Uusimmat

Kymmeniä tuumia ja 4K-resoluutioita: testissä huimat Asus-pelinäytöt

27.05.2016 19:00 Jukka O. Kauppinen

Isompi on parempi, sanovat ainakin tekniikkaharrastajat. Niin televisiot kuin näytöt kasvattavat kokoaan hurjaa vauhtia, ja esimerkiksi Asus-laitevalmisjan uudet ROG Swift -sarjalaiset ovat jo melkoisen hulppeita ja isoja uuden aikakauden peliruutuja.

Veljemme Muropaketin puolella testasivat kahta uutta näyttöä, joissa oli niin hyvät kuin huonot puolensa:

Tässä artikkelissa tutustumme kahteen Asuksen ROG Swift -tuotesarjan pelinäyttöön. Artikkelissa perehdytään näyttöjen fyysisiin ja teknisiin ominaisuuksiin, väritoistoihin, virrankulutukseen sekä käyttökokemuksiin. Kumpikin näyttö oli käytössä noin kaksi viikkoa. Testaaminen koostui toimisto-ohjelmistojen käytöstä, nettisurffailusta, sekä runsaasta pelaamisesta.

Ennen mittaustulosten ottamista, palautimme molemmat näytöt tehdasasetuksiin. Kalibrointi suoritettiin asettamalla näyttöjen väriasetukset ”custom”-asetuksiin, jotta RGB-värit olisivat muutettavissa yksitellen. Näytteenotot otettiin mittaamalla 65 mittauspistettä PC 0-255 skaalalta. Tämän jälkeen CalMAN generoi .ICC-väriprofiilitiedoston, jossa ovat värien hienosäädöt, joihin näytön omat asetukset eivät kykene.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on näytön kaksi mainostettua ominaisuutta, jotka tällä hetkellä eivät kuitenkaan toimi yhdessä. Kyse on G-Syncistä ja 10-bitin värisyvyydestä. Tällä hetkellä yksikään G-Synciä tukeva näytönohjain ei kykene toistamaan värejä 10-bitin syvyydellä. Kun otetaan huomioon näytön hyvät ja huonot puolet sisältäen näytön 1000 euron hintalapun, PG27AQ:sta on tuskin tulossa suurta hittituotetta.

PG348Q on sellainen näyttö, jonka toivoisimme jokaisen pelaajan kokevan itse. Näytön futuristinen ulkonäkö tulee varmasti jakamaan mielipiteitä. Ongelmista ja rajoitteistaan huolimatta, kyse on ehdottomasti tämän hetken mielenkiintoisimmista pelinäytöistä. Näyttö edustaa pelinäyttöjen kehityksen terävintä kärkeä. 21:9-kuvasuhde, 100 Hz:lla toimiva IPS-paneeli, G-Sync ja noin 10 ms:n input lag ovat ominaisuuksia, jotka todistavat valmistajien panostavan ultrawide-pelinäyttöihin tosissaan.

Lue koko artikkeli: Testissä Asuksen ROG Swift -sarjan pelinäytöt PG27AQ ja PG348Q

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat