Uusimmat

Kyselytutkimus: Nämä peligenret ovat suosituimpia naispelaajien keskuudessa

23.01.2017 19:00 Muropaketin toimitus

Quantic Foundryn kyselytutkimuksella on selvitetty pelaajien sukupuolijakaumaa eri videopeligenrejen pelaajien keskuudessa. Naispelaajien suosiossa ovat erityisesti Candy Crush -pelien tyyliset palikkapelit sekä The Simsin kaltaiset simulaatiot.

Electronic Software Associationin mukaan naisten osuus videopelien pelaajista on tällä hetkellä noin 41%, tosin lukema on vaihdellut jonkin verran viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä ei kuitenkaan kerro mitään siitä, millainen sukupuolijakauma vallitsee eri pelien ja peligenrejen pelaajien keskuudessa, minkä vuoksi pelianalytiikkaan erikoistunut Quantic Foundry onkin julkaissut uusia tuloksia Gamer Motivation Profile -kyselystään.

Quantic Foundryn uudet tulokset valottavat sukupuolijakaumaa 23 eri videopeligenressä. Quantic Foundryn kyselyyn on vastannut kaikkiaan 270 000 pelaajaa, joista 18,5% on naisia ja 1,1% on muunsukupuolisia. Peligenrejen prosentit kerättiin siten, että kyselyyn vastanneet nimesivät suosikkipelinsä ja Quantic Foundryn analyytikot koostivat näistä genreprofiilit, joissa kutakin genreä edusti 3-5 peliä.

Kiinnostavissa tuloksissa selviää, että naispelaajien keskuudessa ylivoimaisesti suosituimmat peligenret ovat Tetriksen (1984) ja Candy Crush Sagan (2012) -tyyppiset ”palikkapelit” (eli Match 3 -pelit), sekä perhe- ja farmisimulaatiot. Sekä palikkapelien että simulaatioiden pelaajista 69% on naisia.

Listalla seuraaville sijoille ovat sijoittuneet rennot puzzle-pelit, joiden pelaajista 42% on naisia, sekä ”tunnelmalliset tutkimuspelit” (eng. atmospheric exploration), joiden pelaajista 41% on naisia.

Vähiten naispelaajia löytyy FPS-pelien, ajopelien, taktisten ammuntapelien ja urheilupelien pelaajista. Quantic Foundryn mukaan alimmalle sijalle jääneiden urheilupelien pelaajista vain 2% on naisia.

Kyselytutkimuksen tuloksissa nousi esiin myös kiinnostavia yksityiskohtia: Esimerkiksi MMO-fantasiapelien pelaajista keskimäärin 36% on naisia, mutta World of Warcraftin (2004) pelaajista naisia on vain 23%. Lisäksi MMO-peleistä juuri fantasiapelit ovat naisten osalta suositumpia kuin scifi-pelit, joiden pelaajista naisten osuus on vain 16%.

Muitakin poikkeustapauksia löytyy: Esimerkiksi länsimaisten roolipelien pelaajista keskimäärin vain 26% on naisia, mutta Dragon Age: Inquisitionin pelaajista peräti 48% on naisia.

Lue lisää aiheesta:

Quantic Foundryn artikkeli

Quantic Foundryn tutkimus pelaajien motivaatioista

The Sims

Kaikki jutut aiheesta

 

Muropaketin uusimmat