tietysti pistän multiplattarinakin konsolille, koska ohjain. Kyllä, PClläkin voi ohjainta käyttää mutta se ei ole sama asia.
20.6.2013 klo 16.22, M454

>Heti alkuun täytyy nimittäin hyväksyä yksi perusasia:
>tulevaisuus on digitaalinen. Piste.
Ei lisättävää. Piste.
20.6.2013 klo 16.35, Jimppa

Vielä vastatakseni blogin kysymykseen: kyllä, kuluttajat voittivat. Ehdottomasti.

Miikka ei taida millään ymmärtää, että nykyinen infrastruktuuri ei yksinkertaisesti ole sillä tasolla, jotta digitaalinen tulevaisuus toteutuisi – vielä. Toki voit yrittää runnoa sen läpi ennen aikojaan, jolloin se jäisi suhteellisen pienen piirin konsoliksi. Tämä taidettiin vihdoin ja viimein ymmärtää Microsoftillakin.

Digitaalinen tulevaisuus pelimaailmassa on tietysti kaikille eduksi ja parhaaksi. PC puolella Steami jatkaa kasvuaan, mutta konsolipuolen ja PC-puolen digitaalisuus ei mene ihan 1:1 tällä hetkellä. Tiedän monia konsolimiehiä kuka ei halua/pysty panostamaan nopeampaan laajakaistaan, eri syistä johtuen. Ja sitähän se digitaalisuus vaatii, nopean nettiyhteyden. Ajan kanssa…

Mazikaze pohtikin jo tuota ”yksinoikeutta”, mikä olisi konsolivalmistajalla koskien digimyyntiä. Kyseistä ongelmaa ei ole PC:llä. Aikanaan kun siirrytään pääsääntöisesti digimyyntiin konsoleillakin, toivoisin sen näkyvän myös hinnoissa. Painatus-, kuljetus-, kivijalkakaupan kustannukset ovat kuitenkin satavarmasti suurempia kuin mitä digitaalisesta jakelusta syntyy.

Harmi että nyt rahaa syydetään edelleen ihmisille, jotka eivät tee mitään hyödyllistä (retail).

Steamiin vertaaminen ontuu siinä mielessä ,että vaikka Steam onkin ylivoimainen markkinajohtaja, ei se kuitenkaan ole monopoliasemassa digimyynnissä. Steam-lisenssejä myy monta eri firmaa, vaihtoehtoina on aina myös Origin, julkaisijoiden omat kaupat, levyversiot ja helppo piratismi. Nämä kaikki pakottavat myös Steamin kehittymään.

Jos digimyynti(tulevaisuuden ainoa vaihtoehto?) on Xboxilla täysin Ms:n käsissä, voidaan kerran laite ostamaan nakitettu kuluttaja pakottaa aika nihkeisiin hintoihin ja käyttäjäehtoihin.. Kynnys vaihtaa koko laite kilpailijan puolelle pelkästään kalliiden hintojen tai aiempaa heikompien oikeuksien takia on kuitenkin melko korkealla.

Steam-henkiset alet, helpot promo/arvosteluversiot, pelien vuokraaminen, pelien asentaminen kovalevylle jne. eivät myöskään vaadi toimiaksieen yhtään mitään kuluttajan nykyisiä oikeuksia polkevia ominaisuuksia. Ne voidaan kaikki toteuttaa niin, että kuluttajat saavat edelleen myydä ja lainata omistamansa pelin(lisenssin käyttää sitä).

Muropaketin uusimmat