Uusimmat

Liisa palasi mielipuoliseen Ihmemaahan – lue arvostelu

28.06.2011 15:30 Jukka O. Kauppinen

Lewis Carrolin teos Liisa Ihmemaassa (Alice’s Adventures in Wonderland) on vuonna 1865 julkaistu kirjallisuusklassikko, joka on ollut omiaan herättämään monien sukupolvien mielenkiinnon fantasiaan ja aikuismaisiin satuihin. Upea tarina ja häikäisevät henkilöt innoittivat myös uusiin tarinoihin, jotka julkaistiin 1871 teoksessa Liisan seikkailut peilimaailmassa Through the Looking-Glass.

Teokset ovat innoittaneet myös elokuvantekijöitä ja pelimaakareita. Teatteri- ja kuunnelmasovituksista puhumattakaan.

Juho Anttila sukelsi Liisan uusimpien seikkailujen maailmaan ja mitä hän löysikään?

Monet meistä muistavat vielä, kuinka perheensä tulipalolle menettänyt Alice taisteli tiensä läpi kieroutuneen Ihmemaan. Herttakuningattaren muodon ottaneiden sisäisten demonien kukistuminen tiesi paluuta selväjärkisten maailmaan, mutta järjen ja mielipuolisuuden raja on häilyvä. Alice asuu orpokodissa ja käy unohdusta tarjoavan psykiatrin vastaanotolla, mutta pian kohtaaminen vanhojen tuttujen kanssa syöksee tytön takaisin kaninkoloon. Korruptio on vallannut Ihmemaan.

Viiden luvun ja loppukliimaksin mittainen tarina vie Alicen läpi mitä erilaisimpien maailmojen. Samalla näkyjensä vaivaama tyttö vajoaa yhä syvemmälle alamaailman ja ihmiskuonan sekaan. Todellisuuden ja todellisuuden tajun hajoaminen näkyy välinäytöksissä, joissa vastauksia etsitään tosimaailmasta niitä löytämättä. Totuus on piilotettu sisälle, monen lukon taakse.

Lue koko arvostelu: Alice: Madness Returns (PC, PS3, Xbox 360)

Lisätietoja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Liisan_seikkailut_ihmemaassa

Lisää aiheesta

Wiikon wanha: American McGee’s Alice 

Rogue Entertainmentin luoma surrealistinen toimintaseikkailu käytti Quake III:n runkoa, kuvaten Liisan paluuta Ihmemaahan. Liisa ei ole kuitenkaan perusliisa eikä Ihmemaakaakaan ihan totutunkaltainen. Teoksen näet loitsi iD Softwaren legendaarinen suunnittelija American McGee, jonka mielikuvituksen häikäisevät visiot, synkät kuvitelmat ja painajaiset yhdistyivät Liisassa vanhan sadun uskomattoman rikkaaseen perinteeseen.

Elokuva-arvostelu: Liisa Ihmemaassa

Alun perin omituisessa, mutta silti verrattain leppoisassa Ihmemaassa ovat asiat menneet 13 vuodessa surkeaan suuntaan. Punainen kuningatar (jättipäinen Helena Bonham Carter) on pistänyt ranttaliksi ja eri satuhahmot joutuvat elämään jatkuvassa pelossa päänsä menettämisestä. Vastarintaliike elää Valkoisen kuningattaren (Anne Hathaway) suojeluksessa, mutta kovin voimattomana. Kurjissa oloissa eläville olennoille luo toivoa vain se, että legendan mukaan Liisa palaa Ihmemaahan pelastamaan heidät Punaiselta kuningattarelta ja tämän kamalalta Jappervokki-hirviöltä…

Lue myös

Dr. Kawashima’s Body and Brain Exercises (Xbox 360)

Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

SBK 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

Swarm (PS3, Xbox 360)

White Knight Chronicles: Origins (PSP)

Mitä kautta tutustuit ensimmäiseksi Liisaan?

Katso tilanne vastaamatta