Uusimmat

Kumpi oli ensin: täydennetty todellisuus munassa vai kanassa?

25.02.2015 19:00 Jukka O. Kauppinen

Virtuaalitodellisuus tekee tuloaan monelta suunnalta yhtaikaa, mikä on ihan piristävää verrattuna moniin monituisiin aiempien vuosikymmenten noloihin floppailuihin. Oculus Rift, Google Glass, Microsoft Hologlass ja pienimpänä virittelijänä Technical Illusionsin CastAR tarjoavat joko virtuaalista tai laajennettua todellisuutta, kukin omanlaisilla virityksillään ja näkemyksillään.

Jeri Ellsworthin työstämä CastAR on yrittäjistä pienen mutta samala kiintoisin. Startup-firma operoi pienimmällä budjetilla, mutta samalla firman luomat täydennetyn todellisuuden lasit ovat myös tämän hetkisistä laitteista uniikeimmat. Todellisuutta ei peitetä näkyvistä Oculusin tapaan, vaan sitä vain täydennetään päähän asetettavien silmälasimaisen laitteen kautta.

Ellswroth kuitenkin tietää realiteetit ja yrittää parhaansa mukaan luoda pohjaa, jonka päälle voidaan rakentaa tulevaisuutta.

”Meillä on moniulottuvainen muna vai kana –ongelma”, tekniikkavelhotar miettii ja muistuttaa, että sekä tekniikan että softan täytyy kehittyä hurjasti, ennen kuin täydennetyllä todellisuudella voidaan lähestyä Pertti Peruskäyttäjiä.

”Latenssi ja liikeseuranta ovat jo meilläkin kohdallaan, mutta laitteiden ulkoasu vaatii kehittämistä. Meidän on päästävä eroon kookkaista laitteista, jotka karkottavat tyylitietoiset käyttäjät. Meidänkin tavoitteemme on tehdä laite, jonka minunkin isäni voisi ostaa marketin hyllyltä, käynnistää ja pelata sen avulla suosikkilautapeliään.”

Ja täydennettykin todellisuus tarvitsee killerappinsa. Ellsworthin mukaan se tulee harrastajien käsistä ja on todennäköisesti peli.

Lisää virtuaalisen ja täydennetyn todellisuuden puntarointia oheisessa artikkelissa.

Lue juttu: Augmented reality facing a chicken-egg problem – Ellsworth

Lisätietoja: http://technicalillusions.com/

Lisää aiheesta

Alternative Party 2009 -galleria: Jeri valloitti nörttikansan  

Jeri Ellsworth pettyi Valven yrityskulttuuriin 

Jerin castAR-projektiolasiprojekti kahmii rahaa Kickstarterissa 

Valve etsii laitetestaajia – nörttien kuningatar on firman laitepomo!