Uusimmat

Legendaarinen seikkailupelikehittäjä menehtyi syöpään

16.10.2012 18:30 Jukka O. Kauppinen

Nimi Mike Singleton saattaa olla uppo-outo monille nykypäivän pelaajille. Sen sijaan 80- ja 90-luvun aktivisteille nimi on luultavasti tuttu ja syystäkin – Singleton on näet yksi niistä pelisuunnittelijoista, jonka luomukset ovat vieneet pelisuunnittelua jättimäisin askelin eteenpäin.

Singleton oli erityisesti avointen maailmojen hiekkalaatikkopelien uranuurtaja. hänen tunnetuimmat teoksensa Lords of Midnight (C-64, 1984), Doomdark’s Revenge (C-64, 1985), Midwinter (Amiga/Atari ST/PC, 1989), Midwinter II: Flames of Freedom (Amiga/Atari ST/PC, 1990) ja Ashes of Empire (Amiga/Atari ST/PC, 1991) olivat kaikki merkkipaaluja avointen, dynaamisten pelimaailmojen suhteen.

Esimerkiksi Lords of Midnight loitsi kokonaisen elävän fantasiamaailman, jossa käydään hirvittävää sotaa pimeyden voimia edustavan Doomdarkin ja valon liittouman välillä. Pelimaailma pyörii jatkuvasti pelin taustalla, ja pelaajan on yritettävä värvätä armeijaansa pelimaailmassa asuvia lordeja joukkoineen, samalla kun Doomdarkin armeijat etenevät kohti liittouman tukikohtaa. Tämän sotilaallisen ratkaisun ohessa pelaajilla oli kuitenkin muitakin vapaamuotoisia keinoja voittamiseen. Midnightin hiekkalaatikkomainen vapaus oli aikoinaan kumouksellinen idea, ja luultavasti se viehättäisi myös nykyarvostelijoita ja -pelaajia.

Singletonin kultakauden pelit pyrkivätkin tavalla tai toisella poikkeuksellisiin ratkaisuihin, joissa pelaajille ei väännetty kulkureittejä rautalangasta tai luotettu aivan suoraviivaisimpiin toteutuksiin.

Hän oli vanhan polven lauta- ja roolipelaaja, joka työskenteli ennen täysipäiväiseksi pelikehittäjäksi ryhtymistään englanninkielen opettajana. Herran ensimmäinen tietokonepeli Space Ace julkaistiin VIC-20:lle vuonna 1981. Singleton jatkoi peliuraansa myös 16-bittisen kotimikrokauden jälkeen 2000-luvulle, työskennellen muun muassa LucasArtsilla, Midwayllä ja Codemastersilla. Viimeinen hänen nimiinsä merkitty peli oli Codemastersin GRID vuodelta 2008.

Singleton menehtyi syöpään.

Kevyet mullat, vanha ystävä. Kiitos niistä lukemattomista pelitunneista.

Juokse Hallavaharja, juokse!

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Singleton

Lisätietoja: Mike Singleton @ Mobygames

Lisätietoja: http://icemark.com/

Lue myös

Arvostelussa Torchlight II – hyvä peli, modeja odotellessa

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 2: rauhan mies sodassa maalla ja merellä

GOG.com ja CD Projekt Red lupaavat infotulvaa torstai-illalle

Sleeping Dogs saa oman kauhu-DLC:nsä, mutta vähän erikoisemmilla zombeilla