Länkkärin harha-askel huumesotaan: Call of Juarez
Villiin länteen sijoittuvia hyviä pelejä ei kasva joka puussa. Call of Juarez -sarjan kaksi edellistä osaa joutuivat toimimaan pitkään genren lipunkantajina, kunnes Red Dead Redemption saapui areenalle. RDR:n menestykseen peilattuna onkin jokseenkin hämmentävää, miten Call of Juarezien kolmas osa onnistuu astumaan juoksuhiekkaan. Hyvästä länkkäristä tulikin kehnonpuoleinen huumesotaräiskintä, mitä ihmettä?
Kuten Juho Anttila mietiskelee…
Jokaisella valituista agenteista on Menneisyys. Mikä pahinta, jokaisella sankareista on myös omia tavoitteita ja kytköksiä kartelliin. Voiko henkensä luottaa sellaisen käsiin, joka voi koska tahansa puukottaa selkään? Seikkailun aikana kuumenevatkin niin tunteet kuin aseiden piiputkin.
Tarina käydään läpi kolmen koplana ja mikä mukavinta, tämä onnistuu myös kolmen ihmispelaajan voimin. Tosin ainoastaan verkon välityksellä, sillä The Cartel ei sisällä jaetun ruudun yhteistyöpelitilaa. Yksi pelaajista omaksuu LAPD-etsivä Ben McCallin roolin. Juarezinsa pelanneille tuttu nimi ei ole sattumaa, kyse on Ray McCallin sukulaisesta alenevassa polvessa.
FBI:n Kimberly Evans on tyypillinen kova mimmi Michelle Rodriguezin elkeillä ja Halle Berryn ulkonäöllä varustettuna. Porukan kolmas, DEA:n Eddie Guerra on puolestaan rahanahne latinoplayboy.
Epäluottamus ja keskinäinen kilpailu on saatu istutettua myös pelimekaniikkaan. Jokaiseen kenttään on piilotettu kerättäviä esineitä, omanlaisiaan jokaiselle sankarille. Näiden noutamisesta palkitaan kokemuspisteillä, mutta vain, jos saaliin saa napattua mukaansa salassa. Rysän päältä kiinni jäänyt menettää pisteensä, jotka annetaan sen sijaan tarkkasilmäiselle narauttajalle.
Lue koko arvostelu: Call of Juarez: The Cartel (PC, PS3, Xbox 360)
Lisää aiheesta
Itse peli on hidastempoinen ja realismiin pyrkivä räiskintäpeli, jossa hiiviskellään, piileskellään ja kurkitaan kulman takaa. Aseet kuluvat taistelun aikana, joskin sellaista vauhtia ettei näillä olisi oikeasti valloitettu edes Bostonin lähialueita, saati sitten villiä länttä. Mukana on mainioita tärppejä, kuten entisen pyssysankari-enon kyky tähdätä niin tarkasti ja huolella, että aika tuntuu hidastuvan samalla, kun aseiden tähtäimet liikkuvat hitaasti kohti ruudun keskustaa. Näin suurikin vihollisjoukko on tapettavissa.
Vielä hauskempi on enon mukanaan kantama raamattu, jota käyttämällä voi saarnata jumalan pelkoa yksinkertaisimpiin vastaantulijoihin. Kun miehet polvistelevat Herransa edessä, heidät voi päästää kylmästi päiviltä.
Myös kehut siitä, että viime vuoden bugista ja tympeää PC-versiota on paranneltu pitävät paikkansa. Monia aiemmin suorastaan puuduttavia kohtauksia on lyhennetty ja oiottu, joten eteneminen on reilusti aiempaa sujuvampaa ja mukavampaa. PC:n jenkkiversio on myös nopean testin perusteella vapaa euroversion runsaista bugeista ja kaiken muun hyvän lisäksi käyttää laitteiston salliessa DirectX 10 -rajapintaa, näyttäen näin pahuksen hyvältä.
Call of Juarez: Bound in Blood (PC, PS3, 360)
Bound in Blood tarjoaa kahdenlaista räiskintää: lähes jokaisen kentän alussa voi valita hahmokseen joko Rayn tai Thomaksen. Ray on nopea lähitaistelija, Thomas on hiljainen tarkka-ampuja. Thomaksena pelaaminen tarjoaa myös suurimman osan tasohyppelyosioista. Iso osa pelistä on suunniteltu siten, että veljekset suojelevat toistensa selustaa aina vuorotellen. Siksi yhteistyöpelimoodin puute kummastuttaa, sillä peli olisi ollut omiaan moiseen. Kaveritekoäly toimii, mutta tunnelma olisi noussut moninkertaisesti, jos toisen veljen tilalle saisi oikean ihmisen.
Tarina on klassista vuoristorataa: se on täytetty adrenaliinipitoisilla hetkillä, mutta se on suhteellisen lyhyt hintaansa nähden. Pelattavaa tarjotaan noin viiden tai kuuden tunnin edestä, mutta täytetehtävää on suhteellisen vähän. Ne vähät täytteet ovat vapaaehtoisia. Niitä tarjoillaan näytösten välissä hengähdystaukona.
Lue myös
Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)
Red Faction: Armageddon (PC, PS3, Xbox 360)
Resident Evil: The Mercenaries 3D (3DS)
Shadows of the Damned (PS3, Xbox 360)